Printr-o hotărâre apărută în primăvara lui 2023, Executivul a stabilit plafonarea prețului polițelor de asigurare obligatorie auto. Apoi, prin modificări succesive ale actelor ce conțin măsura, Guvernul a decis prelungirea perioadei în care se aplică prețurile plafonate la RCA până la final de iunie 2025. Plafonarea n-a mai fost prelungită dincolo de acest termen, așa că ea nu se mai aplică de la 1 iulie.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
Plafonarea prețurilor RCA se prelungește cu trei luni și se menține "până la data de 30 iunie 2025", după cum scrie în HG 291/2025. De fapt, s-a prelungit perioada de aplicare a prevederilor HG 1.326/2023, prin care s-a stabilit că prețurile plafonate ale polițelor RCA sunt valabile și în 2024. Așadar, plafonarea prețurilor RCA a expirat și nu se mai aplică.
Prețurile polițelor RCA au fost stabilite la nivelul tarifelor de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023. Totuși, acestea au putut fi majorate, dar cu cel mult 6,8% (prognoza ratei inflației).
Măsura plafonării prețurilor la RCA, prelungită de mai multe ori
HG 298/2023, care se aplică din 11 aprilie, privește introducerea unei soluții temporare la creșterea prețurilor la polițele RCA, inclusiv ca urmare a inflației, dar și la majorarea așteptată a acestora, în urma anunțării retragerii autorizației de funcționare a societății de asigurări Euroins România, lider de piață în ceea ce privește asigurările RCA.
Ulterior, prin acte normative succesive, s-a stabilit prelungirea acestui termen, ultimul dintre ele fiind stabilit pentru 30 iunie 2025.
Pentru ca prețurile plătite de șoferi să fie cât mai mici, comisioanele de distribuție a polițelor RCA au fost limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.
Pentru nerespectarea regulilor privind plafonarea prețurilor RCA, respectiv depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite și practicarea unui comision de distribuție mai mare decât cel amintit mai sus, asigurătorii riscau amenzi de până la 50.000 de lei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (27)