avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile angajatei gravide
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile angajatei gravide

sotia mea este angajata la un s.c. de un an de zile, de curand am aflat ca este insarcinata. am fost la medicul de familie la medicul specialist de unde am luat toate actele necesare pentru a anunta in scris pe cei de la societatea comerciala.
azi a primit un telefon si i-au cerut o noua adeverinta de la medic de familie ca si cum ea ar fi apta de munca. eu nu inteleg de ce este nevoie de o noua adeverinta cand au deja o copie de la scrisoarea medicala de la medicul specialist si o adeverinta de la medicul de familie cum ca este gravida.
mai este nevoie de adeverinta ca este apta de munca ? ca nu inteleg cum poti sa fi apta de munca atata timp cat esti gravida.
Cel mai recent răspuns: dboariu , utilizator 23:55, 13 Mai 2011
1. Ar fi bine sa cititi OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca din care va redau:
Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.

2. Asadar salariata gravida nu mai trebuie sa aduca o adeverinta ca este a[ta de munca.
3. Medicul de medicina muncii care deserveste unitatea are obligatia sa verifioca daca conditiile de munca permit salariatei sa-si desfasoare activitatea fara a dauna sanatatii sale sau/si a fatului.
multumesc pentru raspunsul promt.
Documentul medical eliberat de medicul de familie sau, dupa caz, de medicul specialist, care atesta faptul ca o salariata e gravida este fie adeverinta medicala-tip aprobata de Ministerul Sanatatii, fie Carnetul gravidei si Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei. Aceste documente trebuie sa contina constatarea starii fiziologice de sanatate a salariatei si recomandari privind protectia acesteia la locul de munca, data prezumtiva a nasterii, precum si recomandari privind capacitatea de munca a acesteia
Solicitarea angajatorului este legala doar daca documentele prezentate de dvs. nu contin astfel de recomandari privind capacitatea de munca.
Va transmit alaturat pasii care trebuie urmati in situatia sotiei dvs.

Salariata gravida efectueaza consultatii prenatale la medicul de familie si, dupa caz, la medicul specialist, in vederea atestarii starii sale fiziologice de graviditate.
Medicul de familie si/sau, dupa caz, medicul specialist completeaza Carnetul gravidei si Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei pentru atestarea fie a starii fiziologice de graviditate, fie a faptului ca salariata a nascut recent sau ca alapteaza.
Salariata instiinteaza angajatorul, depunand, in copie, Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei, completata corespunzator de medic, la compartimentul resurse umane din cadrul unitatii, insotita de o cerere scrisa care sa contina informatii referitoare la starea proprie de maternitate si, dupa caz, solicitarea de a i se aplica masurile de protectie prevazute de aceasta; Angajatorul are obligatia de a transmite copii de pe documentele depuse de salariata, in termen de 10 zile lucratoare de la data depunerii lor, medicului de medicina muncii, care asigura supravegherea starii de sanatate a angajatilor din unitate, precum si inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea;
Angajatorul impreuna cu medicul de medicina muncii efectueaza evaluarea privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca, intocmesc si semneaza Raportul de evaluare privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca.
In baza Raportului de evaluare, angajatorul instiinteaza salariata[/b despre rezultatele evaluarii privind riscurile la care poate fi supusa la locul ei de munca si despre masurile suplimentare de protectie pe care trebuie sa le respecte atat angajatorul, cat si salariata prin Informarea privind protectia maternitatii la locul de munca.
Salariata ia cunostinta de continutul Informarii privind protectia maternitatii la locul de munca si, daca este cazul, poate solicita concediu de risc maternal. Inspectoratul teritorial de munca, in termen de 30 de zile lucratoare de la data primirii documentelor, efectueaza o verificare a conditiilor de munca ale salariatei pentru a verifica modul in care se respecta prevederile ordonantei de urgenta privind protectia maternitatii la locul de munca si ale normelor metodologice de aplicare. Rezultatele controlului vor fi inaintate in scris angajatorului, iar in cazul constatarii neindeplinirii unor masuri vor fi aplicate sanctiunile prevazute de lege.
Pasii de urmat sunt prevazuti in HG 537/2004 ... cred ca era mult mai bine daca ati fi precizat si actul normativ din care ati citat ..:)
@freelis
Am considerat suficient faptul ca dl. Tudor Valeriu mentionase deja OUG 96/2003 si cred ca pe utilizatorul care a postat problema cu care se confrunta sotia il intereseaza mai mult ce are de facut, caci de aceea ne-a scris, si mai putin un numar de act normativ edictat in aplicarea altuia.
De asemenea, imi place sa cred ca acest forum este destinat in principal oferirii unor raspunsuri concrete la problemele care ii framanta pe utilizatorii ce nu sunt familiarizati cu hatisul legislativ, iar nu neaparat demonstrarii cunostintelor noastre in materie de acte normative publicate in Monitorul Oficial.

Alte discuții în legătură

Concediu risc de sarcina calin1992 calin1992 Buna ziua! Lucrez la a agentie de pariuri sportive unde se fumeaza. Mi-as dori sa raman insarcinata si as vrea sa am posibilitatea sa beneficiez de acest ... (vezi toată discuția)
Sarcina analexandra analexandra Buna ziua, Sunt angajata la o firma si azi am anuntat sarcina mea domnului Director, am avut o discutie cu el legata de activitatea mea in firma, si imi ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare concediu de risc maternal ramona18121984 ramona18121984 Buna seara.Sunt insarcinata in 5 luni si medicul specialist mi-a recomandat intrarea in concediu de risc maternal,intrucat am o sarcina cu probleme.Am ... (vezi toată discuția)