avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 352 soluții astăzi
Forum Activitate km

Activitate km

Cesiune drepturi.
Fiica mea a detinut in indiviziune o cota de 1/2 dintr-un imobil (constructii + teren), cealalta cota de 1/2 din imobil fiind detinuta de o alta persoana (deci, 2 proprietari). In urma procesului de iesire din indiviziune, a primit un lot (constructii + teren) in proprietate individuala exclusiva. Fiind vorba de o dezmembrare, trebuie intocmite cartile funciare individuale pentru ambele loturi rezultate dupa iesirea din indiviziune, dar celalalt proprietar refuza sa colaboreze pentru intocmirea cartilor funciare. Recent, celalalt proprietar si-a manifestat interesul pentru a cumpara lotul de proprietate al fiicei mele. Pentru a evita intocmirea cartii funciare, as dori ca fiica mea sa cesioneze celeilalte parti (celalalt proprietar), contra cost, drepturile si obligatiile ce ii revin din sentinta civila de iesire din indiviziune. Deci, celalalt proprietar ar substitui-o pe fiica mea.
Intrebarea mea este daca aceasta cesiune de drepturi din sentinta civila presupune plata unor obligatii fiscale pentru fiica mea si daca acest contract de cesiune cesiune trebuie trecut in Declaratia Unica (pentru veniturile obtinute din cesiune).
Multumesc !
Bună ziua,
În urma procesului civil de ieșire din indiviziune, imobilul (casă + teren) a fost împărțit în două loturi proprietate individuală exclusiva pentru mine un lot și pentru celălalt proprietar celălalt lot. În urma lotizării terenului inițial în indiviziune a rezultat o situație în care țeava de gaz metan (individuală), țeava de apă potabilă (individuală) și conducta de canalizare (comună în situația anterioară de indiviziune) trec pe proprietatea mea. Inițial nu am avut obiecții față de această situație dar celălalt proprietar a trecut la o atitudine foarte ostilă, dușmănoasă, necooperantă și de o răutate de neimaginat, ceea ce mă face să mă gândesc la interzicerea dreptului de a trece cu respectivele utilități pe terenul meu. Din câte cunosc, este nevoie de acordul meu pentru trcerea pe terenul meu a utilităților celuilalt proprietar.
ESTE POSIBILĂ LEGAL ACEASTĂ INTERZICERE ?
Precizez că, în sentința civilă definitivă, nu există nicio prevedere referitoare la utilități.

