avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Activitate rzvman

Activitate rzvman

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
HG nr. 1425/2006 (Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006) :
Art. 134
(1)În cazul în care un lucrător prezintă un certificat medical cu cod «accident de muncă», angajatorul care şi-a asumat atribuţiile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă/lucrătorul desemnat/serviciul intern de prevenire şi protecţie/serviciul extern de prevenire şi protecţie va solicita acestuia o declaraţie scrisă privind data, locul, modul şi împrejurările în care s-a produs evenimentul în urma căruia s-a accidentat.
(2)În baza declaraţiei prevăzute la alin. (1) şi în funcţie de data, locul, modul şi împrejurările producerii evenimentului, angajatorul care şi-a asumat atribuţiile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă/lucrătorul desemnat/serviciul intern de prevenire şi protecţie/serviciul extern de prevenire şi protecţie va comunica şi cerceta evenimentul sau, în situaţia în care evenimentul prevăzut la alin. (1) nu a avut loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu ori în timpul şi pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la domiciliu şi invers, va arhiva declaraţia originală împreună cu o copie a certificatului medical.
Art. 140
(1)În baza procesului-verbal de cercetare întocmit de persoanele împuternicite prin lege, angajatorul la care se înregistreaza accidentul va completa FIAM.
(2)FIAM se completeaza pentru fiecare persoana accidentata în câte 4 exemplare care se înainteaza spre avizare dupa cum urmeaza:
a)inspectoratului teritorial de munca care a avizat dosarul de cercetare întocmit de comisia angajatorului, în termen de 3 zile lucratoare de la primirea avizului;
b)inspectoratului teritorial de munca care a efectuat cercetarea, în termen de 3 zile lucratoare de la primirea procesului-verbal de cercetare.
(3)Verificarea si avizarea FIAM de catre inspectoratul teritorial de munca se fac în termen de 5 zile lucratoare de la primirea formularului.
(4)Angajatorul la care se înregistreaza accidentul anexeaza FIAM la dosarul sau la procesul-verbal de cercetare si distribuie celelalte exemplare la persoana accidentata, inspectoratul teritorial de munca si asiguratorul pe raza caruia îsi are sediul social, domiciliul sau resedinta.
(5)În cazul în care victima unui accident de munca a fost propusa pentru pensionare odata cu emiterea deciziei de încadrare într-o grupa de invaliditate, se va completa un exemplar FIAM care se va anexa la dosarul de pensionare ce va fi înaintat unitatii de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
(6)Angajatorul are obligaţia de a anunţa încheierea perioadei de incapacitate temporară de muncă la inspectoratul teritorial de muncă la care a înaintat FIAM, în termen de 5 zile lucrătoare de la încheierea perioadei de incapacitate temporară de muncă.
(7)În cazul în care angajatorul şi-a încetat activitatea, accidentele suferite de lucrătorii acestuia vor fi înregistrate în contul lui, iar completarea FIAM va fi efectuată de inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia angajatorul îşi desfăşura activitatea.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Persoana care a intrat in dvs., era obligata in a-si semnaliza intentia de deplasare si sa se asigure ca se poate realiza acest lucru. Adik, sa va lase pe dvs. sa va continuati deplasarea si numai in acest caz sa realizeze trecerea pe o alta banda de mers si nu sa provoace un accident (invocand faptul ca dvs. erati incadrata pe o banda de circulatie gresita) . Si dvs. aflata in sensul giratoriu, trebuia sa aveti semnalizarea de la autovehicul pornita, astfel incat, persoana respectiva (ori alti participanti la trafic) sa inteleaga intentia dvs. de deplasare.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Distinse domn, in HG nr. 1425/2006, vi se descrie in detaliu procedura de cercetare a unui accident de muncam (si nu asa cum aveti dvs. impresia ori vi se comunica pe acest forum). Sesizarea acestor 2 entitati: Inspectia Muncii si Parchet, face parte din parcursul normal al cercetarii unui accident de munca. Sesizarea Inspectiei Muncii (avizarea dosarului de cercetare) se face de catre ITMul care cerceteaza producerea accidentului de munca precum si sesizarea Parchetului. Ce ar putea aceste 2 entitati sa va comunice, daca ITM ul insarcinat cu cercetarea accidentului de munca, nu a desfasurat aceasta cercetare???? Indiferent ca acest accident a avut loc acum X luni (si impresia dvs. este ca se doreste o musamalizare a acestui accident de munca), dvs. sunteti obligat sa va adresati acestui Inspectorat de Munca.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti de ce sa va adresati Inspectiei Muncii ori Parchetului. Evenimentul de munca, soldat cu un deces, se cerceteaza de Inspectoratul de Munca pe raza carui s-a produs acel eveniment (gasiti in acel HG nr. 1425/2006 pe care il mentionati). Accidentele de munca nu se prescriu.
gigipopa a scris:

