avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Agreement tacit intre companii la angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Agreement tacit intre companii la angajare

Buna ziua,

In momentul de fata lucrez la o multinationala din capitala si am aplicat pt diverse job-uri la alte companii. La una din aceste companii, tot multinationala mare, am trecut de interviul tehnic scris, am trecut de interviul HR si am primit o oferta ferma pe email, incluzand detalii cum ar fi salariul, alte beneficii, etc.

Din nefericire, in ziua in care ar fi trebuit sa merg sa semnez contractul, am facut greseala de a-i spune managerului meu direct (de la compania unde inca sunt angajata) numele companiei unde urma sa ma mut. Am facut acest lucru deoarece a insistat ca are nevoie de aceste detalii pentru a putea incerca sa obtina o contra-oferta de la managerii superiori.

Lucrurile nu au stat insa asa, in 15 minute am primit raspunsul de la el, in scris pe un canal oficial, in care imi spunea ca exista un agreement tacit intra aceste doua companii prin care stabilesc ca nu au voie sa recruteze oameni una de la cealalta. Acest lucru l-a aflat de la managerul cu pozitia cea mai inalta (presedinte/head of) din compania curenta din Romania. Acest presedinte a contactat imediat omologul sau din compania unde voiam sa ma mut si la foarte scurt timp am fost sunat de departamentul lor de HR prin care au amanat intrevederea pt semnare pe a doua zi.

A doua zi am fost la sediul companiei si mi s-a spus direct, verbal, ca nu ma mai pot angaja din cauza acelui agreement. Desi cum am zis, in prealabil primisem o oferta ferma si ramasese formalitatea semnarii hartiei.

Sunt convins ca acel agreement nu exista pe hartie, formal dar ce pot face totusi in aceasta situatie? Compania B poate refuza angajarea fara un motiv concret, valid, dupa ce mi-au facut o oferta ferma si dupa ce am trecut de toate etapele intervievarii? E o situatie foarte frustranta si nici macar nu stiu ce as putea obtine printr-un demers legal: obtinerea job-ului "cu forta", adica cu legea in mana, m-ar pune intr-o postura foarte ingrata in noua companie.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:18, 23 Ianuarie 2013
Cu parere de rau, dar una e de a primi o oferta si alta de a semna contractul...
Chiar si dupa semnarea contractului, sa presupunem totusi, veti avea o perioada de proba, in care nu aveti garantie ca veti parcurge cu brio ...
"cu legea in mana", una ce puteti obtine, asta in caz ca veti face dovada in instanta a unui fapt de discriminare, asta o compensatie morala si nici decum o angajare...
Chiar daca nu ar exista scriptic acel agrreement, angajatorul poate refuza angajarea unei anumite persoane ... legea nu-l obliga pe cine anume sa angajeze ... este optiunea acestuia cu privire la viitoarele angajari.
In relatia dvs. cu cea de-a doua companie, sunt aplicabile regulile generale de drept civil.
In dreptul civil, exista "raspunderea pentru retragerea intempestiva a ofertei de a contracta".
Adica cel care retrage oferta ferma fara motiv poate fi obligat sa plateasca primitorului ofertei daune, contravaloarea pagubelor directe produse de retragerea ofertei.

Nu am vazut inca in Romania un caz ca al dvs. ajuns in instanta.
Daca s-ar intampla, compania ar putea fi obligata la daune, in masura in care dovediti retragerea, caracterul intempestiv al retragerii, si pagubele pe care le-ati suferit.
Clasic vorbind, pagubele cele mai plauzibile ar fi ocazionate de demisia de la un loc de munca anterior...
A doua companie nu ar putea fi obligata de catre instanta, nici intr-o mie de ani la incheierea contractului de munca.
Si daca ar putea fi obligata de instanta, este previzibil ca in a doua zi de activitate efectiva v-ar notifica incetarea contractului de munca in timpul perioadei de proba...

Acum, in cazul dvs. nu este deloc clar ca retragerea ofertei este lipsita de motiv legitim.
1. nu are importanta daca agreement-ul respectiv este scris sau nu. oricand compania 2 poate dovedi ca exista, prin alte probe (martori, de regula). pentru ca sa fie valid, un astfel de contract nu trebuie sa existe in forma scrisa.
2. s-ar pune problema daca un astfel de acord de nerecrutare poate avea un scop legitim.
In opinia mea, poate avea, undeva in zona concurentei loiale.
Daca acordul ar fi fost de "angajare numai a salariatilor celeilate entitati", atunci acordul era suspect ca ar fi ingradit libera concurenta. Depinde si de companiile implicate, in concret.
3. nu vad un motiv de discriminare a dvs. prin intelegerea intre cele doua companii.
Recrutarea este un proces liber, intre parteneri egali, ar fi greu de argumentat discriminarea in cazul neangajarii.
4. ar fi interesant de stiut daca la compania 2, unde urma sa va angajati, ati informat prin cv ca sunteti angajat la compania 1. Daca nu ati scris asta in cv, si nici nu ati declarat la interviu, retragerea ofertei devine brusc mai legitima dupa ce au aflat unde lucrati.

In relatia cu angajatorul vechi (sper ca si actual), sunteti si mai limitat in actiune.
Va impartasesc sentimentul de frustrare, cred ca pe undeva este imoral cum a procedat.
Juridic, nu vad nici un "fir rosu" prin care sa poata fi sanctionat in vreun fel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oferta angajare Morticia Adams Morticia Adams Recent am fost contactata de o firma de recrutare pt un post in vanzari, domeniul IT. Dupa lungi discutii am fost programata la un interviu cu ... (vezi toată discuția)
Oferta angajare Eleonora1982 Eleonora1982 Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns avizat la speta de mai jos: In cadrul unui proces de recrutare, persoana a primit si semnat ... (vezi toată discuția)
Oferta de munca JulianCarax22 JulianCarax22 Buna ziua! Poate angajatorul sa-si retraga oferta de munca? Am avut un interviu la o companie si, la doua zile dupa, am fost contactat cu un feedback ... (vezi toată discuția)