Casa Naþionalã de Asigurãri de Sãnãtate a publicat un document care prevede drepturile ºi obligaþiile fiecãrui asigurat precum ºi pe cele ale Casei de Asigurãri de Sãnãtate. Documentul va trebui semnat în termen de 12 luni de cãtre fiecare asigurat, fie el angajator sau persoanã fizicã, în cazul în care acesta îºi plãteºte singur asigurãrile de sãnãtate.
Preºedintele Casei Naþionale de Asigurãri de sãnãtate, Cristian Vlãdescu, spune cã documentul este util în special pentru informarea asiguraþilor despre drepturile ºi obligaþiile pe care le au faþã de sistemul de sãnãtate.
"Pânã acum nu exista un contract direct între asigurat, respectiv casa de asigurãri de la nivel judeþean. În respectivul contract sunt stipulate drepturile ºi obligaþiile fiecãruia dintre pãrþi în conformitate cu prevederile legale. Este o sintezã a prevederilor legale pentru pãrþile implicate", a spus Cristian Vlãdescu.
Drepturile asiguratilor
Contractul spune cã asiguraþii au dreptul sã-ºi aleagã furnizorii de servicii medicale precum ºi casa de asigurãri de sãnãtate la care se asigurã.
Ei au dreptul la servicii medicale ºi medicamente în mod nediscriminatoriu, pot beneficia de controale medicale periodice, de servicii medicale în policlinici sau în spital, la unitãþi aflate în relaþii contractuale cu casele de asigurãri de sãnãtate. Asiguraþii au dreptul de asemenea la unele servicii de asistenþã stomatologicã ºi la servicii medicale de urgenþã.
Ei sunt obligaþi prin acest contract sã se înscrie pe la un medic de familie, sã achite contribuþiile la sistemul de sãnãtate, sã respecte programarea pentru primirea serviciilor medicale. Existã ºi un punct care precizeazã explicit cã asiguraþii trebuie sã aibã "o conduitã civilizatã faþã de personalul medico sanitar". Angajatorul va trebui sã semneze un asemenea contract iar angajaþii sã-l contrasemneze.
Ce se întîmplã dacã un asigurat e nemulþumit de unele prevederi ale contractului?
Preºedintele Casei de Asigurãri de sãnãtate spune cã poate încerca s-o schimbe aºa cum ar încerca sã schimbe o lege, adicã numai prin justiþie.
Preºedintele Casei Naþionale de Asigurãri de Sãnãtate spune cã acest contract a fost discutat cu reprezentanþii asociaþiilor profesionale medicale ºi cu reprezentanþii patronatelor ºi ai sindicatelor.
Mai mulþi reprezentanþii ai patronatelor ºi ai marilor confederaþii sindicale au declarat însã la BBC cã nu-ºi amintesc sã fi avut o asemenea discuþie. Doar cei de la CNSLR Fraþia spun cã li s-a promis o asemenea dezbatere pe marginea documentului.
Comentarii articol (0)