avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este sporul de vechime obligatoriu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este sporul de vechime obligatoriu?

Daca la angajarea un salariat mai in varsta, acesta solicita ca in afara salariului brut (de baza) negociat sa i se acorde si spor de vechime - 25%, desi el nu are vechime in unitatea respectiva, este obligatorie acordarea acestui spor? Are vreo legatura acordarea acestui spor cu ramura de activitate? Sunt ramuri de activitate unde acesta este obligatoriu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:16, 3 Septembrie 2010
Buna ziua !
In situaţia în care angajatii au mai mult de trei ani lucraţi într-o societate, indiferent de numărul de angajaţi, este obligatoriu să li se acorde sporul de vechime. Potrivit art. 41 din Contractul Colectiv de Muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, pentru vechime în muncă, se poate acorda un spor ce se aplică la salariul de bază, de minimum 5% pentru trei ani de vechime şi de maximum 25%, la o vechime de peste 20 de ani. În conformitate cu prevederile art. 241 din Codul Muncii şi art. 11 din Legea 130/1996 republicata privind Contractul Colectiv de Muncă, clauzele acestui contract produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi la orice societate din ţară. Aceste prevederi, intră de drept, ca nivel minimal în orice contract individual de muncă din ţară, în temeiul articolului 247 din Codul muncii, care dispune: „în cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior”. Prin contractele subsecvente, contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional se poate deroga numai în favoarea salariaţilor, atât în privinţa vechimii minime în muncă după care se poate acorda acest spor, cât şi în privinţa cuantumului sporului. Tranşele de vechime se vor stabili prin contractul colectiv de la nivel de unitate, grup de unităţi, ramură ori prin regulamentul intern al angajatorului.
Cu stima !
Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza, potrivit CCMN pe anii 2007-2010.
Sporul pentru vechime se acorda pentru toata vechimea în muncă .
Multumesc,

Intrebam de diferentierea sporului de vechime pe ramuri, intrucat la transporturi la art 41 spune ca salariul minim brut este 700 lei in care nu se include nici un spor. Atunci rezulta ca sporul de vechime este obligatoriu , nu? Daca se acorda salariul minim unui angajat in ramura transport, chiar ajustat cu coeficientul de 1,5- inseamna ca nu se poate cuprinde sporul de vechime in salariul de baza, nu?
Salariul minim prevazut in CCM nu cuprinde niciun spor ... trebuie mentionat expres in c.i.m. sau intr-un act aditional la acesta ori chiar in CCM ca sporurile sunt incluse in salariul de baza.
In lipsa unor asemenea prevederi, consider ca sporurile trebuie sa fie acordate.
Si asemenea prevedere (salariul de baza include spor vechime) in CIM sau act aditional, nu contravine atunci prevederilor art 41 alin 3 lit a din CCMN transport care zice ca aceste este stabilit la 700leix1,5 (cazul soferilor) FARA NICI UN SPOR?

Alte discuții în legătură

Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)
Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti angajatorii? loredana1973 loredana1973 Buna ziua,am nevoie de ajutor pentru negocierea salariului! Societatea unde lucrez,m-a angajat cu salariul de debutant pentru studii superioare.La ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime tomaioan tomaioan As dori sa stiu daca in contractul de munca la rubrica salariu este trecuta o suma doar in dreptul salariului de baza brut, iar la subpunctele referitoare la ... (vezi toată discuția)