avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Activitate anghelachedan

Activitate anghelachedan

Răspuns la discuția Cãi extraordinare de atac
Am inteles ,deci nu ma pot agata de competenta profesionala cu care s-a dat hotararea in cazul meu?Pana la aceasta hotarare in naivitatea mea credeam ca judecatorul judeca pe baza legilor si daca legea spune expres ca salariul brut lunar este contravaloarea in bani pe luna respectiva a muncii salariatului stabilita printr-un CIM,hotarasti cum spune legea.Nu mai faci judecati de valoare gen "da,dar cu o luna inainte adaosul respectiv a fost egal cu zero,deci nu ti-l acordam nici pe luna asta!".(vedeti si postarile anterioare unde explic cum se calculeaza acest adaos care nu mi-a fost acordat).O plangere la CSM ,ce rezolva in cazul meu?
Doamna consier juridic va multumesc pentru raspuns.O sa revin cu motivarea deciziei Curtii de apel pe care o sa fac comentariile mele si va rog daca gresesc sa ma corectati.Va rog sa ma iertati daca in postarile mele am intrecut limitele bunului simt .
Daca ati beneficiat de plati compensatorii, sunt aplicabile dispozitiile art. 21, alin. (6) din Legea nr. 19/2000:

"Contributia de asigurari sociale pentru persoanele care beneficiaza de plati compensatorii se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj la nivelul cotei contributiei individuale de asigurari sociale."

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Pensionarii care au iesit la pensie pe legea 95/2008 nu au fost disponibilizati ci au iesit la pensie la varsta de 55 de ani prin derogare de la legea 19/2000.Ei au primit inca 2 ani salariul integral(numit compensator) pe langa pensie fara a avea un contract de munca sau de colaborare - prin efectul legii 95/2008.Fosta lor intrprindere le-a retinut si cotributia la pensie ei nemaiindeplinind conditiile de contribuabil la fondul de pensii .Intrebarea era daca aceste contributii au fost optite corect si in baza carei legi ?
anghelachedan a scris:

Am avut un litigiu de munca cu intrepriderea la care am fost salariat pentru drepturi banesti care nu mi-au fost acordate.La Fond completul de judecata mi-a dat dreptate cam 120%,la Apel instanta a dat dreptate recurentului.Aceasta decizie dupa mine este abuziva.Ce pot sa mai fac? Care este rostul Fondului? Unde ma pot plange?

Observ cu regret ca nu am primit nici un comentariu.Trag concluzia ca consultantii se feresc sa intervina cand un cetatean se considera prejudiciat de o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.Glumesc! Nimeni nu este obligat sa comenteze daca nu vrea sau postarea mea contine ambiguitati si nu este destul de calara. Ma voi apuca singur sa studiez legislatia in vigoare.Primul pas va fi o intampinare la CSM prin care sa ma plang de aceasta sentinta.In pledoaria mea ma voi baza pe faptul ca instantele de judecata de la noi nu sunt izvor de lege prin interpretare personala a legii ci judeca aplicand legea existenta.Nu judecatorul stabileste ca dreptul meu este mai mic decat cel stabilit expres in lege. Scrie in lege ca judecatorul poate fi dat in judecata ca orice cetatean nu stiu daca si raspunde material de prejudiciul adus.Ma mai deranjeaza si anomalia ca doua dosare in cauze identice pana la punct si virgula cu aceleasi cuprins
depuse la instante diferite sa primeasca solutii definitive diametral opuse.

Discuție Termen motivare
Completul de judecata dupa ce da sentinta are un termen in care este obligata sa emita motivarea ?
Răspuns la discuția Revendicare teren
Mama mea dorea sa-l vanda cat mai curand.
Familia mea a avut o casa pe un teren de 3000 mp in Vaslui.Casa a fost demolata fara nici un act juridic. Peste terenul nostru s-a facut un parc.Dupa acte noi am fi proprietari.Ca o anecdota: Mama a stat intr-o casa care a fost revendicata, mama evacuata si cand a solicitat o locuinta de la sectorul 3 i s-a raspuns ca nu se poate fiindca are un teren in Vaslui.Bun - revenind la radical mama a cerut sa fie pusa in drepturi de catre primaria Vaslui care a raspuns ca nu se poate ca-i interes public.S-a deschis proces pentru tulburare de posesie care pentru conciziune s-a finalizat cu o decizie gen procesul nu a existat,fiindca mama nu a acceptat actiuni la fondul Proprietatea.Ce se mai poate face ?
Am avut un litigiu de munca cu intrepriderea la care am fost salariat pentru drepturi banesti care nu mi-au fost acordate.La Fond completul de judecata mi-a dat dreptate cam 120%,la Apel instanta a dat dreptate recurentului.Aceasta decizie dupa mine este abuziva.Ce pot sa mai fac? Care este rostul Fondului? Unde ma pot plange?
Răspuns la discuția Salariul brut lunar
anghelachedan a scris:

Am iesit la pensie in anul 2010 cu legea 95/2008.La art 16 si 17 se prevad acordarea de salarii compensatorii, esalonate lunar, suportate de angajator in cuantum egal cu salariul brut realizat in ultima luna de activitate, anterioara pensionarii. Conform Codului muncii si CCM din unitatea mea- salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.Salariul meu cuprinde un adaos variabil in functie de cursul euro(deoarece veniturile intreprinderii mele erau in euro si daca procentul alocat fondului de salarii in euro din incasarile in euro scadea -platile facandu-se in lei-tariful pe unitate de produs trebuia sa scada anul urmator).Intreprinderea cand mi-a platit salariile compensatorii nu a inclus si acest spor .Este corect ?

Poate nu am fost explicit -acest ados se acorda numai in lunile in care euro crestea fata de leu,cand stationa el era zero.Luna anterioara lunii in care am iesit la pensie acest adaos s-a acordat.Motivatia intrepriderii a fost ca nu s-a acordat in fiecare luna.Explicatia mea contrapusa a fost ca odata ce adaosul facea parte din contravaloarea muncii mele lunare inscrisa in CIM el s-a acordat in fiecare luna si a avut o valoare reiesita dintr-un calcul financiar intre "0"si valoarea acordata.
Am iesit la pensie in anul 2010 cu legea 95/2008.La art 16 si 17 se prevad acordarea de salarii compensatorii, esalonate lunar, suportate de angajator in cuantum egal cu salariul brut realizat in ultima luna de activitate, anterioara pensionarii. Conform Codului muncii si CCM din unitatea mea- salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.Salariul meu cuprinde un adaos variabil in functie de cursul euro(deoarece veniturile intreprinderii mele erau in euro si daca procentul alocat fondului de salarii in euro din incasarile in euro scadea -platile facandu-se in lei-tariful pe unitate de produs trebuia sa scada anul urmator).Intreprinderea cand mi-a platit salariile compensatorii nu a inclus si acest spor .Este corect ?