avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Forma de colaborare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Forma de colaborare?

Buna seara,

Am acceptat colaborarea cu o companie pentru un post pe care mi-l doream de multa vreme, insa sunt nedumerita pentru ca nu reusesc sa gasesc o forma de colaborare care sa nu implice, din partea mea, infiintarea unui PFA sau a unei alte societati.

Spun asta pentru ca voi fi remunerata partial in baza unui contract de munca iar diferenta in baza unui alt contract (putin mai complex, ca si clauze, decat cel de munca), in care vor fi specificate mai multe conditii de colaborare/remunerare.

Aici apare dilema mea, pentru ca, am inteles ca, deocamdata, intre o persoana juridica si una fizica, nu se pot incheia contracte de parteneriat de genul celei despre care va vorbesc eu.

Exista contracte de management sau de consultanta, care fac referire la activitatea pe care o voi presta pentru aceasta companie, insa, nu stiu daca pot avea si carte de munca si un astfel de contract incheiate cu aceeasi companie. De asemenea, am inteles ca, in cazul unor astfel de colaborari sunt obligata sa platesc si dari catre stat.
Nu sunt nici foarte sigura, din punct de vedere juridic, cat de protejata sunt de aceste forme de contract in instanta, in eventualitatea unor litigii (adica nu sunt sigura pe modelele de contracte pe care le-am gasit/considerat pana in prezent aplicabile situatiei mele).

Ce forma de contract imi puteti recomanda?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:24, 29 August 2012
in cazul oricarei colaborari dvs platiti toate darile la stat de aceea le convine ...nu mai vi se aplica nici legislatia muncii pe acets tip de contract, adica poate inceta oricand
Buna seara,

Va multumesc pentru raspuns. Stiam ca aceasta metoda de parteneriat este intens utilizata tocmai pentru ca in majoritatea cazurilor 'angajatul' plateste aceste dari, insa, in situatia de fata compania respectiva se obliga, pana acum verbal, sa-mi asigure si sumele de achitat. Pot oare sa prind acest aspect, precum si altele cum ar fi posibilitatea ca eu sa primesc actiuni, respectiv dividende in cazul in care ating un anumit target de performanta? Pot, normal, dar intrebarea mea este cat de mult cantaresc acestea in cazul in care ele nu sunt respectate si se ajunge in instanta? Ma vor ajuta sa castig drepturile ce imi revin, in cazul in care compania nu isi respecta angajamentele (bineinteles si reciproca este valabila)? Cat de protejata sunt de un astfel de contract de agreement?

Va multumesc.

Libertatea contractuală se exprimă şi prin libertatea părţilor de a îşi alege forma contractului şi de a stabili conţinutul. Dacă orice contract este just prin sine şi obligaţia se naşte din voinţele părţilor, este normal ca acestea să poată să îşi stabilească conţinutul şi forma de manifestare a voinţei lor juridice. Libertatea de fond este ţărmurită doar de bunele moravuri şi de ordinea publică. În formă, libertatea contractuală se exprimă prin aceea că o convenţie se va naşte validă, indiferent de forma de manifestare a voinţei părţilor: “Solo consensus obligat”.

Potrivit art.1270 Cod civil, contractul valabil încheiat are putere de lege între părțile contractante, iar art.1272 alin.1 c.civ dispune ca, contractul valabil încheiat obligă nu numai la ceea ce este expres stipulat, dar și la toate urmările pe care practicile statornicite între părți, uzanțele, legea sau echitatea le dau contractului, după natura lui

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

clauza de confidentialitate contract de colaborare medeea2013 medeea2013 Buna seara, Sunt pe cale sa semnez un contract de colaborare dar sunt unele aspecte care imi ridica semne de intrebare. Si anume: -Remuneratia se va face ... (vezi toată discuția)
Colaborarea cu unitati protejate camiha camiha Care sunt documentele pe care trebuie sa le soliciti unei unitati protejate, in cazul in care exista intentia unei persoane juridice private sa achizitioneze ... (vezi toată discuția)
Art 1270 codul civil adle adle Buna seara, Am semnat la CIM un act aditional care nu respecta in totalitate art 195 codul muncii. Compania a spus ca ma da in judecata, acum sunt in ... (vezi toată discuția)