avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Activitate Lori47

Activitate Lori47


În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoana juridica româna care îndeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a)realizeaza venituri, altele decât cele prevazute la art. 1122 alin. (6);

art. 1122 (6)Nu sunt obligate sa aplice sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice române care:
c)desfasoara activitati în domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.

Norme metodologice:
7.Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep sa desfasoare activitati de natura celor prevazute la art. 1122 alin. (6) din Codul fiscal datoreaza impozit pe profit luând în calcul veniturile si cheltuielile înregistrate începând cu trimestrul respectiv.

O firma de consultanta poate sau nu poate fi microintreprindere incepand cu 01.02.2013?
Multumesc pentru sprijinul acordat.
Răspuns la discuția PFA - impozit retinere la sursa
Se retine doar impozit si depune declaratia 100 lunar, sau se retin si celelalte contributii (cas, somaj si se depune declaratia 112?
Un SRL a incheiat un contract de mandat comercial cu o persoana fizica autorizata. Acest PFA desfasoara si alte tipuri activitati. Pentru acest serviciu la sfarsitul lunii emite o factura catre SRL. Binenteles ca acest PFA trimestrial face plati anticipate cu titlu de impozit.

ORDIN nr. 247/2012 din 17 februarie 2012 privind procedura unitara pentru aplicarea prevederilor art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
ART.2
(1) Persoanele fizice care desfasoara activitati independente fiind organizate ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale precum si persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii libere, individual sau intr-o forma de asociere au obligatia sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit stabilite de organul fiscal competent, pe baza venitului anual estimat sau a venitului net realizat in anul precedent, dupa caz conform art. 82 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), privind stabilirea platilor anticipate de impozit cu exceptia contribuabililor care realizeaza venituri pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa.
Platitorii de astfel de venituri nu au obligatii privind calculul, retinerea si virarea impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat de beneficiarii de venit, cu exceptia prevederilor art. 3 alin. (2).
ART. 3
(2) Platitorii de venituri au obligatia de a calcula, retine si vira impozit prin retinere la sursa in baza art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I a prezentului ordin in cazul veniturilor platite beneficiarilor, in baza urmatoarelor tipuri de contracte:
‐ contracte de comision, mandat comercial si de consignatie, calificate drept contracte civile dupa data de 1 octombrie 2011, precum si in cazul contractului de agent;
‐ contractelor/conventiilor civile, care atat inainte cat si dupa intrarea in vigoare a Codului civil au aceeasi natura juridica

Cum se precedeaza pentru acest caz? Trebuie sa-i retin impozit, somaj, CAS si sa depun declaratia 112? Pana la regularizarea pentru 2012 plateste de doua ori impozitul, o data AF cu plata anticipata si o data SRL cu retinerea la sursa? PFA factureaza de pe codul fiscal si SRL retine pe CNP?
Daca se poate va rog sa ma ajutati. Multumesc.
Răspuns la discuția contract mandat comercial
(3)În sensul art. 128 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabila care actioneaza în calitate de comisionar, primind facturi pe numele sau de la comitentul vânzator sau, dupa caz, de la furnizor si emitând facturi pe numele sau catre comitentul cumparator ori, dupa caz, catre client, se considera ca actioneaza în nume propriu, dar în contul comitentului. Comisionarul este considerat din punctul de vedere al taxei cumparator si revânzator al bunurilor, indiferent daca actioneaza în contul vânzatorului sau al cumparatorului, respectiv se considera ca furnizorul ori, dupa caz, comitentul vânzator face o livrare de bunuri catre comisionar si, la rândul sau, comisionarul face o alta livrare de bunuri catre comitentul cumparator sau, dupa caz, catre client. Daca, potrivit contractului, comisionarul actioneaza în numele si în contul comitentului ca mandatar, dar primeste si/sau emite facturi pe numele sau, acest fapt îl transforma în cumparator revânzator din punctul de vedere al taxei.


Dar societatea X nu doreste sa-i factureze marfa societatii Y. Societatea X se ocupa de livrare direct clientilor. Practic societatea Y actioneaza ca un agent comercial.
O societate X cu profil de activitate comert doreste sa incheie contract cu o firma Y care sa gaseasca noi clienti pentru firma X. Firma X va factura marfa direct clientilor noi, iar pentru acesta intermediere firma Y va primi un comision.

Din cate am inteles se incheie un contract de mandat comercial cu firma Y(mandatar). Lunar firma Y factureaza cv. comisionului pe baza situatiei emisa de firma X in care s-a calculat procent din facturile emise catre noul client.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Trebuie incheiat un contract de mandat comercial sau este suficient un contract de prestari servicii? Unii nu inteleg prea bine ce inseamna mandat comercial si prefera idea de prestare serviciu.
2. Ce cod CAEN trebuie sa aiba societatea Y ca sa poata incheia un contract de mandat comercial ?

Multumesc pentru sprijinul acordat.
Este posibil ca in cazul unui contract de donatie pentru un imobil sa se prevada 2 sarcini:
1. Intretinerea donatorului;
2. In cazul in care donatarul decedeaza inaintea donatorului, acesta din urma sa poata sa redevina proprietar.

M-am gandit la donatie pentru a evita cheltuielile cu impozitul care se fac in cazul unui contract de vanzare - cumparare.
Pentru a intelege mai bine ce am intrebat am sa prezint cazul: eu detin o parte dintr-un imobil, cealalta parte o detine tata. Print-un contract de donatie doresc sa transfer si partea tatei pe mine, dar in acelasi timp nu as dori ca daca mie mi se intimpla ceva, adica decedez, tata sa ramana fara nimic. Mentionez ca inca nu sunt casatorita si nu am copii(dar poate se va intampla si vreu ca totul sa fie clar), dar doresc sa fac acesta donatie pt.ca mai exista inca un mostenitor.
Sau daca aveti alte variante sunt bucuroasa sa le primesc. Eventual un contract de donatie cu clauza de intretinere si un testament?
Multumesc pentru sprijinul acordat.