avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Activitate raduionut

Activitate raduionut

Răspuns la discuția Concediu medical prenatal cod 08.
ondino a scris:

Daca nu gresesc, luind in calcul lunile martie-august,avem un nr. de 129 zile lucrate(probabil ati uitat sa scadeti 25 aprilie, a doua zi de Paste si 13 iunie ziua de Rusalii)
Baza calcul: 770x6=4620
Media zilnica baza de calcul: 4620/129=35,81
Indemnizatie brut septembrie: (35,81x22)x85%=670lei
CAS: (708/22)X10,5%X30=101
Indemnizatie net septembrie: 670-101=569lei


Multumesc mult pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția Concediu medical prenatal cod 08.
in cazul sotiei mele... este corect calculul facut de mine ?

770 salariu brut realizat * 6 luni=4620

4620/131(total nr.zile lucratoare 6 luni)= 35.2671

35.2671 * 22 zile lucratoare luna septembrie 2011 = 775.8762

775.8762 * 85% = 659 lei

Brut 659
Cas 10.5% 708 * 10.5% = 74.34

Brut 659-
Cas 9.5% 74
_________________
Net 585

Am si eu o intrebare la care nu am gasit raspuns concret, am tot cautat dar nu am reusit sa gasesc un raspuns concret.
care este metoda de calcul concediu prenatal din 2011.
cate zile de concediu prenatal primeste gravida si cati bani trebuie sa primeasca respectiva in timpul concediului .
ce am aflat eu :
cuantumul sumei din salariul brut al ultimelor 6 luni impartit la zilele de munca pe perioada respectiva(aici nu stiu exact daca se scad cele de concediu si zilele libere sau nu), aflanduse baza dupa care se inmulteste cu 85% dupa se inmulteste cu zilele de concediu medical pe o luna, din suma asta se scade rezultatul 10.5% cas din salariu minim net, si cam asta ar fi rezultatul.
este corecta metoda de calcul de mai sus ? daca nu care este cea corecta?
Răspuns la discuția Drepturile angajatei gravide
dboariu a scris:

raduionut a scris:

azi a primit un telefon si i-au cerut o noua adeverinta de la medic de familie ca si cum ea ar fi apta de munca. nu inteleg cum poti sa fi apta de munca atata timp cat esti gravida.


1) NUMAI MEDICUL DE MEDICINA MUNCII STABILESTE APTITUDINEA IN MUNCA!!!! Deci nu medicul de familie, nu obstetricianul etc.
2) Graviditatea este o stare fiziologica, nu o boala. Gravida nu devine automat inapta pt munca. Dar sunt posibile anumite restrictii, cum ar fi evitarea muncii de noapte, a eforturilor mari, a expunerii la toxice etc.
Medicul de familie / obstetrician se pronunta daca e o sarcina cu risc sau nu, si fac recomandarile necesare, iar medicul de medicina muncii, in functie de conditiile de munca (pe care se presupune ca le cunoaste) face recomandarile necesare (schimbare temporara loc munca, concediu de risc maternal etc).
Precizare importanta: concediul de risc maternal se acorda gravidelor sanatoase, dar care lucreaza in conditii de munca care ar putea afecta sarcina / fatul; daca e o sarcina cu probleme, atunci concediul se acorda pt boala obisnuita!

Daca angajatorul , se presupune ca cunoaste legea iar ce ati scris mai sus este adevarat la punctul 1 de ce o trimite la medicul de familie pentru adeverinta ca e apta de munca ?

pana la urma am lamurit problema in legatura cu adeverinta de munca, societatea respectiva si-a schimbat numele si din cate am inteles noul cod al muncii obliga ca angajatorii sa ceara noilor angajati adeverinte de la medicul de familie pentru pentru a constata ca sunt apti de munca.

iar in ceea ce priveste medicul de medicina muncii... toate societatile sunt obligate sa aibe medic de medicina muncii, dar angajatorul respectiv evita toate intrebarile pertinente cu raspunsul "nu stiu, trebuie sa intreb si te anunt". cum se stabileste o intalnire cu medicul de medicina muncii ?

