Regimul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor urmează să sufere, în viitorul apropiat, noi modificări importante, conform unui proiect de lege pregătit pentru asumarea în Parlament și consultat de avocatnet.ro. În principal, vorbim de reguli mai dure pentru acest regim, care vor duce la un nou val de treceri către impozitul pe profit, după cel de la începutul anului 2023.
__________
ACTUALIZARE (19.09.2023): Majoritatea măsurilor din ultimul draft venit pe surse de la Guvern, în privința microîntreprinderilor, au fost scoase din forma de dezbatere a proiectului de lege. Singurele chestiuni rămase sunt cele legate de revenirea la un sistem cu două cote de impozit.__________
Trebuie precizat din start că proiectul de lege n-a apărut încă în dezbatere publică, astfel că
nu vorbim de o formă finală a documentului. Totodată,
este neclară partea ce reglementează intrarea în vigoare a modificărilor la impozitul micro, din cauza unor necorelări din draft-ul consultat de noi - sunt amintite termenele de 1 octombrie 2023 și 1 ianuarie 2024, însă este greu de spus ce măsuri sunt vizate de ele și dacă acestea chiar vor fi termenele finale.
Iată principalele măsuri ce vizează microîntreprinderile:1. Vor exista din nou două cote de impozit (art. III, pct. 38, 39, 41). Cota de impozit micro de 1% va fi pentru microfirmele ale căror venituri sunt de maximum 60.000 euro și care nu activează în anumite domenii specifice (editarea jocurilor de calculator, editarea altor produse software, realizarea de soft-uri la comandă, alte activități de servicii privind tehnologia informației, activități HoReCa, activități juridice ale avocaților, asistență medicală generală, asistență medicală specializată, asistență stomatologică, alte activități referitoare la sănătatea umană). Cota de impozit micro de 3% va fi pentru microfirmele cu venituri de peste 60.000 euro sau care desfășoară activitățile amintite mai sus. În cursul anului fiscal, la depășirea plafonului de 60.000 euro sau la începerea uneia dintre activitățile amintite, trecerea de la cota de 1% la cota de 3% se face începând cu trimestrul în care intervin aceste situații. Trecerea de la cota de 3% la cota de 1%, când nu se mai desfășoară una dintre acele activități și/sau când nu se depășește plafonul de 60.000 euro, se face tot începând cu trimestrul în care se ajunge în aceste situații.
2. Dispar excepția ce permite firmelor din HoReCa să aplice impozitul micro făcând abstracție de condițiile regimului și impozitul mixt. Plus o cotă de impozit de 3% pentru aceste firme (art. III, pct. 32, 35, 36, 38). Excepția respectivă le-a permis firmelor din HoReCa foste plătitoare de impozit specific să opteze pentru impozit micro de la 1 ianuarie 2023 și să rămână acolo indiferent dacă îndeplinesc sau nu condițiile regimului. Se vor elimina prevederile privind impozitul mixt (impozit micro pentru veniturile din activitatea HoReCa plus impozit pe profit pentru veniturile din alte activități). În același timp, pentru firmele din HoReCa ce aplică impozitul micro până la 31 decembrie 2023 se introduce regula aplicării o singură dată în existență a regimului, regula aplicându-se după punctul de referință din 1 ianuarie 2024. Pe deasupra, pentru firmele HoReCa ce aplică impozitul micro va fi valabilă o cotă de 3%.
3. Condiționare suplimentară la calcularea plafonului de 500.000 euro (art. III, pct 31, 42). Se prevede că limita privind veniturile realizate se va verifica luând în calcul atât veniturile realizate de microfirmă, cât și veniturile întreprinderilor legate cu aceasta (conform prevederilor Legii 346/2004).
4. Situație nouă de trecere la impozitul pe profit (art. III, pct. 40). Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 60.000 euro și are o rată a rentabilității de peste 30% (calculată ca raport între profitul contabil și veniturile totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile), aceasta va trece la impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează situația. Precizare: dacă firma înregistrează pierdere contabilă, se consideră că rata rentabilității este zero.
5. Se introduce, temporar, plata anticipată a impozitului pentru trimestrul IV (art. III, pct. 45). Pentru perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2026, microfirmele vor declara și plăti, în contul impozitului micro aferent trimestrului IV, o plată anticipată, luând în considerare elementele care constituie baza impozabilă ale lunilor octombrie și noiembrie, iar în contul elementelor care constituie baza impozabilă aferentă lunii decembrie - luând în considerare baza impozabilă aferentă lunii noiembrie. Plata anticipată pentru trimestrul IV se va face până la data de 25 decembrie a anului de calcul, din perioada de aplicare a măsurii, urmând ca definitivarea impozitului pentru trimestrul IV să se facă până la termenul de depunere a declarației de impozit micro din 25 ianuarie anul următor.
6. Fără scăderi din impozit pentru sponsorizări sau case de marcat (art. III, pct. 48, 49). Vor fi abrogate prevederile ce stabilesc acum posibilitatea de a scădea anumite sume din impozitul micro - de exemplu, sponsorizările către ONG-uri și biserici sau costul de achiziție al caselor de marcat puse în funcțiune (2023 va fi ultimul an în care se vor mai face asemenea scăderi). Automat, microfirmele nu vor mai trebui să depună declarația anuală privind sponsorizările efectuate.
7. Limita pentru numărul de microîntreprinderi deținute, scăzută (art. III, pct. 30, 34, 43). Un asociat/acționar va putea să mai dețină, direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot numai la o singură microfirmă. Acum, regula este că un asociat/acționar poate avea dețineri de peste 25% la cel mult trei microfirme. Astfel, în caz de deținere de peste 25% la două microfirme, una dintre ele, la alegere, va trebui să treacă la impozit pe profit. Este explicat că deținerea indirectă se stabilește ca pentru persoanele afiliate.
8. Interdicție nuanțată pentru intermediarii secundari de asigurări și/sau reasigurări (art. III, pct. 33). Interdicția de acum de a aplica regimul micro va fi nuanțată - se va introduce o excepție pentru intermediarii secundari de asigurări și/sau reasigurări. Aceștia vor putea aplica regimul micro dacă au realizat venituri din activitatea de distribuție de asigurări/reasigurări în proporție de până la 15% din veniturile totale.
9. Microfirmele inactive pot rămâne în regimul micro (art. III, pct 36, 37). Mai precis, dacă o microîntreprindere se află în inactivitate temporară înscrisă în Registrul comerțului, aceasta va continua să fie plătitoare de impozit micro pentru întreaga perioadă în care înregistrează această situație de inactivitate. La reluarea activității, trebuie îndeplinite condițiile privind deținerea de către persoane private a capitalului social, deținerea de peste 25% la o singură microfirmă de către acționari/asociați și, în 30 de zile de la înregistrarea reluării activității în Registrul comerțului, existența a cel puțin un salariat.
Atenție! Proiectul de lege nu a fost publicat încă și în mod oficial de Guvern. Acesta urmează să fie adoptat în Parlament, prin asumarea răspunderii de către Executiv, iar conform calendarului anunțat de premier în mai multe rânduri, dezbaterea, adoptarea și oficializarea măsurilor ar urma să se facă în septembrie 2023.