avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Activitate Marian Sorin

Activitate Marian Sorin

Discuție pensie de urmas
Buna ziua,
baiatul meu primeste pensie de urmas si luna aceasta implineste 16 ani . Intrebari:
- trebuie sa duc la casa de pensii ceva pentru a putea primii mai departe pensia ? mentionez ca este elev.
- in cazul in care eu ma recasatoresc el pierde pensia de urmas ?
- dar daca se va angaja in perioada stusiilor superioare ?
Va multumesc !
Răspuns la discuția Detasare
Multumesc de raspuns !
Totusi dilema ramane referitor la modalitatea de trimitere a angajatului !
Delegare ? - pe ce perioada poate fi facuta? - ce costuri implica? - diurna poate fi inclusa in salar?
Deschiderea unei reprezentante - binenteles cu respectarea legii - o fi ca procedura mai greoi?
Angajarea unei persoane de acolo la societatea noastra si care sa-si desfasoare activitatea acolo pentru noi ?
Toate cu respectarea prevederilor legale ! care sunt legile care ma pot ajuta ?
Este vorba de Turcia si Rusia.
Discuție Detasare
Buna ziua,
va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema :
Care este cadrul legal ce reglementeaza angajarea unui reprezentant intr-o tara nemembra UE ( ex .Rusia). Noi ca societate vrem sa avem pe perioada derularii contractului cu un beneficiar din acea tara un angajat al nostru la ei, pentru a urmari receptiile si corectitudinea montajelor la piesele fabricate la noi. Daca detasam pe cineva de la noi - ce obligatii are firma ? ( se stabileste un salariu acopritor cheltuielilor sau se da diurna + cazare ?). Putem sa angajam o persoana de acolo la noi si sa fie reprezentantul nostru ? Sau Leasing de personal?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Răspuns la discuția Preaviz
Conform CCM Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, art.5, al 3, " Partile convin ca in perioada negocierilor, atat in cazul in care se fac modificari, cat si in cazul denuntarii contractului, la nivelurile de negociere sa nu declanseze greve, iar la nivel de unitate sau grup de unitati sa nu se efectueze doncedieri din motive neimputabile salariatilor" - in cazul acesta spun ca odata cu inceperea negocierilor persoanelor ce se afla in preaviz trebuie sa li se anuleze preavizul ( nu sa se suspende!), in momentul inceperii negocierilor, iar dupa semnarea CCM daca mai este cazul sa li se acorde un nou preaviz de 20 de zile lucratoare ( nu sa continue cu reportul zilelor neefectuate de la preavizul efectuat inainte de inceperea negocierilor ! Gresesc oare ?
Răspuns la discuția Preaviz
Multumesc pentru raspuns !
Cei in cauza nu considera asa - ei sustin ca daca a fost efectuate 15 zile din preaviz inainte de inceperea negocierii CCM, intrerup acest preaviz pe perioada negocierilor, urmand ca dupa semnarea CCM-ului sa curga restul de 5 zile de preaviz.
Discuție Preaviz
Buna ziua,
revin cu o problema neclara pentru mine !
O persoana aflata in preaviz - pentru concediere individuala ( preaviz de 20 de zile lucratoare), poate fi rechemata la lucru printr-o adresa prin care este anuntata ca se intrerupe acel preaviz pe o perioada X ? (motivatia fiind negocierea unui nou CCM la nivel de unitate) urmand ca dupa terminarea negocierilor sa-si continue zilele neefectuate de preaviz si incetare CIM.
Nu am gasit in legislatie ca un preaviz poate fi suspendat !!! decat cu concediu medical ! Parerea mea este ca societatea ar fi trebuit in momentul demararii negocierilor CCM sa anuleze toate preavizele in desfasurare ( conf. art 65 din CM), iar dupa terminarea negocierilor daca mai este cazul se vor inmana alte preavize care vor curge de la inceput ( adica alte 20 de zile lucratoare).
Exzista legislatie care sa reglementeze acest lucru ? :-/
Va multumesc
Buna ziua,
in prezent lucrez in cadrul unui grup cu doua CIM-uri a cate 4 ore fiecare (pe doua societati ale acestui grup), urmare a reorganizarii grupului posturile ocupate pe cele doua societati au fost desfiintate. Am primit instiintarea de preaviz pentru incetarea celor doua CIM-uri . Cazul atipic este urmatorul : pe perioada desfasurarii preavizului la una din societati a fost demarata negocierea unui nou CCM - conf legii pe perioada negocierilor nu se pot desface CIM-uri decat la solicitarea angajatului. Intrebarea este : Este legala suspendarea preavizului pana la terminarea negocierilor ? Sau este necesara anularea lui si in cazul in care mai este nevoie sa se acorde an alt preaviz de 20 de zile lucratoare ?
Mentionez ca sunt si unic intretinator de familie !!!
Va multumesc !