avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Activitate penna

Activitate penna

buna ziua, as dori sa stiu unde pot plati o taxa de timbru si timbru judiciar ptr un proces la judecatoria craiova, in cond in care am domiciliul in bucuresti. multumesc frumos!

Răspuns la discuția partaj - dividende
Multumesc pentru raspuns. Reclamanta refuza dreptul de creanta, si se considera coproprietar. Ce parere aveti despre dividende, autoturisme, casa ipotecata? Referitor la feminismul dvs, aici nu se aplica. Persoana respectiva nu este nici pe departe sotia si mama model la care faceti referire, DIMPOTRIVA. Nu are rost sa intram in alte detalii... Sunt cazuri si cazuri, deci sa nu generalizam...
Un prieten a fost casatorit timp de 4 ani cu o persoana de conditie f modesta, o slujba cu salariu minim, fara studii superioare, dintr-o familie sub mediocra. S-au cunoscut cu 1 an inainte de a se casatori. Din aceasta casatorie a rezultat un copil.
Sotia, care incepuse o relatie de concubinaj descoperita dupa parasirea domiciliului, a intentat procesul de divort care s-a incheiat din vina ambelor parti. La momentul divortului, copilul avea 3 ani, si a fost incredintat mamei, stabilindu-se un program de vizite, pensie alim.
Ulterior sotia a deschis partajul cu urmatoarele pretentii:
1. Drept de proprietate asupra apartamentului pe care sotul si l-a cumparat inainte de casatorie, cu act notarial in care figureaza necasatorit. Ei se cunosteau atunci, dar ea nu a contribuit cu nici o suma (dintr-un salariu minim de vanzatoare nici nu ar fi fost posibil). Desi nu are nici o dovada, pretinde in instanta ca apartamentul a fost cumparat si din banii ei.
2. Drept asupra dividendelor obtinute de sot de la firma sa. Sotul este asociat cu 50% intr-o firma infiintata cu multi ani inainte de a o cunoaste. Dupa ce a inceput relatia cu ea, a si angajat-o la firma lui. A fost angajata cu un salariu mediu timp de 4 ani, dintre care 2 ani a stat acasa in concediu crestere copil.
3. Drept asupra a 2 autoturisme achizitionate de firma sotului, inregistrate in contabilitate, inclusiv cheltuielile de intretinere, combustibil. Sotia a folosit una dintre masini si pretinde ca de fapt au fost cumparate din banii lor, si nu de catre firma.
4. In timpul casatoriei a fost cumparata o casa, din banii sotului bineinteles. S-a platit un avans de 1mld. Restul a fost achitat dintr-un credit pe numele sotului, obtinut pe baza dividendelor de la firma (salariul sotului si indemniz crest copil nu permiteau obtinerea creditului). Ptr acest credit s-a instit ipoteca pe casa, cesionarea veniturilor viitoare ale sotului, polita de viata sot cesionata bancii. Dupa divort el a continuat sa achite creditul singur. Sotia pretinde ca are dreptul asupra acestei case.
5. Judecatorul le-a acordat mai multe termene ptr tranzactionare, iar sotul a acceptat urmatoarele: fosta sotie sa achite restul creditului si sa ramana cu casa fara sa-l mai despagubeasca pe el cu bani ptr sumele platite deja. Sotia urma sa renunte la alte pretentii (amenajari la locuinta, bunuri achizit in timpul casat).
Sa cedeze copilului partea lui de casa (procentual) cu donatie, el fiind curator pana la majorat. Fosta sotie a refuzat, probabil ptr ca nu doreste sa fie conditionata. Deci, procesul de partaj continua.

Cum vedeti rezolvarea in acest caz?
Fosta sotie are drept asupra apartamentului sotului dinainte de casat?
Sotia are dreptul asupra dividendelor?
Cum se impart bunurile din timpul casatoriei de 4 ani?
Se iau in calcul veniturile sotilor la stabilirea cotelor?