avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Activitate IrinaDu

Activitate IrinaDu

Buna ziua,

Multumesc frumos pentru raspuns.
Exista cumva un articol in legatura cu "scandalul" ?

Multumesc,
Buna seara,

Am comandat un produs care, conform site-ului de pe care am dat comanda, era la Promotie. Pretul a fost de sub 10% din valoarea normala a produsului si daca nu e vreo super oferta de Paste:D, probabil e greseala site-ului respectiv.

Plata am facut-o online, am primit numarul comenzii si mail cu subiectul "Confirmarea Cererii de Comanda #32****" care spune urmatoarele:

Numarul cererii este *******
Data cererii este Sunday 05 May, 2013( Apasati aici pentru factura detaliata )


Acest email este generat automat si nu este confirmarea ca produsele sunt pe stoc sau ca putem onora cererea dvs.
Acest mail este informativ si nu creeaza obligatii contractuale.

Un consultant de vanzari va lua legatura cu dvs telefonic in cel mai scurt timp posibil
( maximum 48 ore).
Produsele se pot ridica de la sediul nostru sau livra dupa confirmarea comenzii telefonic


Am un printscreen de pe site cu data si ora si faptul ca acel produs era trecut la \"Promotie\", pe stoc si cu pretul.

As vrea sa stiu in ce masura ar fi ei obligati sa respecte comanda. Din cate am citit, acum aproximativ 2 ani acest website a facut aceeasi greseala si nu a respectat nici una din comenzile efectuate atunci si nici nu a oferit compensatie clientului in afara de returnarea pretului platit pentru produse.

Multumesc!
Buna ziua,

O sa incerc sa fiu cat mai succinta:

Apartament pe numele bunicului care a murit acum ~15 ani si pe care nu s-a facut succesiunea dupa decesul lui. Locuia acolo impreuna cu bunica mea.
Singurul copil pe care l-au avut e tatal meu.

Acum ceva vreme tatal meu a suferit un atac vascular cerebral in urma caruia nu se mai poate misca, vorbi si purta de grja singur.

In momentul de fata vrem sa punem la punct actele pentru acel apartament pentru a-l vinde. Asta presupune din ce am inteles ca apartamentul sa fie trecut pe numele mamei mele pentru ca totul sa mearga mai usor cu actele.

Bunica este de acord ca partea ei din apartamentul bunicului sa fie trecut pe numele mamei si mai ramane ca partea tatalui meu sa ajunga tot pe numele mamei mele.

Cum trebuie sa procedez in cazul asta? E nevoie ca doctorul tatalui meu sa dea un document care sa dovedeasca faptul ca tatal meu nu se poate ocupa de astfel de decizii?

Se poate rezolva totul la notar sau trebuie ajuns in instanta? Ce recomandari ati avea?

Multumesc frumos!
Buna ziua,

In momentul de fata lucrez la o multinationala din capitala si am aplicat pt diverse job-uri la alte companii. La una din aceste companii, tot multinationala mare, am trecut de interviul tehnic scris, am trecut de interviul HR si am primit o oferta ferma pe email, incluzand detalii cum ar fi salariul, alte beneficii, etc.

Din nefericire, in ziua in care ar fi trebuit sa merg sa semnez contractul, am facut greseala de a-i spune managerului meu direct (de la compania unde inca sunt angajata) numele companiei unde urma sa ma mut. Am facut acest lucru deoarece a insistat ca are nevoie de aceste detalii pentru a putea incerca sa obtina o contra-oferta de la managerii superiori.

Lucrurile nu au stat insa asa, in 15 minute am primit raspunsul de la el, in scris pe un canal oficial, in care imi spunea ca exista un agreement tacit intra aceste doua companii prin care stabilesc ca nu au voie sa recruteze oameni una de la cealalta. Acest lucru l-a aflat de la managerul cu pozitia cea mai inalta (presedinte/head of) din compania curenta din Romania. Acest presedinte a contactat imediat omologul sau din compania unde voiam sa ma mut si la foarte scurt timp am fost sunat de departamentul lor de HR prin care au amanat intrevederea pt semnare pe a doua zi.

