avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Activitate cineva din multime

Activitate cineva din multime

ion minca a scris:

sancţiuni administrative sau sanctiuni cu caracter administrativ?

Iata ce scrie un profesionist, Elena Maria TARTLER - judecător, Tribunalul Braşov la adresa: [ link extern ]

"În ceea ce priveşte aplicarea unei amenzi administrative, se constată că niciodată instanţa penală nu aplică sancţiuni administrative, ci doar sancţiuni cu caracter administrativ, neputându-se face confuzie între cele două noţiuni juridice."


Articolul din Codul penal cu privire la care doamna judecator a facut acele observatii a fost introdus in cadrul comisiilor juridice din parlament, fara ca cei care l-au redactat si votat sa stapaneasca bine normele penale si cele de tehnica legislativa.

Asa a fost posibil ca sa se faca aceasta confuzie intre sanctiunile administrative si cele cu caracter administrativ.
Sanctiunile administrative sunt cele care tin de alte ramuri ale dreptului, pe cand cele cu caracter administrativ tin de dreptul penal si nu pot fi aplicate decat de catre judecator sau procuror, atunci cand a fost comisa o infractiune si s-a dispus inlocuirea raspunderii penale sau atunci cand s-a savarsit o fapta prevazuta de legea penal si s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala deoarece fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.
Arisandy a scris:

am o amenda administrativa in valoare de 1000 lei si m-am trezit cu salariul blocat, inclusiv cu toate conturile (unde mai am credite) blocate. Din moment ce pe instiintarea pe care am primit-o nu scrie cat sa mi se retina din salariu, am hotarat de comun acord cu RUONS sa mi se retina 100 lei lunar, dar cu toate acestea nu am putut sa scot nici macar 1 leu de pe cardul de salarii. Intrebarea mea e: e legal sa nu pot avea acces la nici un ban din salar? Atunci cu ce sa supravietuiesc? In codul muncii scrie ca nu e normal si nici legal sa pui poprire pe absolut toate veniturile unei persoane, eu din ce sa traiesc acum? Mai ales ca aveam de ridicat doar 200 lei de pe card...


Vi s-au bloca conturile deoarece organul de executare a verifica ce conturi bancare aveti si apoi a trimis adresa de infiintare a popririi pe conturile respective.
Potrivit Codului de procedura civila, bancile respective sunt obligate sa indisponibilizeze toate fondurile din conturi si sa vireze sumele catre organul de executare.
In legislatie nu prevede nimic ce se intampla daca este vorba de un cont de salariu, din care asa cum prevede codul de procedura civila nu se poate retine decat 1/3 sau 1/2 din acesta.
Bancile nu o sa va debloceze conturile pana cand nu este ridicata poprirea de catre organul de executare, ca o va face doar atunci cand intreaga suma este achitata sau daca ati introdus o contestatie la executare si actiunea v-a fost admisa
Sanctiunile cu caracter administrativ dispuse de aplicate de catre procuror nu se trec in cazierul judiciar ci in evidenta operativa tinuta de organele de politie.
Potrivit Art. 17. — In certificatul de cazier judiciar se inscriu sanctiunile penale din hotararile judecatoresti ramase definitive.
Prin urmare acele sanctiuni cu caracter administrativ la care se face referile la art. 9 lit. b) sunt cele aplicate prin hotarari judecatoresti definitive.

ilie.florin85 a scris:

Constituie intotdeuna furt calificat sustragerea in scopul insusirii pe nedrept a unui bun in valoare de peste 250 000 lei?Ca eu nu am vazut in codul penal asa ceva.


art. 209 alin. 4 C.pen. coroborat cu art. 146 C.pen.
normal ca este intotdeauna furt calificat
Tina86 a scris:

Inca o intrebare: care coduri au fost actualizate in 2010? Din cate am inteles eu doar Codul de procedura civila si penala prezinta diferente, Codul Penal si Civil sunt la fel?:"> Si cand ma gandesc la

sunt modificari si in codul penal, cel civil a ramas neschimbat.
Lasati sporovaiala pe aici si puneti burta pe carte, ca azi a hotarat CSM-ul ca se organizeaza examen in ianuarie pt 100 de locuri.
Asa ca e concurenta mare si trebuie sa trageti tare
nu chiar toti cei care trec de prima proba sunt zdraveni la cap
Răspuns la discuția Admitere INM 2011
mai copii, lasati discutiile nefolositoare pe forumuri si puneti mana si invatati, daca vreti sa accedeti in profesia de magistrat.
folositi forumul numai daca aveti ceva de lamurit, altfel pierdeti din timpul vostru pretios
Răspuns la discuția admitere inm 2010
Mai copii, lasati tratatele in pace, uitati de ele, banuiesc ca le-ati citit si rascitit pana acum.
Invatati codurile si cititi multa practica judiciara, asa o sa intelegeti mult mai bine institutiile.
Gasiti pe site-ul ICCJ o groaza de hotarari, cititi-le pe alea, nu tratate care iti reiau exact dispozitiile din cod.
Si sa nu uitati de recursurile in interesul legii, sunt foarte importante.
Răspuns la discuția admitere inm 2010
Sunt curios de un lucru.
Printre cei care au trecut de proba eliminatorie anul acesta se afla si cineva care anul trecut a trecut toate probele, mai putin psihologicul, unde a fost declarat inapt de catre comisia de examinare si, ca atare, inlaturat din INM.
Oare anul acesta va trece proba psihologica?
Il va declara comisia apt anul acesta, desi anul trecut a considerat contrariul?