- Operatorii economici din sectorul agroalimentar trebuie să implementeze cel puțin două măsuri de prevenire a risipei, respectând ierarhia obligatorie stabilită de lege.
- Măsurile obligatorii includ responsabilizarea angajaților, vânzarea cu preț redus a produselor aproape expirate, donarea alimentelor și valorificarea pentru hrana animalelor sau compost.
- Rapoartele anuale trebuie încărcate în Platforma națională pentru prevenirea risipei alimentare, care deși trebuia lansată până în iunie 2025, încă nu este operațională.
Din martie anul viitor, operatorii economici vor trebui să înceapă să demonstreze, prin primele rapoarte anuale, cum s-au achitat de obligațiile stabilite de lege. Promisă (teoretic) vara aceasta, platforma națională care va centraliza aceste rapoarte și nu numai este încă neoperațională. Per total, în România, cadrul național și efortul de diminuare a risipei este încă destul de timid.
Legea nr. 217/2016, modificată prin Legea nr. 49/2024 (și pusă efectiv în aplicare prin normele din HG nr. 51/2019) stabilește un cadru strict menit să asigure îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale României, având ca scop reducerea la jumătate a risipei de alimente pe cap de locuitor până în 2030.
Risipa alimentară este definită ca fiind situația în care alimentele ies din circuitul consumului uman din cauza degradării și sunt distruse.
Obligația de a lua măsuri revine tuturor operatorilor economici din sectorul agroalimentar. E vorba de firmele implicate în producție, procesare, depozitare, distribuție, comercializare, precum și pe cele din sectorul industriei hoteliere și al serviciilor alimentare. De asemenea, autoritățile și instituțiile administrației publice au obligația de a lua măsuri de prevenire și diminuare atunci când, în cadrul activității desfășurate, rămân sau pot rămâne surplusuri de alimente.
Ierarhia obligatorie a măsurilor de prevenire
Operatorii economici sunt obligați să implementeze măsuri de prevenire și reducere a risipei conform unei ierarhii clare, stabilite de lege (ordinea este stabilită de lege și este obligatorie, nu opțională).
Înainte de a dispune neutralizarea deșeurilor generate, este obligatorie implementarea a cel puțin două acțiuni de prevenire a risipei, conform listei de măsuri prevăzute în lege:
- Responsabilizare: Măsuri de responsabilizare și informare a salariaților pe întregul lanț agroalimentar.
- Vânzare cu preț redus: Vânzarea produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate.
- Redistribuire/Donare: Transferul cu titlu gratuit al alimentelor pentru consumul uman către operatorii receptori (organizații înregistrate sanitar-veterinar, precum asociații și fundații) sau către alți operatori economici. Operatorii donatori trebuie să încheie un contract-cadru cu operatorii receptori pentru acest transfer.
- Hrana animalelor: Utilizarea produselor alimentare pentru hrana animalelor (până la expirarea termenului de valabilitate).
- Utilizarea subproduselor: Direcționarea produselor de origine animală improprii consumului uman către utilizatori înregistrați, pentru utilizarea ca material Categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi.
- Valorificare energetică/organică: Direcționarea produselor agroalimentare improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost sau biogaz.
Sectorul ospitalității (HoReCa) are o obligație specifică - să faciliteze consumatorilor finali preluarea alimentelor neconsumate, fără costuri suplimentare și în condiții corespunzătoare de ambalare, informând despre această posibilitate în mod clar și vizibil în meniu.
Cât privește lista operatorilor receptori, o regăsim, actualizată, pe site-ul Ministerului Agriculturii, aici.
Obligațiile de transparență: rapoarte anuale și o platformă națională care momentan nu există
Pentru a monitoriza eforturile și a dovedi că și-au îndeplinit obligațiile stabilite de lege, operatorii economici trebuie să pună la dispoziția autorităților rapoarte anuale care să prezinte planurile de diminuare a risipei alimentare, acțiunile întreprinse și rezultatele obținute.
Aceste rapoarte și planuri trebuie încărcate în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare și publicate pe pagina de internet a operatorului. Deși Ministerul Agriculturii avea obligația să pună în funcțiune această platformă până la 30 iunie 2025, acest lucru nu s-a întâmplat. Dacă ne uităm în lege, prima raportare obligatorie a datelor de către operatori în platformă (pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2025) va începe din anul 2026 (cu termen limită 31 martie) - până atunci ar trebui să vedem funcțională, totuși, și această platformă (redacția avocatnet.ro a trimis vineri o solicitare la Ministerul Agriculturii pentru a afla mai multe despre apariția platformei).
Merită să citești și: Diminuarea risipei alimentare: Cinci aspecte la care operatorii economici ar trebui să fie atenți