ACCES GRATUIT
Chinezii ignora restrictiile din domeniul natalitatii
In China, progresul economic produce efecte pe care guvernul nu le-a anticipat, in ceea ce priveste politica de control a cresterii populatiei.
Articolul continuă mai jos
Potrivit oficialilor guvernamentali, din ce in ce mai multi chinezi din clasa mijlocie au mai mult de un copil la fiecare familie, deoarece isi permit sa plateasca amenzile prevazute pentru acest gen de incalcare a legii.
China a adoptat politica de control a cresterii populatiei in anul 1979, intr-un moment in care statul chinez era cu mult mai sarac si avea probleme serioase in a raspunde necesitatilor celor un miliard de locuitori.
Cuplurile din mediul urban au voie sa faca un singur copil, iar cele de la tara, cel mult doi.
Guvernul pretinde ca a fost o politica de succes, care a dus la reducerea numarului de nasteri cu 4 sute de milioane, la o populatia totala care, in acest moment, atinge 1,3 miliarde.
Strategia a fost intotdeauna una controversata.
Familiile din China doresc sa faca mai multi copii deoarece este foarte important, din punct de vedere cultural, social si economic, ca ele sa aiba un urmas pe linie masculina.
In conditiile cresterii economice vertiginoase din China, amenzile administrate de stat in cazul incalcarii legii nu ii mai sperie pe reprezentantii clasei de mijloc.
Acestia prefera sa plateasca sumele cuprinse intre 640 si 25.000 de dolari, amenzi administrate in functie de venit si locatie.
Modalitati de ocolire a legii
Autoritatile din China sustin ca exista si alte moduri in care campania numita "Fiecare familie, un singur copil" este subminata.
Din ce in ce mai multe femei gravide nasc in conditii improprii, in afara spitalelor, pentru a nu declara oficial nasterea.
Acest lucru a dus la sporirea ratei mortalitatii la nastere in randul femeilor din mai multe provincii din China.
Presiunea asupra ratei natalitatii este provocata, in plus, si de faptul ca milioane de chinezi de 20 sau 30 de ani au primit dreptul de a avea doi copii, tocmai pentru ca au fost singuri la parinti in virtutea politicii aplicate la sfarsitul secolului trecut.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)