avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Activitate nicol-dd

Activitate nicol-dd

Discuție Imprumut IFN
Buna ziua.
Am o colega care a luat un imprumut de la C.A.R. Metropolitan iar din diverse motive nu a reusit sa plateasca trei rate. Conform contractului in situatia in care Imprumutatul inregistreaza un serviciu al datoriei mai mare de 60 de zile calendaristice, contractul se reziliaza si se trece la executare silita.
Aceasta executare silita nu se face doar pentru imprumutat ci in egala masura si pentru giranti.
In contract la articolele din sectiunea Garantarea imprumutului se stipuleaza:
a)Beneficiul de diviziune este acel beneficiu prin efectul caruia fiecare fideiusor poate cere creditorului sa isi divida mai intai actiunea si sa o reduca la partea fiecaruia.
b) Beneficiul de discutiune este facultatea fideiusorului de a cere creditorului sa urmareasca mai intai bunurile debitorului principal.
In alt articol al contractului care se refera la Litigii este stipulat:
Noi girantii, declaram ca renuntand la beneficiul discutiei si diviziunii, am inteles notiunile de beneficiu de diviziune si discutiune la care se face referire in adeverintele de angajament.
Ideea este ca CAR are de unde sa-i faca poprire persoanei in cauza si sa-i ia 33% din salariu care, ca si suma ar fi oricum dublu decat rata care ar fi trebuit platita. Dar CAR opreste 33% si de la cei doi giranti pe care ii are, ea fiind nevoita sa restituie persoanelor sumele oprite. In acest caz Suma totala lunara ii depaseste cu mult salariul lasand-o in acelasi timp fara mijloace de trai.
Cum ar trebui sa procedeze ea, ca executia sa fie doar pe salariul ei iar girantii sa plateasca doar atunci cand imprumutatul nu mai poate plati din motive majore adica nu mai poate fi urmarit pentru ca nu mai este salariat sau a decedat sau alte motive. In definitiv CAR isi rezerva dreptul de gaj general asupra tuturor bunurilor mobile si imobile prezente si viitoare aflate in patrimoniul imprumutatului.
Pentru ca am avut incredere si am vrut sa o ajut. Oamenii care fac bine se aleg cu rau.
In mai 2016 am incheiat un contract cu Provident pe numele meu. Banii respectivi nu i-am folosit eu ci i-am dat unei "prietene" care la vremea respectiva era agent (casier) Provident. Aceasta m-a convins sa declar la un notar ca locuiesc fara forme legale la locuinta ei, ca ea sa poata fi agentul care imi incaseaza banii. Desi nu am nicio dovada banuiesc ca acesti bani au fost folositi pentru a acoperi alte "gauri". Contractul a fost scris de ea dar semnatura apartine sefei ei care a adus si banii. Cateva luni a platit cate ceva la acest imprumut, nu stiu exact ce suma pentru ca eu nu am vazut nicio chitanta cu toate ca am solicitat sa le vad. Doamna si-a schimbat intre timp serviciul si evident ca nu a mai platit nimic. Eu nu am stiut nimic pentru ca intre timp relatiile noastre s-au deteriorat si nu am stiut ca as fi primit somatii de plata deoarece acestea veneau pe adresa ei.
Acum am primit un telefon de la o firma de recuperare care m-a somat sa platesc o suma de 9500 de lei. Explicand care este realitatea, am fost sfatuita sa dau aceasta persoana in judecata pentru a incerca sa recuperez prejudiciul. Intentionez sa deschid un proces civil, prezentand faptele si o inregistrare telefonica prin care ea recunoaste ca s-a folosit de banii de la Provident. Nu stiu in ce articole sa incadrez aceste fapte si nici daca voi recupera ceva, dar imi doresc ca doamna sa fie pedepsita pentru ca m-a folosit si pentru ca a abuzat de increderea mea. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Discuție Custodie copil
Prietena mea locuieste de 11 ani cu un barbat cu care nu are acte de casatorie dar au impreuna un copil de 9 ani. Locuiesc in imobilul parintilor barbatului.
De doi ani si jumatate barbatul si-a gasit o alta femeie, au fost plecati impreuna in Marea Britanie un an de zile, timp in care a trimis ceva bani pentru intretinerea copilului.
Relatiile lui cu prietene mea sunt profund vatamate, ii vorbeste foarte urat, nu vine noptile acasa si nici ziua nu sta prea mult. Singura care are intr-adevar grija de copil este prietena mea care este o mama dedicata. Ea ar dori sa plece din casa socrilor impreuna cu copilul si sa locuiasca cu chirie impreuna cu sora ei si familia acesteia. A fost amenintata ca daca ar pleca din casa socrilor, barbatul ar deschide un proces pentru obtinerea custodiei fiului lor. In mintea lui faptul ca el are relatii cu doua sau mai multe femei este perfect normal. Prietena mea sustine ca este imoral chiar daca ea nu are acte de casatorie cu el. Intrebarea este: ce sanse are mama care pleaca cu chirie sa obtina custodia acestui copil care are 9 ani si pe care il iubeste enorm?
Discuție Succesiune
Impreuna cu fostul meu sot am un baiat. Anterior casatoriei noastre el a mai fost casatorit, casatorie din care au rezultat doi copii. Impreuna cu prima sotie a cumparat un apartament la care era coproprietar. Fostul meu sot a decedat lasandu-i fiului meu un testament prin care dispune ca lasa mostenire acestuia toate bunurile mobile si imobile, deoarece doar acesta a avut grija de el in viata, cand a fost bolnav si de asemenea s-a ocupat de inmormantare. Fiul meu are vreun drept la apartamentul cumparat de fostul meu sot impreuna cu prima sotie?
Desi nu am nicio intentie sa divortez, am motive personale sa schimb numele acordat de catre sotul meu la casatorie in cel purtat anterior. Daca acest lucru este posibil as dori sa stiu unde sa ma adresez. multumesc
Discuție Datorie banca
Buna ziua, am o cunostinta care are o datorie la o banca ajungandu-se la executie. Banca la care I se vireaza drepturile salariale I-a blocat cardul lasand sa se ridice de pe card doar alocatia copilului si specificand ca orice suma va intra pe card in afara de salariu va fi retinuta. Intre timp persoana a facut o intelegere cu executorul obligandu-se sa vireze o suma fixa pana la lichidarea creditului si asfel I-a fost ridicata poprirea si deblocat cardul. Persoana trebuie sa primeasca pe cardul de salariu o suma mai mare de bani cam de 12000 de lei de la o casa de ajutor reciproc. Exista cumva posibilitatea ca acesti bani sa fie retinuti de banca pentru vechea datorie sau se poate folosi de ei ?
Buna ziua. Lucrez la Ratb casiera. In ultima vreme nu am mai avut la vanzare carduri de calatorii si deci nu am avut ce sa vindem clientilor. Situatia dureaza cam de 10 zile. Intrucat cateva dintre colege au un comportament putin agresiv fata de calatori si au incercat sa-si insuseasca foloase materiale necuvenite prin eliberarea de bonuri fiscale vechi sau diverse alte tertipuri s-au instituit in cadrul regiei corpuri de control. Acestea ne verifica gestiunea ceea ce mi se pare normal dar confisca bunuri personale cum ar fi carti, ziare, casti de telefon. In plus ni se face control in posetele personale si in buzunare. Voiam sa stiu daca aceste controale sunt legale sau este doar un abuz. Mentionez ca nu am semnat nimic in sensul ca nu ai voie sa ai la locul de munca o carte sau un ziar pe care sa il rasfoiesti cand nu ai clienti. Multumesc.
BUNA ZIUA, VA ROG AM SI EU O INTREBARE. IN CAZUL UNUI ACCIDENT DE CIRCULATIE SOLDAT CU AVARIEREA MAI MULTOR MASINI PETRECUT IN BUCURESTI CE IMI TREBUIE SA POT SOLICITA INREGISTRARILE VIDEO DE PE CAMERELE UNOR MAGAZINE AFLATE IN ZONA? MULTUMESC
intrucat in cazul aceluiasi accident am dubii ca probele de sange luate celui care a provocat accidentul sunt concludente si cei de la Udriste pot sustine astfel o cauza nedreapta cum as putea solicita o alta expertiza si unde?