A doua zi am fost la sediul companiei si mi s-a spus direct, verbal, ca nu ma mai pot angaja din cauza acelui agreement. Desi cum am zis, in prealabil primisem o oferta ferma si ramasese formalitatea semnarii hartiei.

Sunt convins ca acel agreement nu exista pe hartie, formal dar ce pot face totusi in aceasta situatie? Compania B poate refuza angajarea fara un motiv concret, valid, dupa ce mi-au facut o oferta ferma si dupa ce am trecut de toate etapele intervievarii? E o situatie foarte frustranta si nici macar nu stiu ce as putea obtine printr-un demers legal: obtinerea job-ului "cu forta", adica cu legea in mana, m-ar pune intr-o postura foarte ingrata in noua companie.

Va multumesc!
Răspuns la discuția Program lucru inegal - sporuri
Multumesc frumos pentru lamurire, am inteles acum.

As mai avea o singura intrebare, in cazul acelui spor care se adauga celor 2 zile libere in schimbul weekendului lucrat, exista un procent de la care se porneste?
Adica, minimum 25% sau ceva asemanator?

Si doar ca o reasigurare, chestia asta cu acordatul zilelor libere platite in cursul saptamanii cu un spor la salariu, sunt obligati dpdv legal sa includa asa ceva in contract? Sau pot sa-mi spuna ca din moment ce nu e stipulat in contractul individual si/sau cel colectiv de munca, nu sunt obligati sa ofere si acel spor?


Multumesc frumos inca o data,


Buna ziua,

Lucrez la o companie IT de Outsourcing care isi desfasoara activitatea 24/7.

Programul meu este pe ture de la 7 AM la 3:30 PM, de la 3:30 la 23:30 si de la 23:30 la 7:30AM.

In contract este specificat:

Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: inegal, ore de zi si ore de noapte, in schimburi respectand o norma intreaga de 40 ore/saptamana, conform legislatiei in vigoare. Programul va fi comunicat lunar, acoperind 7/7zile si 24/24ore.

Sporuri - cu exceptia sporului pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite, precum si a sporului pentru lucrul in timpul noptii care vor fi adaugate la salariul de baza, toate celelalte sporuri pentru care legea prevede aceasta posibilitate sunt incluse in salariul de baza.

orele suplimentare prestate in afara programului normal de lucru sau in zilele in care nu se lucreaza ori in zilele de sarbatori legale se compenseaza cu ore libere platite sau se platesc cu un spor la salariu, conform contractului colectiv de munca aplicabil sau Legii53/2003 Codul Muncii

Calculul remuneratiei in functie de intervalul orar este urmatorul:
-In interval orar 6.00 - 20.00 - ora de lucru va fi remunerata cu 100%
- In intervalul orar 20.00 - 22.00 - ora de lucru va fi remunerata cu 108%
- In intervalul orar 22.00 - 6.00 - ora de lucru va fi remunerata cu 130%


Asa cum e specificat in orar, programul este inegal, lucrez in medie cam 2 weekenduri pe luna, dar nu primesc nici un spor pentru asta.
De asemenea sarbatorile nu se aplica in cazul meu pentru ca programul e 24/7 dar nici o alta zi libera nu primesc si nici un spor pentru asta.

Intrebarea mea este, conform codului muncii, nu sunt obligati sa imi ofere aceste sporuri sau zile libere in schimb?

Si de asemenea alta intrebare, daca lucrez in weekend sa zice pe o tura de noapte, in cazul in care ar exista un spor si pentru lucrat in weekend, dpdv legal, ii impiedica ceva sa cumuleze aceste sporuri (lucrat noaptea+lucrat weekend) ?


