avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie cu sarcini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie cu sarcini

Este posibil ca in cazul unui contract de donatie pentru un imobil sa se prevada 2 sarcini:
1. Intretinerea donatorului;
2. In cazul in care donatarul decedeaza inaintea donatorului, acesta din urma sa poata sa redevina proprietar.

M-am gandit la donatie pentru a evita cheltuielile cu impozitul care se fac in cazul unui contract de vanzare - cumparare.
Pentru a intelege mai bine ce am intrebat am sa prezint cazul: eu detin o parte dintr-un imobil, cealalta parte o detine tata. Print-un contract de donatie doresc sa transfer si partea tatei pe mine, dar in acelasi timp nu as dori ca daca mie mi se intimpla ceva, adica decedez, tata sa ramana fara nimic. Mentionez ca inca nu sunt casatorita si nu am copii(dar poate se va intampla si vreu ca totul sa fie clar), dar doresc sa fac acesta donatie pt.ca mai exista inca un mostenitor.
Sau daca aveti alte variante sunt bucuroasa sa le primesc. Eventual un contract de donatie cu clauza de intretinere si un testament?
Multumesc pentru sprijinul acordat.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 20:35, 16 Februarie 2010
Daca mai exista un persoana cu capacitate succesorala( nu stiu daca e rezervatar sau nu), nu ar fi indicata donatia. Mai bine un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere sau un contract de intretinere.
Si la donatie si la contractul de vanzare-cumparare cheltuielile sunt aceleasi
Nici sarcina intretinerii sau conditia rezolutorie , ca modalitati ale actului de donatie nu va confera certitudine in ceea ce priveste un asemenea act , intrucat poate fi desfiintat , daca mostenitorii rezervatari aprecieaza ca le sunt lezate drepturile , si invesc instanta de judecata in termenul de 3 ani a celui ce a lasat aceasta liberalitate (act cu titlu gratuit ).Aceeasi e si situatia unui contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager.Si a testamentului.

Va recomand incheierea unui contract de intretinere.(cu mentiunea ca orice act poate fi supus anularii ).
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Lori47 a scris:

eu detin o parte dintr-un imobil, cealalta parte o detine tata.


Coproprietate?

Daca da, atunci e mai interesant un partaj. (cu un dr. de uzufruct pt tata, eventual) Iesiti si mai ieftin si mai sigur decat in varianta donatie.
Oricum, daca s-ar intampla ceva tata va mosteneste. Sau vine la mostenire alaturi de sotul supravietuitor... Abia copiii dvs. il vor inlatura de la mostenirea dvs...
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce înseamnă act de donație dupa moartea parintilor? ndrrl ndrrl Buna ziua. Sotul meu a facut un act de donatie cu soacră-mea ca dupa moarte sa ii ramana casa. Actele pe cine trebuie sa iasa: pe el sau pe ea? (vezi toată discuția)
Buna ziua ! tatalui meu i s-a facut un contract de donatie cu ... Madametuso Madametuso Buna ziua ! Tatalui meu i s-a facut un contract de donatie cu uzufuct viager, acesta ( tatal meu)in cele din urma a decedat . Se mai poate anula acest act de ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)