avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare mostenire

Buna ziua.Subiectul este urmatorul.Doua surori au facut succesiunea dupa moartea mamei, ambele fiind mostenitoare.Acum , dupa 10 ani una din surori vrea sa cedeze partea ei de mostenire celeilalte.Nu vor sa faca partaj.... Ce trebuie facut, cum? Nu ma trimiteti la notariat ca am auzit "n" variante.Adica, care ar fi cea mai simpla cale si...mai ieftina???
Cel mai recent răspuns: Mihaela Luminita VATAVU , Avocat 06:43, 27 August 2012
Din păcate dacă a acceptat moștenirea acum 10 ani acum nu mai poate renunța în favoarea surorii ei.
Chiar dacă nu vă place, varianta cea mai ieftină este tot cea cu partajul la notar prin care să se încheie o convenție din care să rezulte că întreaga masă partajabilă va reveni doar uneia dintre ele.
Este un fel de donație deghizată.
Nu este un fel de donatie deghizata ci donatie . Partajul conform NCC se face fie in schimbul unei sulte , fie prin atribuirea altor bunuri.....
De acord cu Joha!
„Art. 985. – Donaţia este contractul prin care, cu intenţia de a gratifica, o parte,
numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părţi,
numită donatar.”


Din art. 985 NCC se deduce că obiectul donației trebuie să fie un „bun”, deci nu poate fi o cotă dintr-un drept de proprietate. Pentru acest motiv, unul dintre coproprietarii bunurilor dobândite prin succesiune nu va putea să doneze cota sa parte din dreptul dobândit celuilalt coproprietar.
Inițial va trebui să se facă partajul și apoi să se încheie donația care va avea ca obiect bunurile individualizate în urma partajului.

Ar fi posibilă „comasarea” acestor două operațiuni într-una singură dacă în cadrul partajului s-ar stabili pentru una dintre surori (cea care vrea să cedeze partea ei) o sultă modică.
În acest caz ar fi vorba despre o donație deghizată.
sulta o stabilesc partile, partajul fara sulta ...ramane o donatie....nu am spus deghizata........
Si se poate dona si cota parte din dreptul de proprietate asupra unui bun.

Alte discuții în legătură

Mostenire - teren fara cadastru, in indiviziune adimar55 adimar55 Mama este mostenitoarea unei suprafete de teren impreuna cu 3 cumnati (conform titlului de propietate),intre timp a decedat.Ce demersuri trebuie sa fac pentru ... (vezi toată discuția)
Donatie sau act vanzare cumparare adrianc007 adrianc007 Buna ziua, As dori sa cumpar 1/2 din partea fratelui meu dintr-un apartament, mostenit de la parinti. Succesiunea este facuta dupa tata si dupa mama. Cum este ... (vezi toată discuția)