avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Activitate croco686

Activitate croco686

ariam a scris:

intrebarea este care este sanctiunea?


Excelent! =D>

ariam a scris:

interesant este ca declararea exigibilitatii anticipate a creditului atrage executarea garantiilor, insa in cazul creditelor prin acest program aceste garantii sunt cele oferite de stat, acesta fiind titularul ipotecii. Tare as vrea sa vad o banca executand garantia oferita de stat pe motiv ca nu mi-am manifestat optiunea in termen de 15 de zile.B-)


Pentru aceasta problema, as cita art. 13.1.8 din Contractul de credit al bancii in cauza:
"13.1.8 In cazul in care hotaraste recuperarea pretentiilor prin executarea garantiilor, BANCA isi rezerva dreptul de a stabili ordinea de executare a acestora.
In acest sens, Banca are dreptul sa solicite Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii SA-IFN plata garantiei, conform legislatiei Programului „Prima Casa”. In cazul refuzului cererii de plata a garantiei de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii SA-IFN, in conditiile prevazute in Conventia de garantare, Banca are dreptul sa inscrie in Cartea Funciara, in conformitate cu art. 55 alin. 4) din Legea 7/1996 – legea cadastrului si a publicitatii imobiliare, privilegiul imobiliar reglementat de art. 1737 pct. 2 Cod Civil, asigurandu-si astfel prioritate in urmarirea imobilului prevazut la art. 3 pct. 1 din prezentul contract, cheltuielile facute in acest scop fiind considerate cheltuieli facute in scopul executarii silite si fiind imputate Imprumutatului/Codebitorului/Garantului Coproprietar."
Pe scurt: Fondul de Garantare refuza plata garantiei pentru ca nu au fost respectate prevederile HG. 717/2009 si ale modificarilor acesteia (HG 840/2009 etc.), iar banca inscrie privilegiul imobiliar.
Pare un scenariu posibil, desi nu cred ca interesul primordial al institutiilor de finantare este acela de a deveni institutii de executare, agentii imobiliare sau mai stiu eu ce. In orice caz, contractul, asa cum este formulat, lasa loc la multe interpretari si scenarii. Cred ca putea fi conceput mult mai clar si mai echilibrat, daca, intr-adevar, a fost facut cu buna credinta (caz in care consider ca art. 18 pct. 2 nu isi mai gaseste locul).
Stimate domn, fiind interesat de aceeasi problema ca si persoana care punea la indoiala legalitatea anumitor clauze dintr-un Contractul de credit al unei banci considerata eligibila pentru Programul Prima Casa, am cautat pe internet si am gasit raspunsul dumneavoastra. Nu stiu cat de edificat a fost sebi7, insa eu nu sunt, si o sa va expun si motivele.
Este o diferenta esentiala intre punctul 1 si punctul 2 ale art.18, respectiv:
1. Punctul 1 se refera la situatia in care "intervin modificari, interpretari sau aplicari ale legislatiei care au ca rezultat majorarea costurilor Bancii", situatie in care acestea pot fi transferate catre Imprumutat prin simpla instiintare, nefiind nevoie de incheierea unui act aditional.
2. In schimb, la punctul 2, e vorba de situatia in care "Ori de cate ori Banca va efectua modificari cu privire la continutul clauzelor prezentului contract de credit", situatie in care banca va notifica Imprumutatul, acesta trebuind sa isi exprime optiunea de acceptare a noilor clauze prin incheierea unui act aditional sau de reziliere a contractului prin rambursarea anticipata totala a creditului.
Pe scurt, punctul 2 spune cam asa: accepti conditiile mele sau imi rambursezi anticipat creditul (ceea ce, foarte probabil, cei mai multi nu au cum sa o faca, pentru ca altfel nu ar mai fi apelat la credit, situatie in care nu au altceva de facut decat sa accepte modificarile impuse de banca).
Aici apare eventuala contradictie cu punctul g al Art. 2 din , Anexa 2 a HG nr. 717/2009, care mentioneaza ca o conditie de eligibilitate pentru institutia finantatoare: "contractul de credit nu contine clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre finantator a acestuia;"
O paralela, poate deplasata: este ca si cum ai accepta de buna voia si nesilit de nimeni sa iti donezi intreaga avere (cu un pistol la tampla, dar nu conteaza atata vreme cat esti de acord si semnezi tot ;) )
In situatia in care interpretarea mea este eronata, va rog sa ma corectati.