avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 165 soluții astăzi
Forum Activitate costif

Activitate costif

Desi am parcurs toate fazele litigiului cu CNADR reprezentata de SCA Cecilia Popa si avem decizie definitiva si irevocabila pt despagubire ( mai mare decat cea din Decizia de expropriere ) , cei dela SCA ne tot aburesc cu o procedura de despagubire stabilita prin HG 168/2008 de care nu am auzit.
Care este procedura de urmat ?
Parerea mea este ca suntem in cazul art. 9 din legea 198/2004 cand instanta judecatoreasca a stabilit cuantumul despagubirii, deci se aplica ultimul paragraf din articol:
"In acest caz, plata despagubirii se face de catre expropriator in termen de 30 de zile de la data solicitarii, pe baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile de stabilire a cuantumului acesteia. "
Inca din 2008 am fost expropriati de niste terenuri pt Predeal- Brasov. Nu am fost de acord cu hotararea comisiei in ceea ce priveste cunatumul despagubirii. Ne-am judecat cu Statul prin MT prin CNADR reprezentat de Cecilia Popa pana in oct a.c. stabilindu-se o suma mai mare decat cea din hotararea din 2008.
Intrebarea este daca acordarea despagubirilor banesti se face tot prin procedura prevazuta de Legea 198/2004 ( suma initial prevazuta ca despagubire fiind consemnata in cont la CEC sau direct la MF cu decizia judecatoreasca definitiva sii irevocabila in care instanta nu consemneaza nimic despre reluarea procedurii prevazute de legea 198 ?
Răspuns la discuția Cedare mostenire
Fara a avea pretentia de a emite un raspuns documentat, formulez urmatoarea intrebare:
De ce ar fi necesara cedarea mostenirii ? In cazul in care se doreste instrainarea nu exista nici o piedica. de asemenea plata impozitului se poate face exclusiv de una dintre surori. In cazul in care sora care cedeaza nu are copii ( rude de gradul 1 ), ramane sa mosteneasca ulterior sora care va supravietui decesului celeilalte.
Prevederea privind proba exclusiv cu inscrisuri in faza recursului exista si in vechiul cod de procedura civila.
Va multmesc inca o data.
Traim totusi intr-o tara mizerabila dpdv al prestatiei functionarilor publici fiind la cheremul toanelor si poftelor acestora.
In urma unui litigiu cu Primaria, instanta a decis ca Primaria sa emita titlu pe o suprafata de teren agricol aflata in extravilanul localitatii. Dupa 3 ani de tergiversari aceasta a eliberat titlu de proprietate pe mai multe loturi care insumate acopera suprafata din decizia judecatoreasca. Pentru aceste suprafete am efectuat si expertize topo, s-a si cultivat terenul anul acesta si am platit si impozit la Primarie in calitate de proprietari.
La cererea de intabulare am intampinat respingere deiarece o suprafata de 1,5 Ha prevazuta in titlu apartine unei alte persoane fizice care l-a randul sau a obtinut-o in urma unei hotarari judecatoresti anterioare deciziei noastre dar pe care Primaria nu a avut-o in vedere la eliberarea titlului.
La solicitarea noastra de a rezolva situatia, functionarul Primariei raspunde ca nu mai are suprafete disponibile si ca trebuie sa ne judecam cu acea persoana pentru ca instanta sa decida.
Normal ca nu am dat curs acestei recomandari deoarece consideram ca Primaria este cea care trebuie sa puna in executare ambele decizii judecatoresti si este vina ei exclusiva ca a creat acest conflict.
Care ar fi calea de reolvare. Actiune civila si plangere penala impotriva functionarului Primariei ( care in mod voit a tergiversat punerea in posesie si eliberarea titlului, etc ) sau exista si alte solutii ?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Pentru succesiunea unor imobile aflate in indiviziune ( mama si surorile ei ) in termenul de 1 an:
- Nu se impoziteaza succesiunea ?
- Daca sunt doua decese succesive se plateste onorariu notarial de doua ori la
fiecare succesiune ?
- Se plateste TVA separat de onorariul legal ( 486 RON + 0.6 % din ce depaseste 90000 RON ) ?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Referitor la prescriere in cazul faptelor in forma continuata ( ex uz de fals ) termenul curge de la data ultimei utilizari a falsului ( de ex daca a fost utilizat intr-un proces in urma caruia au rezultat avantaje patrimoniale termenul curge atat timp cat exista status quo a situtiei patrimoniale.
Stiu ca succesiunea notariala se suspenda daca una din parti deschide actiune in instanta. Eu am o speta in care exista deja pe rolul instantei o actiune de revendicare imobil in care initial reclamantii au sustinut ca autorii lor erau proprietari ai imobilului. Pentru ca in CF figurau si alti coproprietari indivizari se doreste obtinerea unui act notarial din care sa reiasa ca autorii reclamantilor ar avea vocatie succesorala pentru o cota majora din imobil. Notarul solicita extras de CF in care desigur nu vor aparea autorii reclamantilor.
Doua intrebari:
1. Ce procedura notariala ar fi utila cauzei ?
2. Instanta poate suspenda cauza pana la finalizarea procedurii notariale ?

Răspuns la discuția Verificarea pe situl judecatoriei
Pe portalul nou la majoritatea judecatoriilor apare mesajul:
"Datorită implementării Versiunii 4 ECRIS datele privind dosarele şi şedinţele de judecată înregistrate ulterior datei de 16 noiembrie 2010 nu se vor regăsi momentan pe portal acestea urmând a se regăsi în momentul în care va fi finalizată operaţiunea de implementare a aplicaţiei la nivel naţional.

Pentru informaţii privind dosarele şi şedinţele de judecată vă puteţi adresa Serviciului Arhivă (date despre orarul de funcţionare al Arhivei pot fi găsite la pagina "Organizare" - "Arhivă")."

Q.E.D.


Vă mulţumim pentru înţelegere.