Vorbim, mai exact, de Legea nr. 89/2023 privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995, care va intra în vigoare pe 15 aprilie.
Parlamentarii din spatele propunerii care a devenit Legea 89 spuneau că, în ultimii ani, au fost constatate mai multe lacune majore în practica de remunerare a activităților asistenței judiciare de natură să-i determine pe mulți avocați să renunțe la aceste servicii, atât în civil, cât și în penal - astfel, ca urmare a scăderii interesului pentru oficii, numărul avocaților care le fac este tot mai mic și presiunea pe acest tip de servicii a crescut.
Noua lege remediază situația costurilor cu deplasările - avocatul desemnat va avea dreptul inclusiv la decontarea cheltuielilor de transport dacă activitatea de asistență judiciară se desfașoară într-o altă localitate decât localitatea de domiciliu sau localitatea în care își are sediul profesional.
Decontarea se va face pe bază de documente justificative, care au înscrise preţul şi data eliberării, cum ar fi: bonul de carburant, abonamentele, legitimaţiile de călătorie, biletele de tren, biletele de avion, tichetele, documentele care fac dovada achitării taxelor plătite pe timpul și în legătură cu deplasarea.
Apoi, în cazul asistenței judiciare acordate în faza urmăririi penale și care depășește 60 de zile, onorariul provizoriu stabilit de organul judiciar va fi plătit avocatului, urmând ca la terminarea urmăririi penale, onorariul provizoriu să fie dedus din onorariul definitiv stabilit de organul judiciar, în baza referatului scris cu privire la prestația avocățială efectivă. Aici, spun inițiatorii măsurii, sistemul de plată este extrem de descurajator, pentru că se poate ajunge la remunerarea extrem de târzie a avocatului - la finele urmăririi, ceea ce uneori poate însemna ani.
În situația în care după încasarea onorariului provizoriu, avocatul încetează acordarea asistenței juridice anterior terminării urmăririi penale, organul judiciar dispune, în funcție de prestația avocațială efectivă, asupra onorariului cuvenit pentru activitatea efectiv prestată, eventualele diferențe urmând a fi restituite.
În fine, același act normativ publicat miercuri mai prevede și indexarea anuală cu rata inflației a onorariilor pentru oficii.