avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Activitate constant1313

Activitate constant1313

Multumesc mult pentru raspunsuri, dar insist sa va spun ca pe portalul instantelor de judecata, la Curtea de apel, Bucuresti, veti vedea multe dosare despre cetatenia romana redirectionate catre Tribunal. este vorba, in special despre cereri privind obligarea paratului anc sa proceseze cererea de redobandire a cetateniei romana (art 11 din legea 21/1991) in termenul legal.
Legea speciala este Legea 21/1991, care a aparut cu mult inainte de noul CPC. Tare as fi vrut sa obtin un raspuns concret, unde se depun plangerile in contencios impotriva unei autoritati de nivel central, de catre petenti din strainatate. pana la intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila, instanta competenta era Curtea de Apel. dar, in ultima vreme, vad ca aceasta instanta le redirectioneaza spre Tribunal.
ASTA AR INSEMNA CA TOATE PLANGERILE, INCLUSIV ALE PETENTILOR DIN STRAINATATE, IMPOTRIVA AUTORITATII NATIONALE PENTRU CETATENIE, AR TREBUI ADRESATA CA; DAR ACEASTA LE INDRUMA SPRE tRIBUNALUL BUCURESTI; NU MAI INTELEG NIMIC
Cu toata jena, nu prea ma descurc in noul Cod de Procedura Civila:( Intrebare: O plangere in contencios, impotriva unei autoritati publice centrale se face la Tribunal, sau tot la Curtea de apel? Este vorba de plangeri impotriva Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, facute de petenti din afara Romaniei...
Multumesc anticipat!
Poate va amintiti, pe 01 martie 2012 a "explodat" o ancheta a PICCJ inceputa din anul 2011. Este vorba de dosarul 710/P/2011, in baza caruia niste functionari de la ANC, de la starea civila, precum si de la serviciul comunitar de evidenta au fost arestati preventiv, impreuna cu niste intermediari care ar fi corupt acesti functionari. Este vorba de operatiunea "Pasaport romanesc" asa cum a numit-o presa, in urma careia a murit de inima, absolut nevinovat, directorul de la starea civila a sect 1. Concret, dintre dosarele de cetatenie depuse la ANC,in 2011, se pare ca mai multe au fost depuse prin intermediari "atenti" decat de catre titulari. Motivele au fost multiple: se obtinea greu o viza pentru a intra in Romania, care se aflau in strainatate nu puteau sa depuna la un consulat romanesc fara a avea un permis de sedere permanent in tara resspectiva etc.Cu ocazia unei perchezitii la sediul ANC, s-au ridicat cca 4000 de dosare de redobandire a cetateniei romane, dosre despre care PICCJ a aflat ca au fost depuse prin intermediar, cu incalcarea legii 21/1991, art 13. Nu stiu daca incalcarea acestu articol din Legea 21 constituie o infractiune grava, parerea mea este ca puteau sa le refuze cererea pentru aceasta incalcare. Urmarirea penala dureaza deja din 01 martie 2012, desi dosarul a fost deschis mai devreme, in 2011. Intre timp, functionarii arestati preventiv au fost eliberati (chiar de raspundere penala) si sunt bine mersi in vechile locuri de munca, exceptandu-i pe cei care au demisionat. Doar cei cca 4000 de moldoveni ale caror dosare au fost ridicate de PICCJ, sunt in suferinta, fara sa stie ce calitate procesuala au. Am scris si am telefonat la PICCJ pentru a solicita informatii despre acel dosar. Raspunsul il pastez, ca pe o mostra de birocratie si de lipsa de interes pentru oameni." Referitor la solicitarea dumneavoastră telefonică de astăzi, am contactat-o pe doamna procuror şef ........., care a solicitat relaţii la Secţia de urmărire penală şi criminalistică, de unde i s-a comunicat faptul că în dosarul la care faceţi referire nu s-au finalizat cercetările. Numărul mare al faptelor şi persoanelor faţă de care se efectuează cercetări implică un volum mare de probe de administrat. Cercetările se efectuează ritmic." In timpul asta, moldovenii in cauza nici nu pot depune alt dosar pentru actiunea ar fi permisa doar dupa sase luni de la refuzul cererii anterioare. Un avocat a facut un memoriu catre PICCJ, cu cazuri concrete, solicitand intoarcerea dosarelor la ANC daca oamenii pe care ii reprezinta nu au o calitete procesuala definita.Nu a primit raspuns, desi termenul prevazut de lege a fost depasit cu mult.
Intrebare: Se poate face ceva impotriva PICCJ, in cazul acesta? Stiu ca legea nu limiteaza urmarirea penala intr-un termen oarecare, dar nu se poate face nimic pentru cei in necaz? Se poate vorbi de un termen rezonabil?
PS Doamna ...... adjunt al procororul general, mi-a sugarat ca oamenii pot apela la art 275-278 din CPP, dar nu prea se potriveste, in mod special cu atacarea in instanta de judecata.
Am redobândit cetăţenia română cu menţinerea dom în R Moldova. Cum să transcriu cert de nastere si căsătorie fără a apela la consulat sau prim sect 1, unde durează foarte mult?
Mulţumesc
Răspuns la discuția Transcriere acte de stare civilã
problema este ca transcrierea actelor din Moldova se face doar la consulat si la OSC sect 1 din Buc si durează 3-4 luni.
Dacă un basarabean a obţinut, după depunerea jurământului, certificatul de catăţenie română doreşte să-şi stabilească reşedinţa în România, are nevoie, în prealabil, de transcrierea certificatului de naştere, sau poate să facă acest lucru ulterior stabilirii, la reşedinţa de judeţ? dacă cineva poate să mă "lumineze" în problema aceasta, rog să lase şi un nr de telefon unde să-l contactez.
Poate cineva să-mi explice dispariţia din ultimul text al legii21/91 (ultima modificare-OUG 5/2010) a sintagmei "de îndată".
Iată textul vechi, modificat prin Legea nr. 354 din 12 noiembrie 2009:
"Art. 18. - Ministrul justitiei si libertatilor cetatenesti, constatand indeplinite conditiile prevazute de prezenta lege, emite de indata ordinul de acordare sau de redobandire a cetateniei romane, dupa caz. Ordinul de acordare sau de redobandire a cetateniei romane se comunica solicitantului, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, de indata, de la data emiterii ordinului."
Iata si textul nou:
"Art. 18
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, constatand indeplinite conditiile prevazute de prezenta lege, emite ordinul de acordare sau de redobandire a cetateniei romane, dupa caz. Ordinul de acordare sau de redobandire a cetateniei romane se comunica solicitantului, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, de indata, de la data emiterii ordinului."

Nu aveţi impresia că dispariţia acestei indicatii temporale îi lasă doamnei Eucarie Nicoleta libertatea să semneze ordinele doar când este bine dispusă şi când are timp?
In mod sigur, cf. ordinului respectiv veti obtine cetatenia romana;trebuie sa va prezentati la consulatul romaniei pentru programare pt juramant. fetita va beneficia de transcrierea actelor de stare civila odata cu dvs. daca aveti alte intrebari sunati la 068830287