ACCES GRATUIT
Clauzele unui contract de achizitie publica
Contractul de achizitie publica reprezinta instrumentul juridic prin care organismele publice intra in relatii comerciale cu operatorii economici pentru a-si satisface necesitatile de produse, servicii sau lucrari.
Articolul continuă mai jos
Contractul de achizitie publica reprezinta instrumentul juridic prin care organismele publice intra in relatii comerciale cu operatorii economici pentru a-si satisface necesitatile de produse, servicii sau lucrari.
Contractul de achizitie publica se incheie in forma scrisa, in cel putin doua exemplare, in urma unei proceduri de atribuire sau in baza unui acord-cadru.
Legislatia in vigoare stabileste ca autoritatea contractanta stabileste "in cea mai mare parte" clauzele unui contract de achizitie publica.
Clauzele contractuale obligatorii sunt acele prevederi contractuale pe care orice contract de achizitie publica trebuie sa le contina referitor la:
- obiectul principal al contractului;
- pretul contractului si modalitati de plata;
- durata contractului;
- sanctiuni pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor;
- documentele contractului;
- obligatiile principale ale partilor.
Pe langa aceste clauze exista si clauze contractuale specifice. Clauzele specifice sunt acele prevederi contractuale particulare fiecarui contract de achizitie publica, care se stabilesc, de regula, prin acordul partilor, in functie de necesitatile obiective ale autoritatii contractante si de continutul ofertei declarate castigatoare.
Operatorul economic poate sa intervina in contractul de achizitie publica, tocmai prin aceste clauze specfice, insa interventia lui este limitata.
Clauzele contractuale specifice, conform "Ghidului pentru atribuirea contractelor de achizitie publica" publicat in noiembrie 2006, pot face referire la:
- subcontractori;
- garantia de buna executie;
- garantia de calitate;
- modalitatea de ajustare a pretului;
- termene de executare a obligatiilor partilor;
- receptie, inspectii, teste;
- ambalare, marcare, transport;
- asigurari;
- alte conditii de executare a contractului s.a.
Contractul de achizitie publica inceteaza de drept la expirarea perioadei pentru care a fost incheiat.
Prelungirea duratei contractului de achizitie publica este posibila numai in conditiile ordonantei si fara a fi modificate conditiile stabilite initial.
Partile pot stabili si alte cauze de incetare a contractului, fara a aduce atingere clauzelor obligatorii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)