Dragi utilizatori, doresc sa va supun atentiei urmatoarea speta:
Potrivit Ordinului ANAF nr.575/2006 privind stabilirea conditiilor si declararea contribuabililor inactivi, daca organul fiscal constata ca nu desfasori activitate la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat, contribuabilul va fi declarat inactiv. sanctiunea acestei inactivitati(printre altele) este ca factura emisa pe perioada inactivitatii este lipsita de efecte fiscale, mai exact, nu ti se deduce tVA-ul.
In speta mea, un contribuabil, a fost declarat inactiv, pentru si8mplul motiv ca organul fiscal s-a deplasat la sediul declarat, unde, spun ei, au luat legatura cu proprietara imobilului care a declarat ca societatea nu desfasoara activitate la sediul sociat si nici nu are posibilitatea sa ia leg cu vreun reprezentant al acesteia. S-a incheiat un proces verbal de control, ce nu ne-a fost comunicat nici in ziua de azi, ulterior, in baza acestui proces verbal fiind intocmite formalitatile pt publicarea anuntului privind declararea ca inactiva a societatii, iar in final a fost publicat un Ordin de catre presedintele ANAF ce cuprindea lista contribuabililor declarati ca inactivi.Neavand cunostinta de aceasta stare de inactivitate, ne-am desfasurat in mod normal activitatea, in sensul ca am emis facturi in toata aceasta perioada. Am aflat intamplator, dupa vreo 8 luni, cu ocazia solicitarii unei fise sintetice despre aceasta situatie si am facut imediat contestatie administrativa.
Asa cum am aratat, nu ne-a fost comunicat nici un act pana in prezent. Am reusit sa consult dosarul la sediul organului fiscal(cu mari interventii) si ce sa vezi?nu aveau nici macar o dovada ca ar fi transmis actul administrativ la sediu cu confirmare de primire. nemaivorbind ca, anterior incheierii actului, erau obligati sa ma invite la sediul organului fiscal, invitatie ce se transmitea inclusiv la adresa de domiciliu a administratorului.Doar ca au publicat anuntul pe situl ANAF.
Am citit toate articolele publicate de voi si situatia pt mine ar fi la o prima vedere imbucuratoare, in sensul ca, nemaiexistand alte incercari de a-mi comunica actul, simpla publicare pe site, nu mi-ar putea fi invocata ca si comunicare a actului(in caz contrar eu fiind un pic iesita din termen, am facut plangere administrativa la mai bine de 8 luni de la data de cand a fost publicat).
Problema care ma macina, si va rog sa ma sprijiniti, este ca acel act administrativ(procesul verbal de control) a dus ulterior la emiterea unui Ordin al ANAF central ce a fost publicat in monitorul oficial. Nu cumva nu prea pot sa invoc necunoasterea acestuia din moment ce a fost adus la cunostinta publica prin publicare in monitor. Sau sa atac intr-o prima faza doar procesul verbal de control si ulterior actul administrativ subsecvent, adica ordinul?
va rog sa ma ajutati cu un raspuns, sunt inca in faza plangerii administrative si nu stiu dc sa formulez actiune in instanta. Aceasta intrucat am gasit si o alta metoda de rezolvare(cu scor, bineinteles) si daca aleg calea instantei si ma trezesc prescrisa, s-au dus toate mijloacele de rezolvare a problemei.
Ca sa nu mai spun ca in prezent, toti clientii carora le-am facurat, au controale si au fost somati sa restituie TVA-ul. Am facut astazi cerere de suspendare a executarii, sper sa am reusita, caci oameni buni, in ziua de azi mori cu dreptatea in mana! De mentionat ca proprietara imobilului unde am sediu spune ca nu a semnat nimic, nu a venit nimeni in control, am mers si la notar, unde a dat o declaratie in acest sens(semnatura era diferita decat cea din procesul verbal) si a spus ca-mi vine negresit ca si martor in proces. M-am gandit si la o inscriere in fals, dar nu cumva, asta se cerceteaza dupa discutarea prescriptiei? Adica, este mai mult decat cert ca procesul verbal de control s-a facut din scaun, dar pana ajung eu sa probez asta, ma omoara aceasta prescriptie. Ce sa fac?