ACCES PREMIUM
De ce premium?
TVA: Taxarea cu 19% a alimentelor cu mult zahăr și excepția pentru cozonaci și biscuiți se pot dovedi problematice în practică
Decizia autorităților de a aplica TVA-ul standard de 19% pentru alimentele cu mult zahăr adăugat poate aduce destul de multe probleme în practică atât pentru operatorii economici, cât și pentru inspectorii Fiscului, sunt de părere specialiștii. Inclusiv excepția pentru anumite alimente, care rămân la TVA-ul de 9%, nu este tocmai clară.
Articolul continuă mai jos
Conform Legii 296/2023,
alimentele care conțin mult zahăr adăugat, adică cele care au un conținut total de zahăr de
minimum zece grame la suta de grame de produs, sunt supuse unui TVA de 19%, începând cu
1 ianuarie 2024.
Practic, vorbim de o creștere a TVA-ului aplicabil, în condițiile în care aceste produse sunt acum, majoritatea, la cota de TVA de 9%. Iar unele sunt chiar la TVA de 5%, dacă sunt
alimente eco, tradiționale sau montane autorizate.
Însă măsura se poate dovedi dificil de aplicat în practică și
poate aduce probleme în relația dintre operatorii economici și inspectorii Fiscului.
„Din perspectiva modului în care agenții economici vor înțelege cum să măsoare acest zahăr adăugat chiar pornind de la rețetă și din perspectiva modului în care inspectorii vor putea să facă niște verificări astfel încât să se asigure de aplicarea corectă a cotelor de TVA, situația e destul de discutabilă. Ce se va întâmpla în cazul unui control în care un inspector mai inspirat sau mai proactiv va dori să nu se bazeze doar pe rețetă, ci să facă și niște analize de laborator ca să vadă care este conținutul de zahăr? Pot apărea situații în practică în care, având în vedere calitatea materiilor prime, să se suplimenteze anumite ingrediente, chiar și zahărul - ce se va întâmpla în cazurile acelea? Acesta este un exemplu pe care-l dau.La fel, ne putem gândi la tot ceea ce se întâmplă cu produsele de patiserie, de cofetărie la nivelul miilor de agenți economici. (...) Putem să ne dăm seama că în practică va fi greu și pentru agenții economici să înțeleagă aceste reguli și să le aplice, și pentru ANAF să identifice care sunt acele situații în care nu s-au aplicat corect cotele de TVA”, a declarat, la o conferință recentă,
Georgiana Iancu, Liderul departamentului de Taxe indirecte din cadrul EY România.
Pe deasupra, mai avem și
unele excepții stabilite în mod expres, pentru care TVA-ul rămâne la 9%. Problema este că sunt greu de identificat în practică toate produsele vizate și, din nou, se poate ajunge la probleme în cazul controalelor fiscale.
„Avem o excepție pentru cozonaci și biscuiți - indiferent de conținutul de zahăr, acestea vor rămâne la cota de TVA de 9%. Ce distorsiuni va provoca asta în practică, dacă aș fi un producător, chiar și la nivel național, de cozonac, dar nu numai... Mai avem și Panettone sau am văzut că există cozonac bulgăresc și diverse alte produse comparabile - ce vom face cu acestea, care este cota de TVA pe care o vom aplica? Nici chiar în Taric, în codurile de încadrare tarifară, nu avem «cozonac» sau «biscuiți». Biscuiți simpli, cu glazură, eugenii? Este și eugenia în categoria biscuiților? Deci, pentru producătorii din zona alimentară și pentru comercianții care gestionează portofolii cu multe articole, toate aceste modificări creează dificultăți în practică”, a subliniat specialista.
Pentru a clarifica ce se înțelege, din punct de vedere al legislației fiscale, prin
„zahăr adăugat”, legea conține
o listă a principalelor ingrediente vizate. În fine, apropo de această listă, Georgiana Iancu a mai spus că este greu de interpretat ce vor autoritățile să spună atunci când se referă la
zaharuri din miere? Este vorba chiar de miere sau de derivate ale mierii?
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.