avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Activitate corinacarstoiu

Activitate corinacarstoiu

Buna ziua,

Vreau sa va solicit ajutorul in clarificarea urmatoarei situatii: detin un imobil in proprietate exclusiva, cu suprafata mai mica de 50 mp si am mostenit cota de 1/2 dintr-un imobil cu suprafata mai mare de 50 mp. Pot accesa creditul Prima Casa?
Am intrebat angajatii bancii de la care doresc sa obtin imprumutul si raspunsul a fost negativ. Am intrebat la o alta institutie bancara acelasi lucru si mi-au raspuns ca se poate. Carei autoritati ma pot adresa pentru un raspuns oficial? Consider ca valabilitatea conditiilor de creditare este universal valabila, adica toate bancile ar trebui sa aplice aceleasi criterii.
Chiar pe site-ul Avocatnet am gasit urmatorul text:
"Cei care vor sa beneficieze de o locuinta in cadrul programului "Prima Casa" trebuie sa indeplineasca, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:

la data solicitarii creditului, trebuie sa declare pe propria raspundere fie ca nu detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta, fie ca detin in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia cel mult o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 m² (care sa fie dobandita altfel decat prin "Prima Casa");
cumpara sau construiesc o singura locuinta, printr-un credit acordat si garantat in conditiile programului;
au calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul (banca)."

Va multumesc in avans pentru lamuriri.


Corina
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsurile oferite. Intrucat nu pot posta in cadrul topicului deja deschis (butonul ”Raspunde” nu este activ, iar mesajul aparut in locul lui este ”Accesul tău în forumul Avocatnet.ro a fost suspendat!”) am sa intreb aici ce se intelege prin: ”Dvs. prin adjudecare, preluati imobilul liber de orice sarcini ar fi grevat. Totusi imobilul adjudecat poate fi revendicat intr-un termen de 3 ani, aici trebuie avut grija.”
In ce conditii poate fi revendicat? Prin plata de catre actualul proprietar a datoriei de 91000 de euro si a celorlalte debite prezentate in publicatia de vanzare? Sau in alte conditii? De catre cine? Ce se intampla cu banii pe care eu ii cheltui pentru achizitia imobilului? Mi se returneaza/ii pierd?

Va rog sa ma ajutati cu mai multe detalii.

Corina Carstoiu
Buna ziua,

Doresc sa imi clarific cateva aspecte privind procedura de vanzare a unui imobil executat silit.
Am gasit un anunt despre vanzarea unui imobil executat silit. In publicatia de vanzare pretul de pornire este de circa 24000 de euro, adica 75% din valoarea de 32000 de euro obtinuta in urma evaluarii de catre o firma specializata. In aceeasi publicatie se mai spune ca debitorul CS datoreaza suma de 91000 de euro unei banci si 13000 de lei cheltuieli de judecata.
Vreau sa particip la licitatie si am inteles ca trebuie sa depun 10% din suma sub forma de garantie, iar in cazul in care castig licitatia, diferenta de pret pana la 24000 de euro (sa presupunem ca acesta va ramane pretul de vanzare).
Ce se intampla dupa aceea? Eu raman cu obligatia de a plati celelalte datorii ale debitorului CS? Sau nu ma afecteaza in nici un fel faptul ca valoarea imobilului nu-i acopera datoriile?
O alta intrebare se refera la intrarea in posesie efectiva. Adica nu cunosc persoana caruia i se executa silit bunul. Am inteles ca poate refuza parasirea imobilului si ca in acest caz ar trebui evacuat. Ce costuri implica aceasta actiune? In cat timp as putea intra practic in drepturi in cazul in care castig licitatia?
Am sunat la biroul executorului, dar dumnealui nu era acolo. Mi s-a spus sa revin saptamana viitoare. Pana atunci, poate reusiti dvs. sa ma ajutati cu lamuriri.

Va multumesc!

Corina Carstoiu
Multumesc!
Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti cand s-ar putea pensiona anticipat o femeie nascuta in 25.11.1958. Ea a inceput activitatea in 1979 si a lucrat in mai multe intreprinderi, avand trecut in cartea de munca diferite meserii: frezor, strungar, etc. Persoana in cauza nu mai lucreaza cu carte de munca din 2010, iar o perioada de 9 luni a primit ajutor de somaj.
In total, cu tot cu perioada de somaj, am calculat un numar de 30 de ani si 4 luni de munca.
Intrebarea este: poate iesi la pensie anticipat? Daca da, se poate anul acesta?

Va multumesc!

