avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Buna ziua,
Imi puteti spune daca:
1. angajatorul ne poate obliga in vreun fel (regulament de ordine interna, de ex.) sa ne luam zilele de concediu doar in anumite perioade ale anului?
2. zilele de concediu neefectuate in 2014, de ex., se pot "reporta" in 2015? Exista un termen limita de efectuare a acestor zile?
3. daca nu luam zilele de CO in perioada in care vrea angajatorul, se poate intampla asa ceva? "colegii in aceasta situatie vor primi avertisment scris, vor fi penalizati cu 10% din bonusul pentru Q4 sau de final de an si, in cazul in care nu au bonus, nu vor primi nici un fel de marire de salariu in anul urmator. In cazul in care nu intra in categoria in care ar putea beneficia de marire de salariu anul urmator, atunci (si doar in acest caz, in care nici una din celelalte sanctiuni nu poate fi aplicata), situatia va fi considerata abatere disciplinara si va fi sanctionata Conform Codului Muncii cu retinerea a 10% din salariu."

Va multumesc pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:07, 18 Decembrie 2014
1. Codul Muncii stabileste ca angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Refuzul angajatorului de a acorda salariatilor concediul de odihna restant pana la sfarsitul anului urmator nu este de natura a conduce la pierderea de catre salariati a dreptului la concediul restant.

2. Neluarea concediului de odihna nu consituie abatere disciplinara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna neefectuat integral in 2013 Ruslana1 Ruslana1 Buna ziua. As dori sa stiu daca pana la sfarsitul anului un angajat trebuie sa efectueze intregul concediu de odihna (de ex., daca are dreptul la 21 zile de ... (vezi toată discuția)
Concediul neefectuat pe anul 2008 cristina1981 cristina1981 va rog din suflet sa ne invatati ce putem face in cazul in care angajatorul nu aproba cererea concediul de odihna pe anul 2008 sotul meu avand 14 zile ... (vezi toată discuția)
Se poate da concediu fara salar fara voia angajatilor iar concediul de odihna sa fie reportat/anulat? catre_afer catre_afer Buna ziua, am si eu o intrebare: societatea la care lucrez din Cluj-Napoca, trece, pe hartie, din punct de vedere al indicatorilor financiari, printr-o ... (vezi toată discuția)