avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Activitate Carp Mircea

Activitate Carp Mircea

Daca vechimea în muncă sau vechimea în serviciu efectiv realizată în sistemul pensiilor militare de stat se cumuleaza cu cea din sistemul public si intra in baza de calcul a pensiei din sistemul publikc, atunci se vor acolrda puncte de stabiitate si pentru aceasta { vechimea în muncă sau vechimea în serviciu efectiv realizată în sistemul pensiilor militare de stat } in baza prevederilor art.85{3} din legea 360/2023.
Răspuns la discuția PENSIE LA LIMITA DE VARSTA
Condiții de îndeplinit:(1) Stagiul complet de cotizare contributiv de 35 + 5 ani de stagiu de cotizare în care intră și facultatea la zi.(2) Vârsta de 65 ani. Dacă îndepliniți condiția (1) puteți să vă deschideți drepturile mai înainte de 65 ani.
Fara sa se indeplineasca conditia de stagiu minim de cotizare de 15 ani, nu se poate beneficia de nici un fel de pensie, cu exceptia pensiei de invaliditate pentru care este necesar doar un foarte mic stagiu de cotizare.
In rest, vedeti daca va incadrati, aici:
[ link extern ]

[ link extern ]
Corect.
Beneficiati de reducerea de 9 ani a varstei standard doar atunci cand veti indeplini conditia de stagiu complet contributiv de 35 ani.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conditii de indeplinit:
-Stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani.
Aveti doar 32.
Varsta 56 ani.
Mai aveti o luna si 5 zile.
Concluzia:
Depuneti dosarul incepand cu zikua in care impliniti conditia de stagiu complet contributiv de 35 ani.
Atentie!
Grupa I a fost pana l;a 31/03/2001 cand aveati doar 11 ani si 8 luni.
Cereți sprijinul CNPP, Ministerului Muncii, Guvern și Președintele României pe adresa lor de email. Le puneți la dispoziție toate datele necesare lămurii problemei d-voastră. În primul rând numărul de dosar și casa locală de care aparțineți.
Legea 360/2023 spune:
Articolul 88
(3) Persoanele prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. b) beneficiază de 0,25 puncte suplimentare pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap.

Articolul 52
(1) Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în condiții de handicap, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcție de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad și tip de handicap cu valabilitate permanentă, în condițiile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează:
b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;

Concluzia:
Daca a indeplinit conditia de stagiu de cotizare contrfibutiv de 2/3 din stagiul complet si a beneficiat de prevederile art.52{1} lit.b} , atunci trebuia sa i se aplice si prevederile art.88{3}.
acest răspuns util
Nu mai luati in consideratie ce scrie presa.
O.U.G.6/2009 spune;
Articolul 2
(1) Beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari.

Concluzia de baza este:
Sa fii pensionar cu domiciliul in Romania.
Care sunt categoriile de pensii:
Legea 360/2023
Articolul 45
(1) Persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare prevăzute de prezenta lege pot beneficia de una dintre următoarele categorii de pensii acordate în sistemul public de pensii:
a) pensia pentru limită de vârstă;
b) pensia anticipată;
c) pensia de invaliditate;
d) pensia de urmaș.

Conditii pentru obtinerea lor:
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]

Concluzia finala:
Daca este pensionar cu domiciliul in Romania al uneia dintre categoriile mai sus si cuantumul pensiei in plata este mai mic de 1281 se va primi indemnizatia minima pentru pensionari in suma de 1281 lei.

Se mai tine cont si de urmatoarele prevederi ale O.U.G.6/2009

Articolul 3
(1) În situația persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât și de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum și de drepturi stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea indemnizației sociale pentru pensionari**) se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.
(2) Indemnizația socială pentru pensionari**) se acordă numai în situația în care veniturile prevăzute la alin. (1), însumate, se situează sub nivelul prevăzut la art. 1.
Notă
Conform alin. (1) al art. 7 din LEGEA nr. 118 din 30 iunie 2010 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 441 din 30 iunie 2010, «De la data intrării în vigoare a prezentei legi, în cuprinsul actelor normative în vigoare, sintagma "pensie socială minimă garantată" se înlocuiește cu sintagma "indemnizație socială pentru pensionari"» .

Legea 360/2023
Art.89
(2) Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, în termen de 30 de zile de la data îndeplinirii acestor condiții, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază titularul.

Eu nu cred ca este vorba despre pensie anticipata.
Eu cred ca este veorba despre pensie de limita de varsta acordata in baza prevederilor de mai sus.
Adica ati indepliniti cele doua conditii la data de 01/09/2024.
acest răspuns util
Problema d-voastra nu face obiectul Protectiei Consumatorului.
Problema este de competenta instantei de judecata.
Daca deschideti actiune in instanta, finalizarea va fi peste aproximativ 1 an.
Puneti presiune pe:
Casa locala, CNPP si Ministerul Muncii, prin interventii pe adresa lor de email.
Ma ocup si eu de un caz de MAREA RECALCULARE.
Am intrat in joc pe 15/01/2015 si cu toate interventiile si atentionarile mele la toate institutiile statului si cu atentionarea ca le deschid actiune in instanta, am reusit doar sa obtin Comunicarea Deciziei de recalculare pe art.144 din legea 360/2023.
Le-am deschis actiune.
Decizia de recalculare este datata 30/10/2024, apoi modificata in 05/02/2025 si comunicata in 30/04/2025.
Unde o fi stat atatea luni ?