Potrivit legii, stabilitatea în activitate, adică o perioadă de cotizare fără prea multe întreruperi, este recompensată cu puncte suplimentare, care înseamnă, de fapt, valori mai mari ale pensiilor.
Astfel, pentru stagiul de cotizare contributiv de peste 25 de ani se acordă, de la 1 septembrie 2024, un număr de puncte de stabilitate, astfel:
- 0,5 puncte - pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
- 0,75 puncte - pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
- un punct - pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Când noua lege se referă la stagiile de cotizare contributive este vorba despre cele realizate în sistemul public de pensii.
Regulile de mai sus nu se aplică “pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii”, potrivit documentului.
De punctele de stabilitate se ține cont la stabilirea numărului total de puncte realizat de un asigurat. Mai exact, numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.
Punctajul anual al unui asigurat se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.
Apoi, în baza numărului total de puncte se stabilește valoarea pensiei, care se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.
Noua lege aduce și schimbarea modului de calcul al pensiilor, punctul de referință fiind înlocuitorul fostului punct de pensie. Valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25. Prima valoare a punctului de referință este de 81 de lei.
Mai multe detalii despre măsurile conținute de noua lege a pensiilor pot fi găsite aici.
Comentarii articol (85)