P.S.: La Casa de Pensii nu vor sa ne ajute; acum 2 ani i-au spus ca poate aduce dosarul anul trecut, iar anul trecut i-au spus ca se poate pensiona anul acesta. Nu mai intelegem nimic...
gi-jane2 a scris:

In realitate , casa e a mamei, iar dreptul la sulta e prescris. Aveti sau nu incredere in mama ca va da ceva e totuna. Mama se poate judeca , va cere sa se constate ca dreptul la actiune in ce priveste sulta e prescris si astfel sa reuseasca sa radieze sarcina din cartea funciara.
Nici nu are cum si nici de ce sa va treaca in actle casei.




Am inteles, copiii nu pot fi trecuti in acte. Dar cum ramane cu sfatul domnului avocat "Dupa moartea lui TS, copiii au dreptul sa deschida sucesiunea si sa arate ca sulta nu s-a platit. Problema este ca a aparut prescriptia dreptului de a cere acea sulta, prescriptie de 3 ani care s-a scurs in perioada cat TS era in viata. Instanta va ridica din oficiu aceasta prescriptie."?
Se poate actiona astfel?
Date fiind conditiile, T.G.C. nu vrea sa primeasca sulta imediat, vrea ca atat el, cat si sora lui sa fie trecuti in documentatia casei, alaturi de mama (1/4,1/4,1/2). R.F. nu are de unde le plati sulta decat dupa ce se vinde apartamentul. Plus ca ar trebui reevaluat apartamentul conform preturilor practicate la momentul actual. Se mosteneste dreptul la sulta? Nu se poate mosteni cota parte din imobil? Multumesc!
Buna ziua,

Va rugam sa ne ajutati in rezolvarea urmatoarei spete: sotii T.S. si T.F. cumpara in timpul regimului comunist un apartament. Ei au impreuna doi copii: pe T.F.A. (nascuta inainte de cumpararea apartamentului si trecuta in documentele casei) si pe T.G.C. (aparut pe lume ulterior). Dupa 1990 sotii divorteaza: T.F. revine la numele de fata R.F. si primeste custodia copiilor. Se face partajul bunurilor, iar casa ii este atribuita mamei, cu conditia platii unei sulte in valoare de X lei catre sot. Plata nu se mai face pentru ca in 1999 T.S. moare.
Acum se doreste vanzarea apartamentului, insa mama (dupa ce s-a interesat la un birou notarial) le cere copiilor sa semneze un document prin care sa declare ca ei au primit sulta cuvenita tatalui - lucru total neadevarat. Astfel, apartamentul va fi integral pe numele ei inainte de vanzare. Mie nu mi se pare just asa ceva. Ea se poate razgandi in acest fel (sa nu mai vanda) sau poate favoriza pe oricare dintre copiii ei dupa bunul plac (dandu-i o suma mai mare decat celuilalt). Va rog sa imi spuneti daca exista si alte solutii. Eu ma gandeam la succesiune?!
Cum se poate proceda mai exact?


Va multumesc!

C.C.
Multumesc! Asa voi proceda.
Buna ziua,

Asa cum am mentionat si in titlu, caut avocat care sa ma reprezinte intr-un proces de iesire din indiviziune.
Pe scurt: este vorba despre decesul bunicii mele (in 2007), succesiune dezbatuta (in 2009), mostenitori ai apartamentului din Falticeni - in cote egale de cate 1/2 - eu si unchiul (eu in calitate de unic mostenitor al fiicei predecedate a bunicii mele, iar unchiul in calitate de fiu al acesteia din urma).
Unchiul locuieste in apartament, vrea si nu prea vrea sa vanda, ma tot amana, spune ca ar fi corect ca el sa locuiasca acolo pana cand va trece in nefiinta, imi cere uzufruct viager pe partea mea din apartament, invoca tot felul de motive, care mai de care mai lacrimogene etc.
Cert este ca mama mea a murit cand eu eram foarte mica. Am locuit in Bucuresti, iar de mine s-au preocupat: tatal meu, bunica paterna si ceilalti 2 frati ai mei (pe care tata i-a avut dintr-o casatorie anterioara). La cresterea si educarea mea nu au contribuit bunicii, cu atat mai putin unchiul (care a trait din pensia mamei sale intre 1990-2007).
Problema este ca vreau sa intru in posesia a ceea ce mi se cuvine, respectiv contravaloarea reala in bani a jumatate din apartament. Cale amiabila, din pacate, nu exista. Eu nu doresc sa ma mut la Falticeni in apartament cu unchiul si nici sa platesc impozite pentru un bun de care nu ma folosesc.
Ii rog pe specialisti sa ma ajute in solutionarea problemei.
Va multumesc!

Corina Carstoiu