În Codul fiscal, conform regulilor aplicabile de la 1 ianuarie, aplicarea impozitului micro e condiționată de existența cel puțin a unui salariat, iar „în cazul în care raportul de muncă este suspendat, potrivit legii, condiţia referitoare la deţinerea unui salariat se consideră îndeplinită dacă perioada de suspendare este mai mică de 30 de zile şi situaţia este înregistrată pentru prima dată în anul fiscal respectiv”.
Practic, în cod se precizează că suspendarea contractului poate dura cel mult 30 de zile, în caz contrar compania riscând să piardă dreptul de a mai folosi impozitarea micro și urmând să treacă astfel la impozit pe profit. A doua condiție extrem de importantă e că acea suspendare e primul eveniment de genul în anul respectiv.
Pentru societățile ce aplică impozitul micro, de anul acesta situația suspendărilor, inclusiv în cazul concediilor medicale, e tratată cu mult mai multă prudență ca până acum. Pe fondul acestor îngrijorări, un administrator se întreba recent cu privire la o eventuală portiță de scăpare atunci când firma „pierde” acel unic angajat - soluția propusă era suspendarea activității SRL-ului cu totul, până când reușesc să angajeze pe altcineva.
„Având în vedere că legiutorul consideră microîntreprindere societățile care au activitate și au cel puțin un salariat cu normă întreagă/ contracte de administrare sau mandat cu remunerație de la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, dacă salariatul intră în suspendarea CIM de peste 29 zile și compania în suspedare temporară de activitate, nu prea mai poate aplica sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderii niciodată așa cum este formulată acum definiția microîntreprinderilor. Deoarece contează că societatea nu mai îndeplinește condiția privind salariatul.
Legiuitorul cred că asta a vrut, compania să existe, să aiba minimum un salariat și să plătească impozite/contribuții pentru acel salariat. Atenție și la faptul că suspendarea poate să apară doar o dată în anul fiscal. Totuși, dacă se încalca această condiție, adică cea de suspendare CIM pentru cel mult 30 de zile, se poate în acea perioada remunera administratorul cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, explică expertul contabil Ioan Butariu pe acest subiect.
Ne amintim, practic, că în art. 51 alin. (4) din Codul fiscal condiția de a avea un salariat este considerată îndeplinită și în cazul micro întreprindelor care au persoane angajate cu CIM-uri parțiale, dacă fracțiunile de normă însumate reprezintă echivalentul unei norme întregi, precum și în cazul contractelor de adminstrare sau mandat, dacă remunerația e cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară.
Cea mai bună variantă pentru microîntreprindere este, așadar, înlocuirea rapidă a salariatului. Reamintim, cu ocazia aceasta, că trecerea de la micro la profit se face, în 2023, începând cu trimestrul în care se depășește limita de venituri sau în care firma rămâne fără salariat.