Multumesc.
Mentionez de asemenea ca acel training nu a constat in nimic mai mult decat invatarea politicilor firmei. Job-ul era de customer support, compania avea un magazin online pentru o firma foarte cunoscuta in US, in perioada trainingului mi s-au dat mai multe "proceduri" de invatat...proceduri de livrare, returnare, schimb etc.
Prin urmare nu prea vad ce-ar trebui eu sa le platesc lor cand practic si eu mi-am pierdut timpul la randul meu invatand niste chestii inutile care nu au sub nici o forma cum sa ma ajute pe viitor la ceva, nici nu cred ca se incadreaza la "formare profesionala".
Multumesc frumos pentru raspunsuri.

Sa inteleg de aici ca singurul lucru pe care as putea sa-l patesc ar fi sa-mi ceara bani pentru timpul pe care practic l-au pierdut cu mine? Am o copie a contractului dar din pacate nu il am acum la mine.

Precizez ca nu par a avea asemenea intentii, si chiar nu mi-au cerut un preaviz sau ceva asemanator, cererea de demisie a fost scrisa incepand cu data de astazi, cu acordul ambelor parti. Nu ar fi o mare tragedie sa platesc 1-2 milioane atata timp cat nu voi avea probleme in cateva zile cand voi semna contractul la noul meu loc de munca. In mare de asta imi e teama si asta as vrea sa stiu, daca faptul ca am avut proasta inspiratie sa semnez contractul acela de 1 luna ma poate impiedica in vreun fel cand ma voi angaja la noul loc de munca.

Multumesc
Acum doua saptamani am inceput un training la o companie de e-commerce. In aceste doua saptamani singurul act pe care il aveau din partea mea era o copie dupa buletin.
Saptamana trecuta am fost la un interviu pentru un alt post, mai bun, intr-o companie mai mare si urmeaza sa ma angajez acolo. I-am anuntat pe cei la care faceam trainingul ca nu ma voi mai duce iar ei mi-au trantit un contract pe o perioada de 1 luna de zile in fata, pe care mi-au spus ca "trebuie" sa-l semnez, pentru ca deja am fost inregistrata nu stiu exact unde si va fi nevoie sa il semnez si sa imi dau demisia dupa ce il semnez.

Intrebarea mea este, am facut cumva o prostie ca am semnat acel contract? Mi-am scris cererea de demisie incepand cu data de astazi, cu acordul ambelor parti. Au cumva cum sa imi puna bete in roate cand voi semna contractul de angajare la compania la care vreau sa ma duc acum?
L-am semnat din pura prostie, pentru ca voiam sa plec si sa scap mai repede de ei.
Buna ziua,

Lucrez la un provider de internet cu un program de ture 12/24, 12/48 ( de la 7:00 la 19:00, urmatoarea zi de la 19:00-7:00 dupa care liber 48 de ore) si as vrea sa stiu daca una dintre ture (zi/noapte) pica intr-o sarbatoare legala, in mod normal ar trebui sa mi se ofere o zi libera alta data sau o diferenta la salariu?

Vin cu aceasta intrebare pentru ca tuturor li se pare absolut logic si normal sa nu se intample asta...nu primim nici macar vreun spor pentru ca muncim pe timpul noptii. Nici nu pot deschide subiectul pentru ca li se pare iesit din comun sa cer asa ceva. Chiar si niste colegi care lucreaza in acelasi post ca si mine sunt absolut convinsi ca nu beneficiem de nimic atunci cand picam pe tura in zile de sarbatoare pentru simplul fapt ca "lucram pe ture". Angajatorul a ajuns chiar sa spuna ca nu beneficiem de pauza din simplul motiv ca "lucram pe ture" desi nu vad pic de logica in asta.

As vrea sa stiu mai exact care sunt drepturile mele in cazul lucratului pe ture, pentru ca este primul meu job si se pare ca nu am inceput foarte bine si nu vreau sa permit nimanui sa ma exploateze chiar daca va fi nevoie sa-mi dau demisia :).

Multumesc anticipat,
Irina