avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1442 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota rezervatar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota rezervatar

Buna ziua.
Situatia la care caut un raspuns este urmatoarea:
Suntem 4 frati. Parintii sunt decedati, dar in timpul vietii au facut un act de donatie unuia dintre frati ( pentru casa si gradina ), cu specificatia ca mai exista frati rezervatari.
Fratele beneficiar al donatiei este decedat si el intre timp, dar are un copil.
As dori sa stiu cum ar trebui sa procedez pentru a recupera partea mea de mostenire si cum anume se calculeaza ceea ce mi se cuvine.
In asteptarea raspunsului dumneavoastra.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: danielle_ , utilizator 00:39, 9 Noiembrie 2009
puteti obtine, pe cale amiabila c/val cotei ce va revine de la nepotul dv. care este succesorul in drepturi a fratelui dv. in cazul in care nu se poate face acest lucru pe cale amiabila aveti la dispozitie o actiune judecatoreasca in care, in calitate de pirit va sta nepotul dv. consultati un avocat care va poate da toate detaliile necesare inclusiv citeva costuri.
Ma vad nevoit sa fiu de acord cu Dl Ciobanu!
Exista 2 variante: pe cale amiabila daca nepotul beneficiar al donatiei este de acord sa imparta imobilul cu ceilalti mostenitori rezervatari , sau pe cale judecatoreasca daca acest nepot nu este de acord cu impartirea bunului primit prin donatie!
B-)
buna seara!
aceasta donatie facuta de parinti va incalca rezerva succesorala?
donatia s-a facut cu scutire de raport sau nu?
Termenul "scutire de raport" nu este specificat in actul de donatie. Doar faptul ca mai exista "frati rezervatari".
Pentru situatia in care voi incerca sa rezolv amiabil, ce pretentii pot avea ? Impreuna cu ceilalti frati, evident. Avem oare dreptul la 50% sau mai mult, mai putin...
Multumesc tuturor pentru amabilitatea de a-mi raspunde.

danielle_ a scris:

Parintii sunt decedati

De cand?
Acesta este un amanunt esential fara de care restul discutiei ar putea fi ...lipsit de sens. Pentru ca atat actiunea privind raportul donatiilor cat si actiunea in reductiune sunt prescriptibile.

Si tot in functie de asta putem calcula si drepturile: mai mari (daca mai sunteti in termen raportat la decesul ambilor parinti), mai mici (daca nu s-a implinit termenul de la decesul unuia/ultimului dintre parintii decedati) sau ...deloc (ceea ce nu exclude, intr-o negociere, ...mersul la cacialma, ca la poker).

Problema dvs., asa cum ati pus-o pe forum este pentru avocat ca si ecuatia cu prea multe necunoscute pentru un matematician.
Ca de altfel majoritatea problemelor puse pe forum. Dar omul vrea raspunsuri si probabil ne mai si zice ceva ...de dulce (in sinea lui) cand nu capata raspuns la o problema "simpla" (in opinia lui).
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Anularea donatiilor cristiandsb cristiandsb Doresc sa stiu cine poate contesta donatiile facute intre rude. (vezi toată discuția)
Donatie ileana-carmen ileana-carmen Buna ziua. Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema: Tatal meu este casatorit a doua oara si nu are copii din aceasta casatorie. Din prima, casatorie, ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate ciprinel ciprinel Buna seara.Bunicii mei cand au fost in viata au facut act de vanz.-cump.pe casa a doi copii din cei patru .intrebarea mea este daca unul din acei 2 frati cu ... (vezi toată discuția)