avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Activitate talidae2000

Activitate talidae2000

Buna ziua!
Se da urmatoarea situatie: in urma cu mai multi ani, bunicii mei materni au facut unchiului meu un contract de intretinere (acesta si familia lui: sotia si 2 copii). Prin acest contract bunicii le dadeau niste pamant si casa batraneasca in care locuiau ei cu conditia sa aiba grijă de ei pana la deces.
Din pacate, unchiul meu a decedat, asadar au ramas sotia si cei 2 copii care sa se ingrijeasca de bunici.
Acum 3 ani, bunicul meu a facut un AVC si de atunci este la pat, ingrijit de MAMA MEA. De ce? Pentru ca scumpa matusa si copiii ei au plecat din tara si au refuzat sa aiba grija de ei in vreun fel. Mentionez ca si bunica are probleme de sanatate care o pun in imposibilitatea sa se ingrijeasca sau sa aiba grija de bunicul. De amandoi se ingrijeste mama.
Dupa 2 ani de la avc-ul bunicului am luat hotararea sa "stricam" actele dintre bunici si familia unchiului si am facut contract de donatie imobiliara cu drept de uzufruct viager intre bunici si eu+mama.
Am uitat sa mentionez ca, atunci cand traia, unchiul meu si ai lui au construit pe o bucata de pamant un imobil.
Ieri am primit o notificare ca atat eu, mama cat si bunicii ar trebui sa ne prezentam la notariat pe 28 iulie pentru ca "matusa" mea vrea sa incerce sa obtina drept de superficie si drum de acces la imobil.
Pentru felul in care s-au purtat cu bunicii mei, nu vreau sa fac nicio intelegere cu ea sau cu copiii ei. Are vreo sansa, daca ajungem in instanta, sa isi ia imobilul si terenul de sub imobil inapoi?
Eu o pot da in judecata pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile contractuale fata de bunici?
Va multumesc!
Buna seara.pe scurt: bunicii mei au facut un contract de intretinere pe casa si pe pamant ,fiului lor.Actele au fost facute cu clauza de ingrijere ,la batranete fiul trebuia sa aiba grija de ei.Dupa un timp ,unchiul meu, a construit o casa pe pamantul bunicilor.Din pacate intre timp unchiul meu a decedat ,bunicii mei au imbatrnit ,s au imbolnavit la.pat(bunicul are o pareza,nu se mai poate ridica din pat).Sotia unchiului si copii nu au grija deloc de ei.Intrebare:pot bunicii sa rezilieze contractul?ce se intampla cu casa constrruita de unchiul meu?Va rog raspuns.
Răspuns la discuția Preaviz in cazul demisiei
20 zile lucratoare sau calendaristice? Daca in contractul individual de munca (CIM) scrie 15 zile calendaristice (si nu am gasit niciun act aditional in care sa fie mentionata vreo modificare)....care primeaza? Codul muncii sau CIM? Va multumesc.
Buna seara. Stiu ca s-au facut modificari in codul muncii...exista modificari si in cazul preavizului atunci cand iti dai demisia? Care este durata preavizului, in acest moment, in situatia in care demisionezi? Va multumesc.
Buna ziua,
Imi puteti spune daca:
1. angajatorul ne poate obliga in vreun fel (regulament de ordine interna, de ex.) sa ne luam zilele de concediu doar in anumite perioade ale anului?
2. zilele de concediu neefectuate in 2014, de ex., se pot "reporta" in 2015? Exista un termen limita de efectuare a acestor zile?
3. daca nu luam zilele de CO in perioada in care vrea angajatorul, se poate intampla asa ceva? "colegii in aceasta situatie vor primi avertisment scris, vor fi penalizati cu 10% din bonusul pentru Q4 sau de final de an si, in cazul in care nu au bonus, nu vor primi nici un fel de marire de salariu in anul urmator. In cazul in care nu intra in categoria in care ar putea beneficia de marire de salariu anul urmator, atunci (si doar in acest caz, in care nici una din celelalte sanctiuni nu poate fi aplicata), situatia va fi considerata abatere disciplinara si va fi sanctionata Conform Codului Muncii cu retinerea a 10% din salariu."

Va multumesc pentru raspunsuri!
Va multumesc.
Ok...asta inseamna ca nu se aplica cele de mai sus? Adica, daca eu solicit in scris, asa cum au facut si celelalte colege, acest salariu mediu...am dreptul sa il primesc sau nu? Multumesc.
Buna seara, imi puteti spune daca exista stipulat pe undeva ca angajatorul "ofera" viitoarei mamici un salariu mediu pe companie?
M-am uitat acum in contractul colectiv de munca la nivel national, valabil din 2011 pana in 2014 si scrie asa:

ART.51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
a) în cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin două salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de muncă, a unui accident în legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecarui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate plătit de unitate la decesul soţului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate în întreţinerea salariatului.

Daca insa acest lucru nu este mentionat in contractul individual de munca sau in regulamentul de ordine interioara, dar am avut 3 colege care au primit acest salariu mediu (cea mai recenta, in luna iulie 2012), mi-l pot refuza mie? Merci.

Deci...pot sa inteleg ca angajatorul este obligat sa dea acest salariu mediu pe companie sau nu?


Buna ziua.

As dori sa va intreb: o angajata insarcinata (angajatorul va fi anuntat in scris chiar maine - apropos de acest lucru: nr. de inregistrare se da adeverintei de la medicul de familie sau acelei cereri prin care anunt starea de graviditate conform OUG nr. 96/2003 Art. 2 lit. c) ), cu contract pe perioada nedeterminata poate fi concediata? Daca da, care ar fi motivele?
Va multumesc.
Răspuns la discuția Parasirea domiciliului
Da, din fericire am trecut de mult de varsta de 18 ani.