ACCES PREMIUM
De ce premium?
Reforma fiscală
Impozit micro: Cota de 3% se aplică doar dacă activitățile vizate sunt desfășurate efectiv. Ce recomandă fiscaliștii să verifici la propria firmă
Din 2024, impozitul micro are o cotă de 3% pentru firmele care se ocupă de activități medicale, activități IT și activități HoReCa, însă numai dacă vorbim de desfășurarea efectivă a acestora, atenționează fiscaliștii. Astfel, pentru a vedea dacă trebuie achitată sau nu cota de 3%, o firmă care are în acte inclusiv coduri CAEN dintre cele vizate trebuie să facă unele preverificări interne.
Articolul continuă mai jos
„Dacă am aceste coduri CAEN, mă impozitez automat cu 3%? Nu. Simpla includere a codului CAEN în actul constitutiv sau printre activitățile autorizate la Registrul Comerțului nu înseamnă încadrarea automată la un impozit pe venit micro de 3%. Se aplică impozitul de 3% doar dacă activitatea menționată în acele coduri CAEN este efectiv prestată. Pe de altă parte, chiar dacă nu aveți aceste coduri CAEN în actul constitutiv sau autorizate la Registrul Comerțului, dar desfășurati efectiv astfel de activități, atunci se va aplica impozitul de 3%”, a atenționat, într-un
articol recent, Expertul contabil
Luiza Daneliuc.
Automat, asta înseamnă că o firmă își poate da seama dacă datorează, din 2024, cota de 1% sau cota de 3% în urma unor
preverificări ale documentației interne. De exemplu, contractele încheiate cu clienții, facturile emise și situațiile de lucrări. Aceste preverificări pot fi utile inclusiv în cazul unui control ulterior al Fiscului.
„Cum dovedim dacă desfășurăm sau nu activitatea menționată în aceste coduri CAEN? Încadrarea serviciilor se face pe baza descrierii din contractele încheiate cu clienții, facturilor emise, anexelor la facturi și a situațiilor de lucrări. Așadar, nu neglijați importanța acestor documente, ci verificați, din perspectivă fiscală, cu un contabil sau cu un avocat, contractele încheiate cu clienții.Până acum verificam contractele pentru a ne asigura că respectă principiile de independență și, în cazul SRL-urilor micro, pentru a ne asigura că nu se prestează activități de management sau consultanță, care ne-ar scoate din zona de impozitare micro. Acum se adaugă o nouă verificare obligatorie, dacă se prestează servicii din zona codurilor CAEN menționate. Reiese, astfel, că stabilirea impozitării unui SRL micro depinde de aceste «mici detalii» pe care majoritatea antreprenorilor le ignoră”, a explicat Luiza Daneliuc.
Reintroducerea a două cote pentru impozitul micro, începând cu 1 ianuarie 2024, este prinsă în legea cu reforma fiscală asumată de Guvern (
nr. 296/2023). Acolo este precizat în mod expres că vorbim de desfășurarea activităților vizate, nu de simpla lor menționare în actele firmei.
Cota de impozit micro de
1% este pentru microfirmele ale căror venituri sunt de maximum 60.000 euro și care activează în alte domenii decât următoarele:
- editarea jocurilor de calculator (cod 5821);
- editarea altor produse software (cod 5829);
- realizarea de soft-uri la comandă (cod 6201);
- alte activități de servicii privind tehnologia informației (cod 6209);
- activități HoReCa (codurile 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629, 5630);
- asistență medicală generală (cod 8621);
- asistență medicală specializată (cod 8622);
- asistență stomatologică (cod 8623);
- alte activități referitoare la sănătatea umană (cod 8690);
- activități juridice ale societăților de avocatură care sunt entități netransparente fiscal (cod 6910).
Cota de impozit micro de
3% este pentru microfirmele cu venituri de peste 60.000 euro sau care desfășoară activitățile amintite mai sus (indiferent că sunt activități principale sau secundare).
Dacă firmele ce derulează activitățile din listă
obțin sau încep să obțină venituri din activități ce nu sunt pe listă, cota de impozit aferentă acestora este tot de 3%.
Citește mai mult despre
impozit micro,
microintreprinderi,
horeca,
asistenta medicala,
activitati IT,
Legea 296/2023 modificari fiscale si bugetare
Specialiști citați în acest articol
Oferim consultanta contabila si fiscala FREELANCERILOR, persoane fizice care obtin venituri din strainatate activand pe diverse platforme online (elance, themeforest etc), prestand diverse servicii cum ar fi: writing online, marketing si publicitate online, creatie teme site-uri/bloguri/logo-uri, servicii IT etc. Mai multe detalii pe site-ul nostru.
Principalele surse de informare folosite
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)