avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Activitate Lilioara Stepanescu

Activitate Lilioara Stepanescu

Răspuns la discuția Anulare act administrativ
În primul rând, emitentul nu-şi poate anula propriul act administrativ. Doar instanţa poate anula, la cererea emitentului însuşi sau a celui interesat. Vezi Legea 554/2004, legea contenciosului administrativ, art.1!
(6) Autoritatea publica emitenta a unui act administrativ nelegal poate sa solicite instantei constatarea nulitatii acestuia, in situatia in care actul nu mai poate fi revocat, intrucat a intrat in circuitul civil si a produs efecte juridice. In cazul admiterii actiunii, instanta se va pronunta, la cerere, si asupra legalitatii actelor civile incheiate in baza actului administrativ nelegal, precum si asupra efectelor civile produse.
Actul inoportun sau nelegal poate fi însă revocat dacă nu a produs deja efecte juridice în alte ramuri de drept. Un act care a produs deja efecte juridice poate fi anulat doar de instanţă.
De regulă, revocarea desfiinţează retroactiv toate efectele, ca şi cum actul nu s-ar fi emis niciodată, situaţia anterioară devenind de actualitate. Revocarea poate fi motivată de nelegalitatea actului sau/şi de inoportunitate. În cazul în care inoportunitatea intervine după emiterea şi comunicarea actului administrativ, revocarea va avea doar efecte pentru viitor.
Trebuie să cunoaştem totuşi mai multe detalii. Functionarul ale cărui interese sunt lezate de actul în cauză a formulat o cerere pentru revocarea actului pretins ilegal? In ce situatie este acest functionar?
Prin concurs sau examen de promovare internă dacă s-a prevăzut în planul de ocupare a funcţiilor publice o rezervă de funcţii publice de conducere care se ocupă prin promovare (prin examen dacă este un singur candidat interesat sau concurs între mai mulţi interesaţi din cadrul instituţiei)
Răspuns la discuția cumul de functii
Art. 26 din Legea 330/2009
(1) In cazuri exceptionale, posturile vacante si temporar vacante pot fi ocupate si prin cumul de functii, de personal angajat prin concurs sau examen, cu respectarea prevederilor legale privind cumulul de functii si a celor referitoare la ocuparea posturilor vacante.
Răspuns la discuția Functionar public
Simpla deţinere de acţiuni într-un SA sau părţi sociale într-un SRL este o manifestare a dreptului de proprietate, se declară în declaraţia de avere şi, dacă este cazul, în cea de interese. Ca şi cum aţi deţine casă , maşină, terenuri etc.
Nu vă face incompatibil, nici până în prezent şi nici după intrarea în vigoare a art. 52 al Legii 330/2009, care permite chiar exercitarea de activităţi remunerate dacă nu au legătură directă cu atribuţiile de serviciu.
Art. 52 La 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, alineatul (1) al articolului 96 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
"Art. 96
(1) Functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului.”


Răspuns la discuția Data promovarii in clasa
Opinia mea este că în termen de 5 zile conducătorul instituţiei emite decizia de numire în funcţie publică, act care are efecte juridice de la data comunicării sale celor interesaţi (funcţionarul public, salarizarea, resursele umane). Hotărârea Consiliului Local (dacă alegem speţa cu primăria şi dispoziţia primarului) sau actul administrativ al organului colegial, după caz, au doar un efect constatator al îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru promovarea în clasă şi de actualizare a statului de funcţii. Solicitaţi să intraţi în drepturi de la data comunicării dispoziţiei de numire în funcţia publică. Este chiar un caz în care legea nu este deloc interpretabilă.
Răspuns la discuția Functia publica
Oricum este necesară îndeplinirea procedurii prealabile (recursul graţios), adică, solicitarea transmisă în scris organului emitent (primar, preşedinte consiliu judeţean sau, după caz, emitenul ..) în sensul revocării sau modificării actului administrativ care vă lezează dreptul legitim. Dacă în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii nu primiţi răspuns în scris sau primiţi un răspuns care vă nemulţumeşte, vă puteţi adresa instanţei de contencios administrativ. În cazul în care vă adresaţi direct instanţei, fără a face dovada îndeplinirii procedurii prealabile, instanţa va respinge ca inadmisibilă cererea Dvs, nu va ajunge astfel să se pronunţe asupra fondului, adică asupra dreptului încălcat.