avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters149150

Activitate ContSters149150

Ce doriti mai exact sa stiti? Precizati ce anume va intereseaza, ca sa va pot explica ce efect are aceasta hotarare a Instantei Supreme.
Răspuns la discuția Apartament pe numele copilului
Intrucat detineti imobilul cu act de vanzare cumparare intocmit numai pe numele dvs, in momentul de fata sunteti unicul sau proprietar. Dvs., in calitate de unic proprietar, puteti intocmi orice act de dispozitie cu privire la acel imobil (vanzare -cumparare, schimb, donatie). Persoana care v-a vandut imobilul nu va poate impune absolut nimic, neavand nici un temei legal in acest sens.
Daca intocmiti un act de dispozitie in favoarea copilului, dvs. veti pierde calitatea de proprietar, deci nu veti mai avea nici un drept asupra acestui imobil.
Daca copilul decedeaza inaintea dvs., atunci tatal copilului va avea si el drept la o cota parte din acel imobil, alaturi de dvs.
Daca copilul, proprietar al apartamentului, la majorat va incheia o casatorie, din care vor rezulta copii, atunci chiar daca va deceda inaintea dvs. dreptul de mostenire va reveni copiilor (iar o cota de 1/4 sotiei), intrucat descendentii in linie dreapta inlatura de la mostenire alte clase de mostenitori (bunici in cazul dvs.).
Chiar daca momentan copilul nu este major si ii veti face un act de vanzare - cumparare, dvs. nu veti avea nici un drept asupra imobilului, dreptul de dispozitie apartinand copilului, cu acordul autoritatii tutelare a carei prezenta este obligatorie pana la varsta majoratului.
Răspuns la discuția drept civil
Speta dvs. este neclara. Care este obiectul antecontractului si la ce fel de impozit (taxa) va referiti? Parcurgeti antecontractul si mentionati cateva indicii clare.
Răspuns la discuția vanzare teren
Intrucat natura succesiunii este una legala, mama dvs. detine mai mult de 50% din imobil (casa si teren). Astfel, la dezbaterea mostenirii, cota de 50% a tatalui a fost impartita astfel: 1/4 a revenit mamei (care detine si cei 50% care nu au fost supusi dezbaterii, fiind cota parte din bunul comun realizat in timpul vietii). Restul de 3/4 din cei 50% ai tatalui apartin dvs. si celorlalti doi frati (sora + fratele - in cazul de fata mostenitori fiind copilul sau si nora, cu cote parti diferite, 3/4 si respectiv 1/4)
Pentru ca mama si fratele dvs. sa poata instraina in mod legal o parte a terenului era necesar efectuarea iesirii din indiviziune, pentru a se putea delimita care sunt cotele pe care le detin, mai exact care este bucata ei de teren.
In momentul in care se intraineaza un teren, legea cere imperativ incheierea unui act autentic (la notarul public). Actul de mana incheiat intre mama dvs, frate si vecinul care sustine ca a dobandit in acest mod terenul care apartine familiei dvs. nu are nici o valoare din punct de vedere juridic.
El nu va poate obliga sa incheiati act autentic la notar, cu atat mai mult cu cat partea sa ar putea cadea chiar in lotul dvs. dupa iesirea din indiviziune, ceea ce v-ar putea prejudicia valoare bunului pe care l-ati mostenit.
Mai mult decat atat, trebuie avut in vedere si valoare terenului pe m.p.
Asadar, in situatia in care doriti sa instrainati in mod valabil acel teren (intrucat in momentul de fata el apartine familiei dvs., indiferent de ce sustine vecinul), dupa dezbaterea succesiunii, veti intocmi cartea funciara generala a imobilului, dupa care veti trece la iesirea din indiviziune, pentru a stabili fiecare ce detineti si care este lotul dvs. In aceasta situatie, mama dvs. poate merge la notar si ii poate intocmi vecinului actul autentic de instrainare a terenului, daca terenul cade in lotul ei. Acelasi lucru e valabil si entru mostenitorii fratelui.
Puteti intocmi actul autentic si in situatia de fata, cu riscul ca mai tarziu partea instrainata sa cada in lotul dvs. In aceasta situatie va trebui sa fiti de acord cu totii si sa mergeti toti la notar pentru semnarea actului. Pentru copilul fratelui dvs. va fi necesar si un reprezentant al autoritatii tutelare, mama sa neputand face acte de instrainare in numele copilului din cauza conflictului de interese, copilul fiind minor. Asadar, ea nu va obtine procura de reprezentare de la notar pentru efectuarea actelor de dispozitie (instrainarea terenului). Ea poate semna doar in numele sau si doar pentru ceea ce detine ea.
In tot cazul, amenintarea cu darea in judecata consider ca este un act de intimidare, iar procesul va fi unul de durata, cu costuri destul de ridicate (expertize topo, onorarii avocat) etc., cu sanse reduse de a fi castigat de vecinul reclamant.
In momentul de fata familia dvs. este proprietara a terenului respectiv si orice act notarial incheiat, fara acceptul celorlalti mostenitori va fi nul.
Vecinul dvs. nu are nici un drept sa imprejmuiasca terenul, intrucat nu ii apartine in mod legal.
Răspuns la discuția vanzare teren
Dumneavoastra ce fel de mostenire ati facut, legala sau testamentara ? Nu ati precizar acest lucru. De asemenea, nu precizati daca imobilul (casa + teren) este detinut in indiviziune (mai pe intelesul dvs. daca detineti imobilul, dupa dezbaterea mostenirii, impreuna cu mama si fratii dvs. fara a avea fiecare dintre voi clar delimitat in acte ceea e detineti, pe ce sunteti proprietari, avand doar o cota parte ideala si abstracta).
Aceste aspecte sunt foarte importante pentru a vi se oferi un raspuns corect din puct de vedere juridic.
De asemenea, aceeasti situatie si la fratele decedat? Daca mostenirea este legala, atunci si sotia acestuia are o coat parte.
In concluzie, pentru a primi un raspuns corect, va rog sa raspundeti clar la urmatoarele intrebari:
1. Din actul pe care l-ati semnat la notar, dupa decesul tatalui, in dreptul rubricii natura succesiunii ce se afla scris: legala sau testamentara?
2. Imobilul (casa + teren) a fost un bun comun al parintilor sau un bun propriu al unuia dintre ei?
3. Ce cote ati primit, fiecare dintre voi, conform actului de succesiune?
4. Ati efectuat iesirea din indiviziune dupa ce s-a finalizat actul prin care s-a dezbatt mostenirea dupa tatal dvs?
5. S-a dezbatut mostenirea dupa fratele dvs?
6. In afara unui inscris de mana (nul din puct de vedere juridic atunci cand este vorba de instrainarea unui teren, pentru care legea prevede in mod obligatoriu intocmirea unui act autentic) exista si alte dovezi ale instrainarii acestui teren?