avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Activitate valimaxim

Activitate valimaxim

am postat acum o luna o problema referitoare la un litigiu cu [BANCA]. Chestiunea era legata de modul de calcul al dobanzii si de faptul ca banca nu respecta prevederile contractuale.
Am primit de curand de la ANPC. C-ta raspuns la sesizarea depusa, referitoare la faptul ca banca nu respecta prevederile contractuale la calculul dobanzii, in care mi se comunica faptul ca banca a fost sanctionata si i s-a dispus recalcularea dobanzii conform prevederilor legale. Azi 28.12.2010 am fost sunat de catre banca si mi s-a comunicat ca nu vor da curs somatiei scrise a ANPC privitoare la recalcularea dobanzii #-o.
As vrea sa intreb ce pot sa fac in continuare pentru a solutiona problema. Pot sa actionez in instanta banca? Care vor fi consecintele?
Daca ma poate ajuta cineva va rog sa ma contactati aici sau la tel 0723-534-875. Pot pune la dispozitie toate documentele necesare pentru studiul de caz.( contract, sesizari catre banca si raspunsuri etc.)
O speta asemanatoare, referitoare la modul de calcul al dobanzii a fost castigată acum cateva zile la ÎCCJ. Iată ce spune presa,,Un client BCR a obtinut in instanta o dobanda la credit de circa 2,5% adica Euribor + 1,5% si spune ca daca ar pune si toate comisioanele ar ajunge la putin peste 3%. Cea mai mica dobanda din Romania a fost, insa, atacata de banca, asa ca dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Creditul avea prevazuta o dobanda fixa (Euribor) plus marja, numai ca dupa perioada stabilita pentru dobanda fixa, banca si-a "taxat" clientul cu 10,4% (8,9% dobanda bancii si 1,5% marja), explica InCont.ro.

"Au facut o mare greseala. Mi-au spus ca trebuie sa platesc dobanda bancii plus marja, dar in contract scria ca trec pe dobanda de referinta variabila si nicaieri nu era pomenit numele BCR adica sa scrie dobanda de referinta BCR sau dobanda bancii. Fiind un credit in euro si pomenindu-se despre Euribor pe parcursul contractului, era clar ca totul este interpretabil, dar instanta a stabilit ca este interpretabil nu in favoarea bancii, ci a celui care se obliga adica a mea", povesteste intr-un interviu acordat incont.ro Marian Toma.

Inainte sa cheme banca in instanta, clientul BCR a facut reclamatie la ANPC si a purtat "un dialog al surzilor" cu reprezentantii bancii timp de sase luni. Desi ANPC a amendat banca, dobanda aplicata de BCR nu a fost schimbata, asa ca Marian Toma si-a angajat un avocat.

"Procesul a fost demarat in iulie - august 2009 si in februarie 2010, am obtinut o decizie favorabila si executorie a instantei Curtea de Apel Pitesti, prin care BCR este obligata sa aplice o dobanda de circa 2,5% in conditiile actuale (Euribor + 1,5%). Ceea ce banca a si facut numai ca a atacat decizia", mai adaugat Toma.
daca doriti pot pune un fisier scanat cu contractul de credit .
Din cate stiu eu clauzele unui contract sunt precizate cu claritate. Nu conteaza moneda in care a fost luat creditul ci conditiile in care se calculeaza dobanda şi modul de rambursare. Ar fi putut foarte bine sa specifice in contract ca in loc sa returnez euro să depun banane, lucru pe care ar fi trebuit sa-l respect cu sfinţenie. Astfel, conform celor stabilite prin contract(nu este modificarea adusa de actul aditional) banca trebuia sa calculeze dobanda conform LIBOR. Dpdv contractual banca trebuie sa tina cont de prevederile scrise semnate de catre reprezentanţii săi şi de mine. Poate greşesc, poate nu. Atat timp cat este scris negru pe alb ca dobanda la creditul luat se va calcula în funţie de LIBOR, la fiecare 6 luni fara a se mai socoti altceva în plus, atunci asa sa fie. Nu cred ca se poate invoca o,, greseala ",chiar şi de tipar, întrucat are semnatura juristului bancii, a directorului etc.
buna ziua.
Ma numesc Valentin Maxim.
In anul 2005 luna iulie am contractat un credit ipotecar de la BCR de 50000 de euro. De curand am primit de la BCR scrisoarea pentru semnarea actului aditional care modifica contractul cu elementele cerute de O.G. 50. Principala modificare, si unica pe care banca o specifica in scrisoare, este cea referitoare la modul de calcul al dobanzii. Conform celor spuse de banca rata dobanzii se va calcula in functie de fluctuatiile indicilor de referinta independenti.(in cazul meu EURIBOR).
Toate bune si la locul lor pana am ajuns la banca si am recitit contractul original.
La punctul 4 din contract se precizeaza, citez" Nivelul dobanzii curente la data semnarii CONTRACTULUI este EURIBOR 2,093% + 7 p.p. marja pe an."
La alineatul urmator al aceluiasi punct 4 se precizeaza urmatoarele, citez" Dobanda curenta este variabila si se calculeaza in functie de indicele de referinta LIBOR : 2,093% / an.Cotatia LIBOR, in functie de care se stabileste dobanda, este cea de la 31 decembrie din fiecare an si se aplica pana la 30 iunie anul urmator, iar cotatia de la 30 iunie se aplica pana la 31 decembrie din acelasi an."
Pana in momentul de fata, din 2005, am platit o dobanda undeva in jurul cifrei de 8-9 %.Citind acest punct imi dau seama ca banca dupa primele 6 luni ar fi trebuit sa imi calculeze dobanda in functie de LIBOR fara sa se mai adauge si cele 7 puncte procentuale ale lor. Cu alte cuvinte dobanda la credit ar fi trebuit sa fie egala cu indicele LIBOR + comisionul de gestiune, din contract in valoare de 2,75%, si sa se situeze undeva intre 3% si 3,5%
Daca rationamentul meu este corect inseamna ca banca m-a taxat suplimentar lunar cu o diferenta de cca 5% din dobanda in mod abuziv timp de 5 ani.
Acestea fiind spuse va rog sa ma sfatuiti, daca puteti, ce pot face in conditiile actuale si cui ma pot adresa .
Mentionez ca am refuzat semnarea actului aditional referitor la unele modificari privind modul de calcul al dobanzii ce vor fi aduse contractului.