Eu sunt o persoana simpla, de la tara, care nu are prea multe studii... Mai ales in materie de drept. De aceea am intrat aici, doamna Romascanu. Poate nu stiu eu sa formulez in detaliu, dar am tot respectul pentru domniile voastre si va multumesc din inima pentru atentia acordata si sfaturile dumneavoastra.
Revin la subiect si adaug: parintii sunt morti in 1986, respectiv 1987 iar fratele in 1995. De inmormantarea fratelui m-am ocupat eu impreuna cu ceilalti frati. Copilul fratelui nu a locuit nici macar o secunda cu acesta nici nu l-a vizitat vreodata. A aparut in ziua inmormantarii pentru a-si cere drepturile. Chiar daca m-a revoltat, am inteles ca este copilul lui si a recuperat tot ce era pe numele fratelui.De-a lungul vietii fratele a cumparat cateva terenuri si o casa, un tractor si animale. Toate acestea copilul le-a avut imediat si le-a vindut foarte repede. Ma rog, aici spun ca era dreptul lui, nu i l-am contestat.
Ramane insa in discutie casa in care m-am nascut, am crescut. Despre aceasta vorbesc in primul meu mesaj pe forum. Am avut o discutie si am incercat sa ne punem de acord sa vindem casa parinteasca si gradina si sa impartim ca intre frati, nepotului revenindu-i partea tatalui sau. La inceput nici nu a vrut sa auda. In momentul de fata ar vrea sa vindem, doar ca am dori si noi sa stim cat ni se cuvine ca sa nu fim absurzi in formularea cererilor noastre. Vrem sa fie corect pentru fiecare, fara sa ajungem in instanta.
Cu infinit respect si multumiri,
Daniela
Termenul "scutire de raport" nu este specificat in actul de donatie. Doar faptul ca mai exista "frati rezervatari".
Pentru situatia in care voi incerca sa rezolv amiabil, ce pretentii pot avea ? Impreuna cu ceilalti frati, evident. Avem oare dreptul la 50% sau mai mult, mai putin...
Multumesc tuturor pentru amabilitatea de a-mi raspunde.
Buna ziua.
Situatia la care caut un raspuns este urmatoarea:
Suntem 4 frati. Parintii sunt decedati, dar in timpul vietii au facut un act de donatie unuia dintre frati ( pentru casa si gradina ), cu specificatia ca mai exista frati rezervatari.
Fratele beneficiar al donatiei este decedat si el intre timp, dar are un copil.
As dori sa stiu cum ar trebui sa procedez pentru a recupera partea mea de mostenire si cum anume se calculeaza ceea ce mi se cuvine.
In asteptarea raspunsului dumneavoastra.
Multumesc.