avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Activitate delia.rizescu

Activitate delia.rizescu

Răspuns la discuția Forma de colaborare?
Buna seara,

Va multumesc pentru raspuns. Stiam ca aceasta metoda de parteneriat este intens utilizata tocmai pentru ca in majoritatea cazurilor 'angajatul' plateste aceste dari, insa, in situatia de fata compania respectiva se obliga, pana acum verbal, sa-mi asigure si sumele de achitat. Pot oare sa prind acest aspect, precum si altele cum ar fi posibilitatea ca eu sa primesc actiuni, respectiv dividende in cazul in care ating un anumit target de performanta? Pot, normal, dar intrebarea mea este cat de mult cantaresc acestea in cazul in care ele nu sunt respectate si se ajunge in instanta? Ma vor ajuta sa castig drepturile ce imi revin, in cazul in care compania nu isi respecta angajamentele (bineinteles si reciproca este valabila)? Cat de protejata sunt de un astfel de contract de agreement?

Va multumesc.

Buna seara,

Am acceptat colaborarea cu o companie pentru un post pe care mi-l doream de multa vreme, insa sunt nedumerita pentru ca nu reusesc sa gasesc o forma de colaborare care sa nu implice, din partea mea, infiintarea unui PFA sau a unei alte societati.

Spun asta pentru ca voi fi remunerata partial in baza unui contract de munca iar diferenta in baza unui alt contract (putin mai complex, ca si clauze, decat cel de munca), in care vor fi specificate mai multe conditii de colaborare/remunerare.

Aici apare dilema mea, pentru ca, am inteles ca, deocamdata, intre o persoana juridica si una fizica, nu se pot incheia contracte de parteneriat de genul celei despre care va vorbesc eu.

Exista contracte de management sau de consultanta, care fac referire la activitatea pe care o voi presta pentru aceasta companie, insa, nu stiu daca pot avea si carte de munca si un astfel de contract incheiate cu aceeasi companie. De asemenea, am inteles ca, in cazul unor astfel de colaborari sunt obligata sa platesc si dari catre stat.
Nu sunt nici foarte sigura, din punct de vedere juridic, cat de protejata sunt de aceste forme de contract in instanta, in eventualitatea unor litigii (adica nu sunt sigura pe modelele de contracte pe care le-am gasit/considerat pana in prezent aplicabile situatiei mele).

Ce forma de contract imi puteti recomanda?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Asa este, din pacate! Ca la noi la nimeni!
Nu gasesc pe nimeni care sa fi trecut printr-o situatie similara! Nu ca as mai dori cuiva sa treaca prin asa ceva, dar mi-ar prinde bine niste sfaturi...
Va multumesc tare mult pentru raspusnuri, d-le Valeriu!

O zi buna si numai bine!
Buna ziua si multumesc pentru raspuns.
Am mai discutat cu 2 mamici care au lucrat ca PFA-uri inainte de CIC. La dosarul ce trebuie pregatit pentru a solicita aceasta indemnizatie trebuie anexate: 1. adeverinta de la ANAF din care sa reiasa veniturile realizate in ultimele 12 luni de activitate; 2. coppii ale deciziilor de impunere; 3. Certif. fiscal. Desi nu este deloc legal si nici normal, ANAF-ul conditioneaza eliberarea documentelor mai sus mentionate, de achitarea datoriilor pe care contribuabilul respectiv le inregistreaza.
In plus, am inteles ca dosarul de cerere a indemnizatiei este respins in cazul in care parintele/PFA-ul respectiv inregistreaza datorii.
Sincer, nu stiu ce sa mai cred!
Buna ziua,

Sunt insarcinata in 6 luni. De la inceputul anului pana in luna septembrie a.c. am lucrat ca PFA. Din septembrie voi lucra cu CIM inca 2 luni, pana la intrarea in concediul prenatal.
In perioada in care am lucrat ca PFA nu am cotizat la asigurarile sociale, ci doar la sanatate (CAS-ul).
Exista sanse sa beneficiez de indemnizatia aferenta concediului pre/postnatal, in acest caz? Daca nu, mai am posibilitatea sa platesc retroactiv cotizatiile la asigurarile sociale? Contabilul meu mi-a comunicat ca aceasta cotizatie (de 0.85 % din salariul mediu brut/nivel national, sau cam asa ceva) o puteam achita numai pana in luna februarie a.c., neputandu-se achita ulterior. Ma poate lammuri cineva daca mai am sau nu sanse sa beneficiez de acest ajutor si ce as mai putea rezolva acum in acest sens?
De asemenea, mai am o problema. Am ramas in urma cu plata impozitului pe venit si am acumulat o datorie destul de mare, pe care nu sunt sigura ca voi reusi sa o acopar pana in luna februarie 2011, luna in care ar trebui sa depun dosarul in vederea acordarii indemnizatiei de CIC.
Legislatia prevede ca in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului parintele care primeste indemnizatia sa fi realizat venituri impozabile, dar nu se fac referiri si la cazurile in care acesta inregistreaza datorii.
Din ce am mai citit pe Internet, am inteles ca aceasta indemnizatie nu este acordata in cazul in care impozitele nu sunt achitate la zi.
Este adevarat acest aspect?
Pentru ca veniturile mele s-au micsorat dramatic, am depus un memoriu la Adminitratia Financiara, prin care le-am solicitat sa imi acorde posibilitatea de a achita esalonat datoriile pe care le inregistrez. A mai auzit cineva de asfel de cazuri? S-a reusit ceva in acest sens, in cazul persoanelor care au facut astfel de demersuri?

Va multumesc frumos pentru raspunsuri! :worthy:
Sunt disperata pentru ca nu am reusit pana in prezent sa gasesc persoane care sa cunoasca bine legislatia in domeniu si care sa ma ajute cu sfaturi si ma gandesc ca am ''virat'' statului o gramada de bani in ultimii ani, iar acum, singura data cand am nevoie de ajutorul lui, nu ma mai pot bucura de acest ajutor #-o. Ma gandesc cu groaza la viitorul copillului meu in primii anisori :help:!