avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Activitate parveronica

Activitate parveronica

Răspuns la discuția cedare cota parte mostenire
Scuze, dar nu inteleg ce legatura are impozitul pe mostenire cu ceea ce am expus eu..! La ce deranj va referiti ? Am intrebat daca pot face donatie oriunde, ptr.ca nu sunt in localitate cu ceilalti mostenitori (risipiti in tara si peste granita...), in plus, sunt in varsta si cu probleme de mobilitate....Multumesc, oricum, de atentie si de deranjul de a-mi da un raspuns !
Răspuns la discuția cedare cota parte mostenire
In principiu, nu, nu este corect, dar.....situatia este mult mai complicata in acest caz...Dar este corect ca mostenitorii sa aibe doar drepturi , fara indatoriri (de onoare, morale, macar...) ? Si totul sa ramana pe umerii doar a unui mostenitor ? Cartoful fiert mie mi se arunca, de fapt....Inchei aici discutia, nu are rost continuarea acestui dialog.
Răspuns la discuția cedare cota parte mostenire
multumesc de raspuns ! Nu stiam ca se face contract...., credeam ca este suficient sa-mi declar dorinta...Proaste legi, te tin legat de mostenire, chiar daca a devenit imposibil si sa vinzi (ca nu vrea nepotul/cumnata/cumnatul...) si sa intretii macar locul (ceilalti nu vor sa participe), dar devii pasibil de amenzi ..La data acceptarii mostenirii nimeni nu stie cum isi vor schimba atitudinea rudele... Mostenirea poate deveni un calvar, o povara..., din pacate...
Buna ziua. Am urmatoarea problema: detin o cota parte de mostenire de pe urma parintilor si as vrea sa o cedez(donez) unuia (sau tuturor celorlalti) mostenitori . Acest lucru se poate face la orice notariat din tara sau doar unde se afla mostenirea ? Este necesara prezenta celui / celor carora le donez cota mea de mostenire ? Este necesar acordul lor ? Multumesc anticipat pentru raspuns !
Buna ziua, vă rog să mă ajutați cu un sfat ref.la următoarea problema:
Sunt proprietara unui apartament, cumpărat în 2003. Pe adresa mea vin facturi de telefonie (Orange), iar din iulie 2021 primesc cupoane de pensie pe numele unui necunoscut „x”....!
M-am adresat cu sesizari scrise Serviciului de evidenta a populatiei din oraș(SPCLEP) cât și Poliției, s-au făcut cercetări(zic ei...), mi s-au cerut declaratii, am depus documente (factura Orange a respectivului, aviz PTTR ptr.ridicare talon pensie pe numele lui , contractul de cumparare al apartamentului + CF -pe numele meu) care sa ofere posibilitatea depistarii acestui ins care se folosește ilegal de adresa mea.
Am solicitat atât SPCLEP cât și Poliției un lucru clar: anularea actului de identitate a lui X, cu adresa mea, precum și actualizare cu adresa reala a acestuia !
SPCLEP mi-a răspuns ca:
-persoana în cauza a deținut CI provizorie(cf.OUG97/2005, art.20-al.1,lit.a și a art.72 și 73 al.1,lit c cf.HG1375/2006) pana la 28.04.2021 când s-a abrogat HG1375/2006 și a intrat în vigoare HG 295/10.03.21.
- a actualizat RNEP cu „mentiunea ref.la incetarea valabilitatii domiciliului inscris în CI” (cf.art.62 și 70 din HG 295/10.03.21.
Dar, nu spun nimic de art.62, al. 5 și 6:
(5) Actul de identitate al persoanei aflate în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) sau (3) se anulează de către lucrătorii cu atribuții pe linie de evidență a persoanelor potrivit art. 81 alin. (2) și (3), cu efectuarea mențiunii aferente în R.N.E.P., iar colțul acestuia se distruge în condițiile alin. (4) al aceluiași articol.
(6) Atunci când persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) sau (3) nu poate fi identificată pentru anularea actului de identitate, se efectuează în R.N.E.P. mențiunea corespunzătoare anulării și cea privind necesitatea reținerii documentului la momentul legitimării în vederea transmiterii către instituția emitentă.
Adică exact ce rezolva problema și cererea mea !
Poliția mi-a răspuns „sec”, absolut nepersonalizat (nu mentioneaza nr.sesizarii mele la care se refera raspunsul, nici numele persoanei reclamate...), ca, SPCLEP i-a informat despre mentiunea făcută în RENEP și deci, cazul este închis ptr.ei... Nici vorba de identificarea fizica a persoanei și reținerea documentului (CI) expirat !
Am discutat situația (telefonic) cu Orange, (sefa) oficiul postal de distributie cupoane pensii zonal, Casa de Pensii (institutii cu care dl.X are legătura prin CI pe adresa mea), dar , răspunsurile Poliției și SPCLEP nu sunt sufuciente ca sa poată bloca în vre-un fel acest document, chiar dacă este expirat....
