ACCES PREMIUM
De ce premium?
e-Declarația unică: Regulile pentru precompletarea, verificarea și transmiterea formularului 212 ar fi trebuit emise până acum
Începând cu veniturile aferente anului 2025, autoritățile trec la precompletarea obligatorie a declarației unice pentru persoanele fizice (formularul 212), instituindu-se, astfel, sistemul e-Declarația unică. Teoretic, regulile pentru precompletarea, verificarea și transmiterea D212 ar fi trebuit emise de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) până pe 10 mai 2025, dar până acum n-avem nici măcar un proiect de act normativ în dezbatere.
Articolul continuă mai jos
„Începând cu veniturile aferente anului 2025, Agenția Națională de Administrare Fiscală transmite contribuabilului Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (...) precompletată cu datele privind veniturile realizate și impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și cuantumul contribuțiilor datorate, pentru anul de realizare a venitului, conform informațiilor disponibile în bazele de date.Procedura de precompletare, verificare și transmitere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se aprobă prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care se emite în termen de 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanțe de urgență”, scrie, mai precis, în
OUG 128/2024, actul normativ care a venit, astă-toamnă, cu
schimbări radicale privind formularul 212.
Termenul-limită de 180 de zile
s-a împlinit la data de 10 mai 2025. Însă, până în momentul de față, ANAF
nici măcar n-a pus în dezbatere publică un proiect de ordin cu regulile de precompletare, verificare și transmitere aferente sistemului
e-Declarația unică. Totodată, este greu de spus acum dacă ordinul a fost emis deja în termen, dar „sărindu-se” peste dezbaterea publică. Vom afla mai multe, cu siguranță, în perioada următoare.
Așadar, vorbim despre trecerea la precompletarea obligatorie a declarației unice pentru persoanele fizice. Această măsură mai fusese anunțată acum câțiva ani (în 2021), ca o facilitate pentru ajutorarea contribuabililor, dar nu fusese prevăzută efectiv în Codul fiscal.
Precompletarea D212 se aplică începând cu veniturile aferente anului 2025, ceea ce înseamnă că
primele declarații unice precompletate vor ajunge, teoretic, la contribuabili la
început de 2026, din moment ce termenul-limită pentru obligațiile fiscale pe 2025 este 25 mai 2026. Practic, ANAF are timp destul să vină cu procedura amintită și să pună la punct sistemul e-Declarația unică înainte de 25 mai 2026.
Citește și: Precompletarea D212: Din 2025, persoanele fizice trebuie să fie mult mai atente la evidența veniturilor. Cei care câștigă bani din surse multiple pot avea probleme.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.