avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Activitate locin

Activitate locin

Răspuns la discuția O problema delicata
Cititi cu atentie Ordonanta 148/2005 cu modif. si complet. dar si normele

Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei. (...)

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

Daca nu va mai angajeaza nimeni, puteti incerca cu venituri din activitati independente..., dar consultati-va cu un specialist.. Mi se pare ca puteti avea si mai putin de 12 luni intregi. Cititi normele de aplicare (actualizate)cu mare atentie.

In plus, din cate am inteles dvs. nu v-ati dat demisia: contractul dvs. a incetat cu acordul partilor.

Nicoleta
Răspuns la discuția Indemnizatie copil la Tribunal
Actiunea mea se incadreaza la articolul 15 lit. d din Legea nr. 146/1997, privind taxele judiciare de timbru cu modificarile si completarile ulterioare?
Art. 15. – Sunt scutite de taxe judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, referitoare la:

…d) stabilirea si plata pensiilor, precum si alte drepturi prevazute prin sistemele de asigurari sociale;

Sa inteleg ca nu trebuie sa platesc taxa de timbru? Vreau sa fiu sigura. ca nu cumva sa imi fie respinsa actiunea. Multumesc pt. raspuns.

Nicoleta
Buna ziua! Doresc sa atac la Tribunal decizia prin care mi s-a stabilit indemnizatia pentru cresterea copilului. Am facut contestatie, dar nu sunt multumita de modul in care a fost solutionata. Este acesta actiune scutita de taxa de timbru? Daca Da, care este baza legala?


VA rog sa imi mai dati cateva detalii despre actiunea in Instanta.. De ex. Cui trebuie sa o adresez? Trebuie sa cer anularea in parte sau in totalitate a deciziei? Am schitat o cerere ....si as fi extrem de recunoscatoare daca cineva mi-ar face cateva sugestii..

Multumesc pt. orice sfat..

Către Tribunalul Mureş
secţia de contencios administrativ



Domnule Preşedinte,
Subsemnata A. N., CNP …….., cu domiciliul în ………… jud. Mureş, posesoare a cărţii de identitate seria MS nr. ….., eliberată de …. la data de …..

Cheamă în judecată
Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Mureş prin Director executiv, cu sediul în Târgu-Mureş, Str. Iuliu Maniu nr.2, et. I, cod 540027, judeţul Mureş, pentru ca prin hotărârea ce veţi pronunţa să dispuneţi:
1. anularea în parte a Deciziei nr. …..din ….. din dosarul ….. prin care s-a aprobat indemnizaţia pentru creşterea copilului 0-2 (3) ani pentru A. E., în calitate de reprezentant legal al copilului A.E., cu CNP …..
2. repararea pagubei cauzate prin stabilirea unui cuantum al indemnizaţiei mai mic decât cel la care am dreptul.
Motivele cererii sunt următoarele:
La 5 august 2010, am înaintat către Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Mureş o contestaţie la decizia nr. ….din …. din dosarul …., dar nu am fost mulţumită de răspunsul primit întrucât nu mi-au fost luate în considerare toate veniturile şi nu au ţinut cont de prevederile Art. 5 alin.(1) din OUG nr.1/2010.
Menţionez că în conformitate cu adresa nr. 776/6.04.2010 la care am primit răspuns din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale la stabilirea bazei de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare toate veniturile realizate în decursul celor 12 luni înainte de naşterea copilului, iar veniturile care constituie baza de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului sunt veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole, respectiv cele definite la art. 55 alin. (1) şi (2), la art. 46 alin. (1) - (4) şi la art. 71 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
În răspunsul la contestaţie (adresa nr.14502/24.08.2010), Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Mureş a invocat art. 19 (4) „pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul realizat în luna anterioară celei în care s-a nascut copilul”. Din Hotărârea Guvernului nr. 1682/2008 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.025/2006 nu reiese că art. 19 (4) se aplică şi veniturilor din activităţi independente şi implicit din drepturile de autor. Astfel nu mi-au fost luate în considerare toate veniturile din drepturi de autor realizate până la naşterea copilului, încălcând în acest mod principiul care stă la baza calculării indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Menţionez că veniturile din drepturi de autor sunt considerate venituri din activităţi independente, iar acestea trebuie luate în considerare la stabilirea bazei de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
În plus, conform adresei nr. 11417/05.2010 transmisă de Direcţia Salarizare din cadrul MINISTERULUI MUNCII, FAMILIEI ªI PROTECŢIEI SOCIALE pe care am transmis-o către Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Mureş, potrivit prevederilor Art. 5 alin.(1) din OUG nr.1/2010, începând cu 1 ianuarie 2010 personalul aflat în funcţie la 31 decembrie 2009 îşi păstrează salariul, solda sau indemnizaţia lunară de încadrare brută, avută la această dată, fără a fi afectată de măsurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009 prevăzute la Art.10 din Legea nr.329/2009, iar acest principiu „se aplică şi la stabilirea indemnizaţiei de concediu pentru creşterea copilului potrivit prevederilor OUG nr.148/2005, în situaţia în care în cele 12 luni de calcul, de activitate anterioară naşterii copilului intră şi unele luni în care au fost operate reduceri datorate efectului aplicării Legii nr. 329/2009”. În răspunsul la contestaţie, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Mureş nu face nicio precizare în legătură cu această adresă, deşi am transmis instituţiei respective şi un document eliberat de ……. (unde am avut calitatea de salariat până la intrarea în concediu pentru creşterea copilului) în care s-au precizat veniturile nete pe care le-aş fi obţinut în lunile noiembrie 2009 şi decembrie 2009 dacă nu s-ar fi aplicat măsurile de reducere a cheltuielilor de personal prevăzute de Legea nr. 329/2009.

La stabilirea bazei de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Mureş nu a luat în calcul toate veniturile din activităţi independente realizate şi nici veniturile nete pe care le-aş fi obţinut în lunile noiembrie 2009 şi decembrie 2009 dacă nu s-ar fi aplicat măsurile de reducere a cheltuielilor de personal prevăzute de Legea nr. 329/2009.


Anexez prezentei cereri, in copie, următoarele documente:
- Decizia nr. …… din ….din dosarul …..;
- Adresa nr ….. transmisă de Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Mureş (răspunsul la contestatie);
- Adresa nr. 776/6.04.2010 transmisă de Direcţia Generală de Asistenţă Socială din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale;
- Adresa nr. 11417/05.2010 transmisă de Direcţia Salarizare din cadrul MINISTERULUI MUNCII, FAMILIEI ªI PROTECŢIEI SOCIALE.

În drept, îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art .8 din Legea nr. 554/2004.
Precizez că prezenta acţiune este scutită de taxă de timbru conform …..???
Depun acţiunea şi înscrisurile ce o însoţesc în două exemplare, din care unul pentru instanţă şi unul pentru a fi comunicat pârâtei.
Solicit, in temeiul art 242 alin 2 cod procedura civilă, judecarea plângerii în lipsa subsemnatei.



15 septembrie 2010
Vă mulţumesc,

A.N.












DOMNULUI PREªEDINTE AL TRIBUNALULUI MUREª