iar conditiile de munca nu sunt tocmai legale, cel putin nu sunt din punctul meu de vedere... societatea comerciala are tipul de activitate "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor" iar programul este destul de ciudat pentru ca se lucreaza de la 12 ore pana la 17 ore pe tura iar cateodata mai trebuie sa faca si curat (aspirat, mop, curat la grupul sanitar) si din cate stiu lucrurile astea nu intra in atributiile unui ospatar calificat angajat ca ajutor de ospatar. probabil sta bine la capitolul pile prin primarie si spagi.
nu prea pot sa ma implic pentru ca sotia nu vrea sa ma lase sa ma bag in locul ei de munca, si nici nu prea mai am incredere in sistemul de control al ITM.


Cum ar trebui sa procedeze ea pentru a rezolva cat mai amiabil problema, si aici ma refer la un program normal unde nu este obligata sa faca curat si sa puna mana pe niste chimicale care ii poate dauna fatului, problema care ma priveste si pe mine. Presupun ca nu am nici un drept sa vorbesc personal cu adiministratorul societati respective in legatura cu atributiile sotiei mele?
multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru cele deja date.
SUNT INSARCINATA IN 2 LUNI SI FIRMA LA CARE LUCREZ M-A ANUNTAT CA INTRA IN INSOLVENTA.ACTIVITATEA FIRMEI CONTINUA IN ACELASI SEDIU NUMAI DENUMIREA FIRMEI S-A SCHIMBAT......PATRONUL M-A ASIGURAT SA STAU LINISTITA CA VOI BENEFICIA DE INDEMNIZATIA DE LA STAT PT CA EU FIGUREZ CUMVA PE FIRMA VECHE.SE POATE ACEST LUCRU?EU IMI CONTINUI MUNCA LA ACEIASI FIRMA DAR NU AM SEMNAT UN ALT CONTRACT PE FIRMA NOUA. MULTUMESC

Răspuns la discuția Drepturile angajatei gravide
juvesoft a scris:

Ce se intampla daca salariata a anuntat la locul de munca ca este insarcinata si cu toate acestea a fost disponibilizata pe motiv de restrangere a activitatii (era bugetar). Se mai poate face ceva daca nu s-a depus contestatia in 30 de zile?


din cate stiu eu nu au voie sa o dea afara daca a anuntat inainte sa fie disponibilizata ca este insarcinata.

"Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantina;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata indeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
i) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii."
Răspuns la discuția Drepturile angajatei gravide
inca odata multumesc pentru ajutor.
Răspuns la discuția talharie si vatamare corporala
Nici pana in ziua de azi nu s-a rezolvat nimic.. Politia romana este de tot ... si asa o sa ramana. probabil ca trebuia sa le dam spaga ca sa se implice sa ceara filmarile si sa isi faca treaba mai departe. ma bucur oricum ca nu a patit nevasta mea ceva si ca s-a terminat cu bine.
acum stau si ma intreb, daca eram la fata locului si ii bateam pe respectivi si ii bagam in spital ... eram anchetat eu de politie? se faceau investigatii impotriva mea? din victima deveneam infractor... ca deh asta este Romania unde si la cumparaturi trebuie sa te duci inarmat.
Răspuns la discuția Drepturile angajatei gravide
multumesc pentru raspunsul promt.
sotia mea este angajata la un s.c. de un an de zile, de curand am aflat ca este insarcinata. am fost la medicul de familie la medicul specialist de unde am luat toate actele necesare pentru a anunta in scris pe cei de la societatea comerciala.
azi a primit un telefon si i-au cerut o noua adeverinta de la medic de familie ca si cum ea ar fi apta de munca. eu nu inteleg de ce este nevoie de o noua adeverinta cand au deja o copie de la scrisoarea medicala de la medicul specialist si o adeverinta de la medicul de familie cum ca este gravida.
mai este nevoie de adeverinta ca este apta de munca ? ca nu inteleg cum poti sa fi apta de munca atata timp cat esti gravida.