Prin urmare, decizia pentru regularizarea situaţiei privind obligaţiile suplimentare stabilite de controlul vamal este asimilată deciziei de impunere emise de către organele de inspecţie fiscală, iar în cazul în care decizia pentru regularizarea situaţiei privind obligaţiile suplimentare stabilite de controlul vamal este întocmită la solicitarea contribuabilului pentru a corecta obligaţiile vamale declarate, atunci aceasta este asimilată declaraţiei rectificative.
Un prim aspect important de precizat constă în faptul că, în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 5.521/2024, procedura de anulare a unor obligații bugetare se aplică și obligaţiilor bugetare administrate de organul fiscal central, inclusiv creanțelor vamale gestionate de organele vamale.
Totodată, important de reținut este faptul că, potrivit dispozițiilor art. 1 pct. 21 din Codul de procedură fiscală, drepturile vamale sunt reprezentate de drepturi de import şi drepturi de export, astfel cum sunt definite de Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României. Astfel, ținând cont de prevederile art. 1 pct. 13 din Codul vamal, prin noțiunea „datorie vamală” se înțelege obligaţia unei persoane de a plăti cuantumul drepturilor de import sau de export, iar conform reglementărilor art. 1 pct. 14 și pct. 15 din Codul vamal, drepturi de import pot fi taxele vamale şi taxele cu efect echivalent cu al taxelor vamale de plătit la importul de mărfuri, precum și taxele agricole şi alte taxe la import introduse prin reglementările privind politica agricolă sau prin reglementările specifice aplicabile anumitor mărfuri rezultate din transformarea produselor agricole, dacă este cazul, în timp ce drepturi de export pot fi taxele vamale şi taxele cu efect echivalent cu al taxelor vamale de plătit la exportul mărfurilor și taxele agricole şi alte taxe la export introduse prin reglementările privind politica agricolă sau prin reglementările specifice aplicabile anumitor mărfuri rezultate din transformarea produselor agricole.
De asemenea, un alt aspect important de menționat este acela că, potrivit reglementărilor art. 8 alin. (4) din Ordinul nr. 5.521/2024, în vederea acordării facilităţilor fiscale prevăzute de procedura pentru creanţele vamale individualizate în decizii de regularizare a situaţiei comunicate de autoritatea vamală, pentru actualizarea obligaţiilor fiscale accesorii, organul fiscal central solicită organelor vamale să comunice debitorului deciziile referitoare la obligaţiile fiscale accesorii, iar un exemplar al acestora să fie înaintat organului fiscal central din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.