Deci, o persoana necunoscuta mie, dar care îmi știe adresa (se pare ca a locuit aici, în urma cu min.20 ani..) poate oricând comite o infractiune și ma pot trezi cu ușa sparta, ori de camatari, ori de poliție, etc.sau executori...
Ce aș putea face, sa rezolv aceasta problema, fără sa „deranjez” (mai ales ...politia), eu, pensionara, care locuiesc singura, deci nici bani de tribunale neavand ? Sunt speriată și ma simt neputincioasa...
Mulțumesc ptr.un eventual răspuns !
Buna ziua ! Exista situatia urmatoare: 5 mostenitori directi + sotia si copiii celui de al 6-lea mostenitor (decedat).S-a facut succesiunea, cadastrarea si intabularea mostenirii(teren+case batranesti).Dorim vanzarea si in acest scop am mandatat toti mostenitorii pe una din surori sa se ocupe de aceasta.Insa, noi toti fratii suntem in varsta, dispersati prin tara, si pentru ca nu reusim sa vindem si ne este teama de decesul a inca unuia din noi (si deci probleme ulterioare cu nepotii...- abia am finalizat procesul cu unul din copiii fratelui decedat care se opunea vanzarii..., deci timp si f.multi bani pierduti..) , as dori sa stiu daca unul sau toti mostenitorii ar putea sa isi vanda cota parte indiviza (stabilita deja in instanta) unuia din frati dar cu conditia platii la vanzarea mostenirii ( ptr.ca altfel nu putem ..).Aceasta ptr.ca in cazul decesului unui frate/sora sa primeasca mostenitorii lui partea cuvenita, conf.cotei parti, din vanzarea mostenirii atunci cand se va realiza..., precum si de a preveni anularea /reinoirea procurii date pt.vanzare. Unii din mostenitori (nepoti) sunt stabiliti in afara tarii.., mai greu se poate gestiona situatia prezenta, cu 9 mostenitori, fiecare cu pretentia lui ref.la pretul de vanzare... Care este solutia juridica cea mai buna in acest caz si ce costuri ar implica ? Multumesc anticipat pentru raspuns !
Răspuns la discuția mostenire
multumesc ptr.raspuns ! S- facut succesiunea, avem titlurile de proprietate (cote egale); in principiu, si fratele C. a fost de acord cu vanzarea, chiar o parte de mostenire (un teren) am vandut, insa fratele fixeaza un pret aproape dublu fata de piata (restul mostenirii: casa batraneasca+teren aferent), nerealist...In 2,5 ani de cand a murit mama, (tatal a "plecat" mai demult), nu am gasit decat un client, cu pret chiar mai bun decat cel din anuntul initial(dar neagreeat de fratele C.), cu care incepusem tratativele, dar ne-am oprit ptr.ca a aparut aceasta situatie de boala si, crestineste vorbind, nu am vrut sa-l suparam.. Avem termen de decizie pana in martie 2018, clientul fiind plecat din tara. Mentionez ca toti fratii suntem in varsta (intre 61-77 ani) , mostenirea ramasa este nelocuita, in mediu rural, chiar mai izolat, noi ceilalti nu mai putem asigura intretinerea si paza proprietatii, deci singura solutie rezonabila ar fi vanzarea... De aceea voiam sa stiu ce s-ar putea face, in aceste imprejurari ?! avand in vedere ca si in familia fratelui C exista opinii contrare pe aceasta tema...Este corect sa ramanem la bunul plac al nepotilor/cumnatei, noi, mostenitorii directi? Fiecare din noi are si copii... Ce solutii ar exista, totusi ? Multumesc inca odata !
Răspuns la discuția mostenire
Raluca Balan a scris:

Daca ati dezbatut succesiunea dupa parinti si ati ramas mostenitori toti fratii, nu puteti vinde fara acordul fratelui bolnav.
Daca decedeaza, va trebui dezbatuta succesiunea dupa acesta, mostenitori fiind sotia (1/4) si copiii (3/4).
Iar in atare situatie, fara cumnata si nepoti, nu puteti vinde.
Era bine totusi sa va puneti cu totii de acord, si apoi sa scoateti bunul la vanzare si sa cautati cumparator.

Discuție mostenire
suntem mai multi frati si vrem sa vindem, cu exceptia unui frate, mostenirea de pe urma ambilor parinti...Avem deja client.Fratele care nu vrea vanzarea este grav bolnav(77 ani,cancer, faza terminala..).Daca decedeaza ce putem face, ca sa nu pierdem clientul, in cazul in care sotia lui sau unul din cei 4 copii ai lui, de asemenea nu vor vrea vanzarea ? In locul lui cine vine la mostenire si in ce cote ? Multumesc!
Discuție Succesiune
Care este termenul de optiune succesorala, si de cand 'curge", conf.noului Cod civil ?
Optiunea succesorala (prin declaratie la notar) presupune deschiderea succesiunii ? (adica plati de taxe, etc?)
Multumesc!