Lucrez la RATB din anul 2003 si timp de 3 ani am fost controlor de bilete.Cand m-am angajat, cam timp de un an mi s-a oprit din salariu o suma ca garantie de gestiune reprezentand ceva mai mult de un salariu. Deasemenea de cate ori se marea putin salariul, in urmatoarea luna se mai oprea din nou garantie pentru a ajunge la suma de peste un salariu. Dupa 3 ani am dat concurs si mi-am schimbat functia in casier toneta. Din nou in primul an mi s-a oprit din salariu ca garantie de gestiune un salariu si jumatate. Cealalta garantie de la controlori nu mi s-a restituit intreprinderea folosindu-se de banii mei. Mi se vor restitui doar in caz ca parasesc intreprinderea. Acum as dori sa schimb din nou functia in casier abonamente. La fel mi se va opri din salariu timp de un an suma de 130 de lei lunar sa se faca cam 2 salarii garantie de gestiune. Ceilalti bani fiind iar pusi deoparte. Nu am creat niciodata probleme, nu am avut lipsuri si vreau sa stiu daca este legal ca intreprinderea sa se foloseasca de aceste garantii de gestiune pe care nu le cumuleaza si nici nu le restituie. Daca nu este legal va rog sfatuiti-ma cum sa procedez pentru a recupera acesti bani. Multumesc.