avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Activitate bluetender

Activitate bluetender

Bună ziua
Am uitat să precizez, că declarația mea era prima din dosar și se afla la postul de poliție în faza de strângere a probelor, pentru a fi trimis la Parchet. Plângerea am făcut - o direct la Parchet. Nu înțeleg cu ce se încălca legea, dacă mi se elibera copie după propria declarație.
Vă mulțumesc.
Bună ziua
Aș dori să știu dacă un agent de poliție, are voie și poate să - mi dea o copie după declarația făcută de mine, ca parte vătămată, dar scrisă de către dumnealui și semnată de mine?
Răspuns la discuția Vârsta de pensionare
Doamna lucrează din anul 1979, iar gradul de handicap accentuat îl are din noiembrie 2014.
Vă multumesc.
Răspuns la discuția Vârsta de pensionare
Vă mulţumesc.
Să înţeleg, că persoanele care au pensie de invaliditate gradul II, dar care au şi indemnizaţie de handicap cu grad accentuat, nu pot beneficia de o reducere a perioadei de ani, pentru a putea ieşi mai repede la pensie?
Menţionez că doamna, are stagiul de cotizare puţin peste 32 de ani, iar în noiembrie împlineşte vârsta de 56 de ani.
Ştiu că Legea Pensiilor - 263/2010, actualizată şi complectată în 2014, la art. 58 se prevede o reducere a vârstei de pensionare. Vecina mea nu se poate încadra aici?
Răspuns la discuția Vârsta de pensionare
Vă rog să mă scuzaţi, am greşit. Doamna este născută în noiembrie 1960.
Vă mulţumesc.
Răspuns la discuția Vârsta de pensionare
Doamna, este născută în data de 20 noiembrie 1961.
Buna seara.
Aş dori să ştiu care ar fi vârsta de pensionare în urmatoarea speţă:
Un vecin ma rugat să mă interesez, la ce vârstă ar putea ieşi la pensie soţia lui. care are vârsta de 55 de ani, are o vechime în muncă de 29 de ani(până în 2013), iar din data de 20 noiembrie 2013, ea a fost pensionată în urma unui accident (care nu avea legătură cu munca). În urma acestui accident, dumneaei are o pensie de invaliditate de gradul II, iar în 2014 i sa acordat şi gradul de handicap accentuat. 1. Poate doanma beneficia de pensie de drept?
2. Dacă nu, atunci peste cât timp?
Vă mulţumesc.
Bună ziua.
Am observat, că nu s-a răspuns la subiectul deschis de mine. M-am informat şi în continuare o să-mi expun părerea personală vizavi de aceste întrebări, deoarece consider că pe viitor aceste lămuriri vor putea fi de folos şi altora.
- Diferenţele din sumele neacordate se pot recupera urmând paşii următori:
1. Se formulează o plângere prealabilă către instituţia în cauză, după care se aşteaptă răspunsul de la aceasta( legal -30 de zile). Aici întâlnim 2 situaţii:
a) Răspuns favorabil - facem o nouă adresă către instituţie, căreia i se fixează un termen de la 15 - 30 zile, timp în care se pot achita de sumele restante;
b) Răspuns nefavorabil - ne adresăm unui executor judecătoresc, care va cere executarea silită a diferenţelor de creanţe (deoarece nu sa respectat legea, căt şi OUG 71/2009, etc).
2. Da, sumele se pot reactualiza prin expertiză judiciară.
Aşadar, creditorul poate apela la procedura încuviinţării executării silite numai după expirarea termenului de 31.12.2012 si numai în limita sumelor ce trebuiau plătite în cursul acestui an.
Bună ziua.
Aş dori să ştiu cum pot recupera nişte creanţe, provenite din drepturi salariale, care au fost eşalonate prin OUG 71/2009, dar pe care instituţia nu mi le-a acordat în totalitate. Astfel în anul 2012, creanţele trebuiau să-mi fie acordate în valoare de 5% din debitul cuvenit (stabilit prin expetiză judiciară), dar am primit doar o treime din această sumă. Am următoarele nelămuriri:
1) Cum aş putea recupera diferenţa din suma care nu mi s-a acordat?
2) Trebuie să formulez o plângere prealabilă adresată instituţiei?
3) Ce acţiune aş putea promova şi care este baza legală?
4) Dacă pot reactualiza sumele şi dacă pot cere dobânzi de penalizare, până la plata efectivă a creanţelor?
5) Acţiunea trebuie timbrată?
Vă mulţumesc ! :((
Am un prieten care este funcţionar public (consilier juridic la o instituţie), dar care vrea să se angajeze cu jumătate de normă (4 ore) la o societate comercială, tot ca consilier juridic. Precizez că activităţile prestate, sunt total diferite şi că nu ar fi un posibil conflict de interese. Întrebarea este dacă legea actuală permite aşa ceva, deoarece cea veche din 2004, nu permitea.
Vă mulţumesc.