- Stabilirea rezidenței fiscale depinde de locul conducerii efective al persoanei juridice străine.
- Persoanele juridice străine trebuie să depună un chestionar și documente justificative la ANAF.
- Ulterior confirmării rezidenței, persoanele juridice străine trebuie să se înregistreze fiscal în România.
- deciziile economico-strategice necesare pentru conducerea activității persoanei juridice străine în ansamblul său se iau în România de către directorii executivi/membrii consiliului de administrație; sau
- cel puțin 50% din directorii executivi/membrii consiliului de administrație ai persoanei juridice străine sunt rezidenți.
Un alt aspect relevant constă în faptul că, în scopul stabilirii rezidenței fiscale în România, persoana juridică străină completează şi depune formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei juridice străine cu locul conducerii efective în România”, acesta putând fi accesat de pe portalul ANAF (secțiunea „Asistență contribuabili”, subsecțiunea „Declararea obligațiilor fiscale”, rubrica „Toate formularele, cu explicații”). În prezent, chestionarul menționat anterior se depune la registratura organului fiscal central competent sau se poate transmite prin poştă, cu confirmare de primire.
Persoana juridică străină are obligația de a anexa, la chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale, următoarele documente justificative:
- copia legalizată însoțită de traducerea autorizată a deciziei/ hotărârii acționarilor/ asociaților/ fondatorilor/ membrilor consiliului de administrație/ directorilor executivi ai persoanei juridice străine cu privire la stabilirea locului conducerii efective în România;
- copia legalizată însoțită de traducerea autorizată a actului constitutiv actualizat al persoanei juridice străine;
- copia legalizată a extrasului de la Registrul Comerțului sau organismul similar din statul străin în care este înregistrată persoana juridică străină, din care rezultă acționariatul şi aportul acestuia în capitalul persoanei juridice străine; orice modificări ulterioare se comunică organului fiscal central competent în termen de 45 de zile calendaristice de la data producerii lor;
- copia documentului sau actului privind utilizarea spațiului din România unde se va exercita efectiv conducerea persoanei juridice străine;
- copia legalizată însoțită de traducerea autorizată a contractelor încheiate cu directorii executivi/membrii consiliului de administrație ai persoanei juridice străine având locul conducerii efective în România.
În ceea ce privește rectificarea chestionarului, important de menționat este faptul că acesta se corectează sau se modifică de către contribuabilul rezident din proprie inițiativă, ori de câte ori informațiile sau documentele actuale nu corespund celor din chestionarul depus anterior, prin depunerea unui chestionar rectificativ. Chestionarul rectificativ se completează înscriindu-se toate datele şi informațiile supuse rectificării, inclusiv cele care nu diferă față de chestionarul initial/anterior. Organul fiscal central competent emite, în baza chestionarului rectificativ, o notificare rectificativă numai în situația în care sunt modificate datele înscrise în notificarea inițială/anterioară.
Referitor la înregistrarea persoanei juridice străine care îndeplinește condițiile de rezidență potrivit locului conducerii efective în România, important de precizat este faptul că persoana juridică străină, notificată că îndeplineşte condițiile de rezidență potrivit locului conducerii efective în România, are obligația să se înregistreze la organul fiscal central în termen de 30 de zile de la data comunicării notificării. Înregistrarea se realizează prin completarea formularului 016 - Declarație de înregistrare fiscală/ Declarație de mențiuni/ Declarație de radiere pentru persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România, care se depune direct sau prin împuternicit.
Declarația de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale şi, în prezent, se depune la registratura organului fiscal competent ori la poştă, prin scrisoare recomandată, la termenele stabilite de legislația în vigoare. Persoana juridică străină este considerată rezidentă în România, potrivit locului de exercitare a conducerii efective, de la data înregistrării fiscale la organul fiscal central.
În scopul administrării creanțelor fiscale, organul fiscal central stabileşte şi înregistrează, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, un loc al conducerii efective în România al unei persoane juridice străine, care nu şi-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit Codului de procedură fiscală.
Un alt aspect important de specificat constă în faptul că persoana juridică străină rezidentă în România, potrivit locului conducerii efective, are şi următoarele obligații:
- să păstreze procesele-verbale ale şedințelor de consiliu şi ale adunărilor acționarilor/asociaților;
- să conducă şi să păstreze în România evidența contabilă, respectiv să întocmească situațiile financiare conform legislației contabile din România;
- să se înregistreze ca plătitor de impozit pe profit;
- să îşi mențină rezidența în România pe o perioadă de cel puțin un an fiscal.