avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Activitate Gabriel Vladucu

Activitate Gabriel Vladucu

Avansurile primite de salariati spre decontare, care nu sunt justificate in totalitate (deci diferenta nejustificata prin documente nu este depusa la casierie de catre salariat), pot fi compensate cu drepturile salariale ale angajatului?
Sper sa nu va deranjeze daca va intreb pe ce va bazati in raspunsul anterior? Exista o cutuma, sau ma rog, ceva care sa sustina afirmatia dvs? Pentru ca acum, dupa ce am vazut raspunsurile, mie mi se pare destul de clar textul CCMN transport, in sensul ca salariul minim brut pentru un sofer este de 1050 lei, in care nu se poate include nici un spor (art 41, alin3a + grila salarizare). Deci daca se angajeaza un sofer trebuie alocat acest salariu minim 1050 lei (consideram ca este acceptat la negociere) si suplimentar trebuie acordat sporul de vechime... Aa.., daca din negociere ar rezulta, sa zicem, un salariu de 1300 lei, atunci varianta includerii sporului de vechime in salariul de baza nu contravine nici unui articol. Considerati corect acest rationament?
Va multumesc pentru timpul acordat.
Si asemenea prevedere (salariul de baza include spor vechime) in CIM sau act aditional, nu contravine atunci prevederilor art 41 alin 3 lit a din CCMN transport care zice ca aceste este stabilit la 700leix1,5 (cazul soferilor) FARA NICI UN SPOR?
Multumesc,

Intrebam de diferentierea sporului de vechime pe ramuri, intrucat la transporturi la art 41 spune ca salariul minim brut este 700 lei in care nu se include nici un spor. Atunci rezulta ca sporul de vechime este obligatoriu , nu? Daca se acorda salariul minim unui angajat in ramura transport, chiar ajustat cu coeficientul de 1,5- inseamna ca nu se poate cuprinde sporul de vechime in salariul de baza, nu?
Daca la angajarea un salariat mai in varsta, acesta solicita ca in afara salariului brut (de baza) negociat sa i se acorde si spor de vechime - 25%, desi el nu are vechime in unitatea respectiva, este obligatorie acordarea acestui spor? Are vreo legatura acordarea acestui spor cu ramura de activitate? Sunt ramuri de activitate unde acesta este obligatoriu?
Din textul CCMN transport ar rezulta ca se aplica tuturor unitatilor de transport indiferent de forma (privat, regie etc), dar am citit si pareri ca sunt obligatorii numai la unitatile in care se regasesc membrii de sindicat.