Angajatorul va fi amendat contraventional si va primi dispozitie sa faca formele legale de angajare si sa suporte costurile prevazute la art.18, de mai sus.
Daca se va inregistra cu AM, firma poate fi actionata in instanta (daca va fi cazul) si solicita de catre unchiul dvs., daune materiale si daune morale.


Imi spuneti si mie cum o sa suporte angajatorul costurile prevazute la art. 18 si o sa se mai si inregistreze si cu un accident de munca, accident de munca produs in campul muncii la negru?
Dvs. sunteti specialist in s.s.m. si ii recomandati unei persoane ca exista o situatie in care angajatorul poate cerceta un accident de munca inainte de incheierea formelor legale de munca?
Notiune de accident de munca exista si in situtia in care un angajat la negru se accidenteaza in campul muncii?
[ link extern ] /
Răspuns la discuția Pierdere apa de 20 milioane lei
kuky666 a scris:

buna seara
In urma cu 4-5 luni angajatii vital au schimbat contorul de apa. Luna trecuta s-a fisurat un cot care l-au schimbat ei in vara, si am avut pierderi de apa toata luna pana cand am sesizat ca sant pierderi, si am sunat la vital sa-mi repare fisura tot pe banii mei.

Respectivul cot venea imediat dupa apometru, adica statea apometrul fixat in cot, ori inainte de acest cot mai exista si un adpator ?
[ link extern ]
Răspuns la discuția Probleme grave cu banca
Ce anume trebuie sa-mi prezinte mie banca? Nu mi-a aratat niciun algoritm de calcul al dobanzii, nu mi-a comunicat care este valoarea acesteia in procente,

Aveti contractul de credit incheiat intre dvs. si respectiva institutia finaciara. Acolo ar trebui sa regasiti raspunsurile la toate nelamuririle dvs. Adica:
- mod de calcul dobanda;
- din ce este aclatuita dobanda;
- daca dobanda este variabila ori fixa;
- daca este variabila in functie de ce elemente/element variaza;
- informarile in scris pe care vi le transmite banca atunci cand intervin modificari ale elementelor variabile (dobanda, comisioane, asigurari, etc.) din contractul dvs. de credit;
- comisioanele pe care sunteti obligata sa le platiti;
- DAE (dobanda anuala efectiva). In cazul in care in contractul dvs. nu este prevazuta si aceasta dobanda, atunci creditul dvs. este considerat lipsit de dobanda.
- cuantumul dobanzii penalizatoare si modul de calcul al acesteia;
- un scadentar in care sunt descrise ratele pe care sunteti obligata sa le achitati, din ce sunt alcatuite acestea si data la care trebuie sa le achitati;
- mai multe scadentare in cazul in care au exista modificari ale elementelor variabile din contractul dvs;
- extrasele de cont. Aveti dreptul la un extras de cont/luna gratuit din partea Bancii.

Luati toate aceste documente si mergeti la un avocat si opriti abuzurile bancii.

Aveti legea 289/2004 (abrogata- legea sub imperiul careia a luat fiinta contractul dvs.), Ordonanta 21/1992, Legea 193/2000, Legea 296/2004, Legea 363/2007, OUG 174/2008, OUG 50/2010 (abroga Legea 289/2004) + Legea 288/2010 (depinde de actele pe care le aveti incheiate cu banca), etc.

[ link extern ] /
Daca nu sunteti multumita de politica interna a respectivului service ,,autorizat'' de ce nu incercati in alta parte ? Atata timp cat dispozitivul dvs. nu se mai afla in perioada de garantie dvs. numai sunteti obligata sa mergeti la firmele precizate in certificatul de garantie.
@ mariamunteanu
Poate va ajuta acest articol (este mai vechi):
www.avocatnet.ro/content/art...