Practica judiciara recenta abunda in actiuni de revendicare formulate de fostii proprietari ai imobilelor nationalizate, care au in acest moment cadrul procesual adecvat pentru a-si recupera proprietatile.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
In cadrul acestor actiuni, detinatorii actuali ai imobilelor (cumparatori in baza legii 112/1995) formuleaza de obicei, cereri de chemare in garantie a vanzatorului PMB pentru a le plati, cu titlu de despagubiri, contravaloare actualizata a imobilelor revendicate.
In majoritatea cazurilor rapsunderea pentru evictiune a PMB este usor de dovedit, iar solutiile pentru cererile de chemare in garantie sunt favorabile in sensul obligarii PMB la plata contravalorii imobilelor catre cumparatorii in baza legii 112/1995.
Mult mai interesanta este insa practica judiciara in cazul in care actualii detinatori au calitatea de subdobanditori in baza legii 112/1995, fiind succesori in drepturi ai dobanditorilor initiali care au cumparat direct de la PMB.
In aceasta situatie se pune intrebarea: Cine va fi chemat in garantie? Vanzatorul(cumparatorul initial de la PMB) sau chiar PMB ?
Raspunsul il regasim in codul civil, care, ne arata ca , vanzatorul raspunde pentru evictiune nu numai fata de cumparator ci chiar si fata de subdobanditori indiferent daca acestia au dobandit imobilul cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.
Concluzionand, obligatia de garantie pentru evictiune revine vanzatorului initial respectiv, Primariei Municipiului Bucuresti, si nu dobanditorilor ulteriori, deoarece acestia, prin vanzare au instrainat si dreptul de garantie pentru evictiune, devenind terti fata de orice litigiu ivit ulterior.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)