În data de 5 iunie 2025, în cadrul webinar-ului „CBAM - Aspecte-cheie ale procesului de autorizare”, susținut de către echipa EY România, a fost efectuat un sondaj pe subiectul CBAM cu peste 100 de respondenți. Deși mai sunt aproximativ șase luni până la încheierea perioadei de tranziție, numai 6% dintre respondenți au realizat o analiză detaliată pentru a estima costurile asociate cu CBAM începând cu 1 ianuarie 2026. De asemenea, doar 38% dintre respondenți au inițiat deja procesul de autorizare.
Operatorii economici care importă produse ce fac obiectul prevederilor Regulamentului CBAM ar trebui să ia în considerare următoarele aspecte-cheie în vederea obținerii statutului de declarant autorizat:
- depunerea la zi a rapoartelor trimestriale CBAM, din octombrie 2023 până la data depunerii cererii de autorizare;
- analizarea criteriilor pentru acordarea statutului de declarant autorizat în cadrul CBAM, adică:
- neimplicarea într-o încălcare gravă sau în încălcări repetate ale legislației vamale, ale normelor fiscale, ale normelor privind abuzul de piață și, în special, solicitantul nu are cazier conținând infracțiuni grave legate de activitatea sa economică;
- demonstrarea capacității financiare și operaționale pentru a îndeplini obligațiile care îi revin;
- să fie stabilit în statul membru în care se depune cererea; și
- deținerea unui număr EORI;
- accesarea modulului de administrare a autorizațiilor (AMM);
- completarea unei cereri în statul membru în care sunt stabiliți, în formatul standard prevăzut în Registrul CBAM;
- transmiterea unei cereri de ajustare în cazul în care sunt necesare modificări ale cererii deja depuse, însoțită de eventualele informații relevante, precum și de documente justificative;
- constituirea unei garanții, în condițiile specificate în Regulamentul CBAM, care trebuie să fie suficientă pentru a acoperi numărul de certificate CBAM, în cazul societăților care nu au fost stabilite pe parcursul celor două exerciții financiare anterioare anului în care a fost depusă cererea.
De asemenea, după obținerea autorizației, agenții economici trebuie să monitorizeze permanent modul de îndeplinire a obligațiilor CBAM, întrucât autoritatea competentă care a acordat statutul de declarant autorizat în cadrul CBAM reevaluează periodic starea autorizației (de exemplu, când autoritatea competentă deține informații care indică faptul că este posibil să nu mai fie îndeplinite criteriile, nr. EORI a fost invalidat sau operatorul economic și-a încetat activitatea).
Ca urmare, poate avea loc revocarea autorizației, la cererea autorității emitente sau a operatorului economic. Dacă data revocării autorizației este până la 31 mai inclusiv, declarația CBAM (declarația anuală din perioada definitivă) se depune pentru mărfurile importate înainte de data revocării. Dacă data revocării este după data de 31 mai a anului respectiv, declarația va include informațiile în ceea ce privește mărfurile importate între data de 1 ianuarie a anului respectiv și data revocării.
În plus, Comisia Europeană a propus simplificarea Regulamentului CBAM. Propunerea a fost adoptată de către Consiliu și urmează să fie discutată în Parlamentul European. Una dintre cele mai importante modificări se referă la înlocuirea pragului de minimis, de la 150 euro per import cu o limită de 50 de tone produse anual. Aceasta va excepta aproximativ 90% dintre companiile actuale de obligațiile CBAM, cu excepția importatorilor de energie electrică și hidrogen.
Autoritatea competentă din România recomandă ca importatorii care estimează că nu vor depăși pragul de 50 de tone să depună cererea de autorizare după 1 septembrie 2025, în ideea că până la această dată va intra în vigoare această propunere și nu va mai fi necesară autorizarea.
Ce înseamnă acest lucru pentru importatorii de produse CBAM? Importatorii de produse care fac obiectul CBAM vor trebui să analizeze cât mai repede criteriile și condițiile necesare depunerii cererii de înregistrare în Registrul CBAM în vederea obținerii în timp util a autorizației de declarant autorizat CBAM. Vor evita în acest mod blocajele și întârzierile de aprovizionare cu astfel de produse, dacă acestea provin din operațiuni proprii de import din țări non-UE.