Un alt aspect: în urma împărțirii imobilului în loturi individuale distincte, un perete al părții de imobil a celuilalt proprietar (perete aflat pe hatul despărțitor, deci proprietate comună) are o fereastră mare care dă în curtea mea. L-am rugat să zidim respectiva fereastră sau să mă lase pe mine, pe cheltuiala mea, să zidesc acea fereastră. Bineînțeles, refuz categoric. Având în vedere că peretele cu fereastră este pe hatul despărțitor (deci proprietate comună), pot legal să desființez jumătate de fereastră și să zidesc jumătatea mea de zid din respectiva fereastră ?
Totul ar fi pe jumătatea mea de perete/fereastră.
Vă mulțumesc !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumesc frumos. Deja am rezolvat în acest mod.
Mulțumesc foarte frumos pentru răspunsul foarte lămuritor. Dar (mereu este un dar), mi-am dat seama acum de un aspect. De această masă succesorală din partea socrului meu am aflat recent (câteva luni). La data decesului socrului (1999), succesibili după acesta erau soția și mama ei. Mama soției a decedat în anul 2009 și i-a lăsat moștenire soției mele o cotă parte dintr-un imobil (dobândit tot prin moștenire), moștenire acceptată de soția mea.
Acum, soția, ca să scape de tot ce înseamnă moștenire de la tatăl ei, este suficientă declarația de neacceptare a moștenirii după tatăl ei ? (Având în vedre că o cotă de 3/4 ar fi moștenire directă și cealaltă cotă de 1/4 ar fi ca moștenire a soacrei mele după socrul meu; nu știu, nu sunt specialist, dar mă gândesc să nu fie o problemă).
Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Da. Exact asta dorește soția: să se ”lepede” de moștenire. Întrebarea mea este dacă, după peste 20 ani de la deces, legea permite renunțarea la moștenire printr-o simplă declarație notarială.
RENUNȚARE MOȘTENIRE
Soția s-a ”trezit” cu o moștenire (casă bătrânească și terenuri, multe fără valoare prin niște ”bolovănișuri”) de pe urma tatălui ei (decedat acum peste 20 ani). Știu că a trecut de mult termenul de renunțare la moștenire. Terenurile sunt foarte departe (peste 600 km). Un verișor de=al soției, care locuiește în zona terenurilor, a reușit, cu aranjamente, să încaseze de câțiva ani fonduri de la APIA pentru acele terenuri. Acum ar vrea să vândă casa bătrânească și grădina din vatra satului și ne tot presează să dezbatem succesiunea, urmând ca el să urmeze una din următoarele două variante:
1. Să se dezbată succesiunile de către toți urmașii, urmând ca aceștia să fie încărcați cu sarcinile fiscale iar el să ia singur fondurile APIA pentru toate terenurile aflate în indiviziune.
2. Să solicite în instanță ieșirea din indiviziune și, cu aranjamente cu experți și avocați, să obțină partea mai ”grasă” (casa bătrânească, grădina din vatra satului și terenurile mai bune).
Există vreo posibilitate ca soția să fie decăzută din drepturile de moștenire de pe urma tatălui ei (este singura moștenitoare iar tatăl ei a mai avut 3 frati) ? Nu dorește să beneficieze de nimic dar nici nu vrea să aibă vreo cheltuială cu succesiuni, impozite, ieșire din indiviziune, cheltuieli de judecată, experți etc.
”Mulțumesc” pentru sfaturile (ne)primite. Am rezolvat deja problema (a fost foarte amabila doamna de la judecătorie responsabilă cu primirea actelor) și am depus cererea de chemare în judecată.
Considerați conversația închisă.
ANULARE NUMAR CADASTRAL.
In urma unui proces de iesire din indiviziune, imobilul (casa + teren), prin hotarare definitiva, a fost impartit in 2 loturi ( subsemnatul si un alt proprietar). Mentionez ca, pentru imobilul aflat in indiviziune, a fost intocmita acum mai multi ani cartea funciara cu numar cadastral. Dorind sa intabulez ca proprietate individuala la OCPI lotul atribuit prin hotarare, mi s-a raspuns in scris ca nu se poate decat dupa anularea vechiului numar cadastral si sistarea vechii carti funciare. Cea mai simpla varianta era anularea in baza cererii comune a fostilor proprietari (subsemnatul si fostul proprietar) dar nu este posibil deoarece celalalt proprietar nu vrea deloc sa colaboreze ( nu vrea sa semneze fiindca pe el nu-l intereseaza intabularea). OCPI, in raspunsul primit, mi-a sugerat sa ma adresez instantei pentru a obtine o sentinta definitiva care sa dispuna anularea numarului cadastral si sistarea cartii funciare.
Avand in vedere ca este o actiune pur formala (nu exista niciun conflict si nici macar divergenta cu OCPI), as fi foarte recunoscator pentru orice sfat privind forma sub care trebuie sa ma adresez judecatoriei pentru a inainta aceasta cerere de anulare.
VA MULTUMESC ANTICIPAT !
Nu am niciun act privind proprietatea bunicii pe cei 300 mp. Din terenul pe care l-a avut, dupa ce i-a dat tatalui meu cei 300 mp, i-au ramas 700 mp pentru care exista succesiune dezbatuta. In certificatul de mostenitor pentru cei 700 mp, la teren se mentioneaza "mostenit de peste 30 ani de la parinti" (deci niciun numar de act/document ceva).
Deci, nu am niciun document care sa stea la baza unei eventuale succesiuni pentru cei 300 mp.
Reconstituire drept proprietate teren.
Buna ziua,
Tatal meu (decedat in 2013) a construit o casa in 1946, cu autorizatie de construire, pe un teren dat de mama lui (o suprafata de 300 mp din terenul acesteia). In autorizatia de construire nu se face nicio referire la regimul juridic al terenului (obligativitatea mentionarii in autorizatiile de construire a regimului juridic al terenurilor a fost instituita abia in anii '70).
Am dezbatut succesiunea dupa tata si, in certificatul de mostenitor si in cartea funciara, casa apare ca proprietate iar terenul cu drept de folosinta. Am cautat in dosarul fiscal de la taxe si impozite locale (unde apare terenul cu sarcina fiscala, cu toate obligatiile platite la zi) si apare un singur proces verbal intocmit in 1982 de un reprezentant al Primariei, in care se confirma ca tatal meu plateste impozitul pentru acel teren. Am facut cerere si la Arhivele Nationale, dar la autorizatia de construire nu este anexat niciun document cu privire la teren. Rolurile fiscale/agricole s-au introdus abia in 1948, deci nu pot vedea ce suprafata detinea bunica mea in 1946 si transferul portiunii respective de teren de 300 mp. La Primarie mi-au spus ca nu pot intocmi dosarul pentru Ordinul Prefectului, deoarece nu am un document legal privind darea in folosinta a terenului (acest document nu poate exista, deoarece terenul respectiv nu era proprietatea statului ca sa poata sa-l atribuie in folosinta). Acum vrem sa vindem casa parinteasca, dar nu putem fiindca nu avem act de proprietate asupra terenului (teoretic putem vinde, dar cumparatorul nu poate obtine nicio autorizatie de demolare/ construire). Ce pot face in aceasta situatie ca sa obtin recunoasterea dreptului de proprietate asupra terenului ? Este complicata solutia actiunii in instanta ? Am sanse de reusita ? Va multumesc !